Ser risiko for at Opec vil skuffe markedet

«Alle» tror at Opec og deres samarbeidspartnere vil legge frem en ny produksjonskuttavtale denne uken. Dermed kan det være duket for skuffelse og fallende oljepriser.

NYE KUTT? Forventningene er høye i oljemarkedet før denne ukens Opec-møte. Dermed kan det være duket for skuffelse dersom ikke de saudiske oljeministrene og deres allierte leverer som forventet.
  • Anders Park Framstad
  • Kjetil Malkenes Hovland
  • Marius Lorentzen
Publisert:

Dette scenarioet trekkes frem av råvareanalysesjef Bjarne Schieldrop i SEB Markets i en fersk analyse.

Han tror at Opec og organisasjonens allierte vil forsøke å styre markedet ved holde tilbake produksjon også neste år, men mener at de heller burde slutte en endelig avtale om dette i februar/mars, da mer data vil foreligge.

«Dette er også det gruppen mest konsekvent har kommunisert gjennom høsten. Markedet ser ut til å vente og kreve en fast avgjørelse nå, denne uken. Som sådan er markedet rigget for en skuffelse, med mulig kortsiktig nedsalg, ettersom alle posisjonene er på kjøpersiden», skriver Schieldrop.

Analysesjefen trekker frem at netto kjøpsposisjoner i både brent- og WTI-olje er nær rekordnivåer, og at amerikanske oljeselskaper i forrige uke satte flere rigger i arbeid.

Risikoen for en skuffelse beskrives dermed som «betydelig».

«Å kjøpe en salgsopsjon på den nærmeste WTI-kontrakten med kort løpetid kan være en god strategi i opptakten til denne ukens Opec/ikke-Opec-avgjørelse på torsdag», skriver han.

Venter forbehold

Schieldrop er som sådan enig i at videre Opec-grep for å redusere de globale oljelagrene kan være nødvendig, men tror at man kan få en ordlyd med noe forbehold:

«Dersom det er nødvendig, vil vi videreføre kuttene til slutten av 2018», «vi vil videreføre kuttene til juni 2018, og deretter gjøre en ny vurdering» eller «vi er alle enige om å utvide kuttene så lenge det er nødvendig for å trekke ned OECD-lagrene til et femårssnitt», skriver han.

Andre tror man får en mer definitiv plan.

– Jeg tror at de forlenger produksjonskuttene ut hele 2018. Opecs mål er at oljelagrene i OECD skal komme ned på femårssnittet, og etter mine kalkyler er de ikke helt der ennå, sier oljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea Markets.

Også Statoil-sjef Eldar Sætre tror at Opec vil komme til å videreføre kuttavtalen.

– Det er mer sannsynlig enn at de ikke opprettholder den, sier han til E24.

– Enige om rammene

Forventningene om en utvidelse av avtalen gjengis i de store utenlandske mediene.

Les også

Russland kan støtte oljekutt

Nyhetsbyrået Bloomberg skriver at Opec og Russland er enige om rammene for en ny avtale som strekker seg ut neste år. Forlengelsen skal kunngjøres på møtet i Wien den 30. november.

Byrået skriver imidlertid også at Russland ønsker å knytte avtalen opp mot en ny ordlyd som omtaler oljemarkedets «helse».

– Russland kan bli et hinder. Russiske oljeledere ser ut til å ha ønsket å ikke gå for en forlengelse gjennom 2018, sier oljeanalytiker Torbjørn Kjus i DNB Markets.

Han er også spent på om det vil komme noe nytt fra møtet om hvordan kuttene etter hvert skal avsluttes.

– Opec vil kanskje prøve å si noe om sin exitstrategi. De vil kanskje si at når kuttene tar slutt, så vil man ikke gå fra å holde tilbake til å maksimalisere produksjonen, men dryppe volumene inn i markedene gradvis, sier han.

Les også

Mot forlengelse av oljekutt: – Kan øke oljeprisen

Les også

Dette skjer denne uken

Les også

Reuters: Saudi-Arabia vil forlenge oljekutt med ni måneder

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Opec
  2. Olje og gass

Flere artikler

  1. Mot forlengelse av oljekutt: – Kan øke oljeprisen

  2. Opec: Ingen bekreftelse av nye oljekutt – diskusjonene fortsetter

  3. Torsdag kan true oljeprisen: – Opec viktigere enn noensinne

  4. Oljeanalytiker tror Iran-olje kan gi dypere Opec-kutt

  5. Russland og Saudi-Arabia vil forlenge oljekuttene: – Ekstremt viktig