Analytiker: Tror Sætre må betale mer til leverandørene

Equinor-sjef Eldar Sætre frykter at det kommer en ny kostnadsspiral i oljebransjen. Få har foreløpig sett noe særlig tegn til at kostnadene stiger, men det vil skje, tror Rystad Energy-analytiker.

KUTT: Konsernsjef i Equinor Eldar Sætre har redusert kostnadene, men advarer mot en ny kostnadsgalopp. Her under åpningen av ONS 2018 i Stavanger.

Foto: Carina Johansen NTB scanpix
 • Marius Lorentzen
 • Asgeir Aga Nilsen
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:

ONS, STAVANGER (E24): Samtidig som konsernsjef Eldar Sætre i Equinor sparket i gang oljemessen ONS med å overlevere utbyggingssøknaden for andre fase av Johan Sverdrup-utbyggingen, kom han også med en klar advarsel:

– Det er nå vi får den virkelige testen på om vi har lært noe fra tidligere sykluser. Jeg vil advare så sterkt jeg kan mot å sette i gang en ny kostnadsspiral i industrien, sa Sætre i et intervju med VG/E24.

Les mer: Equinor-sjefen advarer mot ny oljebonanza

Oppstrømsdirektør i Shell, Andrew Brown, er blant dem som deler Eldar Sætres bekymring:

– Jeg tror nedturen har lært oss at vi må samarbeide hvis vi skal overleve. Jeg er bare veldig bekymret for at når oljeprisen går opp så går vi tilbake til det gamle, sa Brown under en paneldebatt ledet av DEA-sjef Maria Moræus Hanssen.

Selv om aktiviteten i bransjen nå er på vei opp igjen, er det mange som spør om det også innebærer at kostnadene vil følge med.

– Det er ingen ting i tallene (til selskapene, journ.anm.) som tyder på en kostnadsøkning ennå, men det er jo det alle frykter, sier Handelsbankens analysesjef Anne Gjøen til E24, på vei ut fra Aker BPs stand mandag formiddag.

Lundin Norway-sjef Kristin Færøvik, som styrer en av de mest fremadstormende oljeselskapene på norsk sokkel de siste årene, ble også spurt om hun ser tegn til økende kostnader i næringen nå:

– Ikke ennå. Det er selvfølgelig noe vi følge nøye med på, og vi må fokusere det vi kan gjøre noe med. Det viktige for næringen er å ikke miste forbedringsresultatene som er oppnådd og at vi jobber videre med leverandørnæringen for å sikre videre forbedringer, sa Færøvik under en pressekonferanse mandag.

Les også: Equinor kutter i fase to av giganten Sverdrup: Skal koste 41 milliarder

Tror Sætre må betale mer

Rystad Energys analyser antyder at Equinor-sjef Eldar Sætre må regne med å betale mer til sine leverandører i tiden fremover, samtidig som oljebransjen har lyktes med en permanent kostnadsbesparelse.

PÅ ONS: Rigganalytiker Oddmund Føre i Rystad Energy.

Foto: Asgeir Aga Nilsen/E24

Den mer varige delen av effektiviseringen kommer blant annet fra enklere og mer effektive utbyggingsløsninger, og ikke minst mer effektiv boring av brønner.

– Vi forventer en langsiktig besparelse på rundt 20 prosent, så vi skal ikke helt tilbake der vi var, sier analytiker Oddmund Føre i Rystad Energy om forbedringen innen boring.

Leieprisene for rigger vil imidlertid stige, ifølge Rystad.

De siste årene har det kraftige fallet i riggrater gjort det vanskelig for riggeierne å tjene penger. Supply- og offshorerederne har også sett sine rater kollapse gjennom oljebremsen.

– Serviceprisene må komme litt tilbake for at det skal være bærekraftig for leverandørene, sier Føre og fortsetter:

– Oljeselskapene er nødt til å betale mer i rater for rigg enn de gjør nå, ellers har de ikke noen leverandører å jobbe med, sier Føre.

