Regjeringen satser mer på CO2-fangst

Regjeringen satser betydelig mer på CO2-fangst i 2019 enn året før, samme dag som en fersk FN-rapport melder om enormt behov for slik teknologi.

FÅR STØTTE: Regjeringen øker støtten til CO2-fangst og -lagring i 2019. Dette er sementfabrikken Norcem i Brevik, som ønsker fange CO2 fra 2023 eller 2024 hvis regjeringen går videre med fullskalaprosjektet. Hvis også Fortums forbrenningsanlegg på Klemetsrud får CO2-rensing vil regningen kunne havne på 15 milliarder kroner.

Foto: Kjetil Malkenes Hovland, E24
  • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:,

Regjeringen setter av 670 millioner kroner til arbeidet med fangst og lagring av CO2 til neste år.

Det kommer frem i 2019-budsjettet som legges frem mandag.

Dette er en økning på 160 millioner fra saldert budsjett for inneværende år, og inkluderer blant annet videreføring av arbeidet ved Fortum Oslo Varme AS' forbrenningsanlegg på Klemetsrud og sementfabrikken Norcem i Brevik.

Disse anleggene har planer om å fange 400.000 tonn CO2 per år hver, og regjeringen legger opp til at Stortinget skal ta en endelig avgjørelse i 2020 eller valgåret 2021.

I tillegg skal Teknologisenteret på Mongstad få økt sitt budsjett med 13 millioner til 208 millioner kroner, etter at aktiviteten har økt. I forrige uke meldte amerikanske Fluor at det vil teste en teknologi ved anlegget.

– Både FNs klimapanel og Det internasjonale energibyrået peker på at det vil være svært vanskelig og mye dyrere å nå togradersmålet uten CO2-håndtering, sier olje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg (FrP).

Les mer: Trenger 15 milliarder i støtte: Tror fortsatt på CO2-fangst

Les også

Trenger 15 milliarder i støtte: Tror fortsatt på CO2-fangst

Nye FN-tall

FNs klimapanel kom mandag med en rapport om hvordan verden skal gå mye lenger enn togradersmålet, og understreket at verden må være klimanøytral i 2050.

Les mer: Kull- og oljebruken må kuttes drastisk: – Mulig, men svært krevende

I Paris i 2015 ble det satt et mål om å begrense oppvarmingen til 1,5 grader Celsius over førindustrielt nivå. Allerede er verden én grad oppvarmet siden den tid, etter at menneskene har sendt milliarder av tonn CO2 opp i jordens atmosfære.

Regjeringen skal bruke 175 millioner kroner til fullskalaprosjektene for fangst og lagring av CO2 hos Fortum og Norcem.

Dessuten skal oljeselskapene Equinor, Shell og Total gjennomføre forprosjektering av sitt transport- og lagringsprosjekt til neste år, ifølge departementet.

«Når forprosjektering er fullført og ekstern kvalitetssikring er gjennomført, vil regjeringen vurdere om prosjektet bør realiseres», skriver Olje- og energidepartementet.

– Sikrer at arbeidet fortsetter

– Statsbudsjettet for 2019 sikrer at arbeidet med et fullskalaprosjekt for fangst og lagring av CO2 i Norge fortsetter for fullt, sier Gassnova-direktør Trude Sundset.

Gassnova har ansvaret for regjeringens planer innen CO2-rensing.

– Vi er godt fornøyd med regjeringens satsing på fangst og lagring av CO2, sier Sundset.

– Både FNs klimapanel og Det internasjonale energibyrået peker på at CO2-fangst og -lagring er helt nødvendig om vi skal nå Parisavtalens klimamål, legger hun til.

Les også

Kull- og oljebruken må kuttes drastisk: – Mulig, men svært krevende

Prislapp: 15 milliarder

Regjeringen har tidligere sagt at prosjektene hos Fortum og Norcem vil kunne koste rundt 15 milliarder kroner til sammen, inkludert lagring.

– Regjeringen har en ambisjon å realisere en kostnadseffektiv løsning for fullskala CO₂-håndtering i Norge, gitt at dette gir teknologiutvikling i et internasjonalt perspektiv, sier Freiberg.

Hvis prosjektene ikke gir nok læring, kan de derimot bli droppet. Yara har allerede droppet sitt fangstprosjekt på Herøya i Porsgrunn, fordi dette ikke ville gi nok læring for andre aktører til at det var vits i å gå videre med det.

Her kan du lese mer om

  1. Klima
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Trenger 15 milliarder i støtte: Tror fortsatt på CO2-fangst

  2. Solberg om CO2-fangst: Vil ikke skrive blankosjekk

  3. Vil droppe CO2-fangst på Klemetsrud: Kan torpedere Oslos klimamål

  4. Annonsørinnhold

  5. Betalt innhold

    Fortum får videre støtte til ulønnsom CO2-fangst

  6. Vil bruke 6,9 mrd. på prestisjetung CO₂-lagring