Les også: Analytiker spår «ekstrem lønnsomhet» for Equinor

Frykter hva som skjer når det trengs mer folk

Handelsbankens analysesjef forklarer at kostnadseksplosjonen som skjedde utover 2000-tallet ikke var like ille i alle land som den var i Norge. Hun refererer til en analyse meglerhuset gjorde før oljebremsen slo inn for fullt:

– Der så vi at kostnadene globalt sett økte ganske lineært med oljeprisen, mens på norsk sokkel var kostnadsveksten eksponentiell. Det er egentlig en ganske fæl historie det som skjedde her i Norge, sier Gjøen.

Analysesjef Anne Gjøen i Handelsbanken Capital Markets på ONS 2018

Foto: Marius Lorentzen E24

Hun tror en av triggerne for en kostnadsøkning fremover kan bli mangel på folk etter hvert som aktiviteten tar seg opp:

– Det man kan frykte fremover er at det blir mangel på kvalifiserte folk i en del segmenter, advarer Gjøen og peker blant annet på at rekrutteringen til en del oljerelaterte studier er lav.

Oppstrømsdirektør Andrew Brown i Shell tror også et økt rekrutteringsbehov kan utløse en kostnadsøkning:

– Det kommer til å bli en utfordring at vi kommer til å trenge flere folk. Det har vært en vanskelig tid for dem, og det har vært en vanskelig tid for oss, vi har tapt penger og de har tapt penger. Vi har måttet overleve sammen, sa Brown under en paneldebatt.

En rekke leverandører har måttet akseptere svært lave priser på kontrakter de siste årene. Brown frykter at høyere oljepris og økt aktivitet vil kunne føre til at de krever mer.
– Det verste som kan skje i tiden fremover er hvis leverandørkjeden mener at nå er det deres tur, og kostnadene går opp igjen. Vi må sikre oss at vi har lært av de siste årene. Det har vært tøft for dem, helt klart, men jeg vil be dem om at vi ikke mister fokus på hvordan vi reduserer omfang, hvordan vi standardiserer og hvordan vi leverer kostnadseffektivt, sa Brown.

Kostnadene på vei opp i USA

Anne Gjøen i Handelsbanken peker på at det fortsatt er mange oljeserviceselskaper som ikke har merket noe særlig til noen opptur, samtidig som oljeselskapene altså håver inn penger med den høye oljeprisen.

– Nå gjelder det at næringen klarer å holde på de nye løsningene og forbedringene som er realisert, sier analysesjefen.

Det er likevel et sted kostnadene allerede har steget ifølge Gjøen, og det er oljevirksomhet på land.

Equinor meldte selv om kostnadsøkninger i USA da de la frem regnskapet for andre kvartal, blant annet fordi leveranser av sand til virksomheten har blitt dyrere.

– Onshore har man sett kostnadsøkningen en stund. Det er mange flaskehalser i verdikjeden som driver opp kostnadene, men heldigvis bedrer det seg ved at antallet rigger og aktiviteten blir holdt litt igjen, sier Gjøen.

Les også

Omstilling preger oljemessen: – Silicon Valley kommer til ONS

Les også

Equinor-sjefen advarer mot ny oljebonanza

Les også

Lundin tror de har knekt en ny letenøtt på norsk sokkel

Her kan du lese mer om

 1. ONS
 2. Equinor
 3. Lundin Petroleum

Flere artikler

 1. Equinor-sjefen advarer mot ny oljebonanza

 2. – Jeg har ikke sett en slik prosjektportefølje på 20 år

 3. Leverandørbransjen sliter med helsen: – Økte kostnader er uunngåelig

 4. Annonsørinnhold

 5. Betalt innhold

  Equinor leverer toppresultat fra utlandet

 6. – Oljeselskapene må ikke begynne å sende ut umodne prosjekter igjen