Equinor må finne mer olje: Skal bore 3.000 brønner

Equinor sier det trengs flere lete- og produksjonsbrønner for å opprettholde produksjonen. Derfor vil selskapet bore 3.000 brønner de neste årene.

BORER BRØNNER: Equinor må finne mer olje og fornye produksjonen på norsk sokkel. Selskapet skal blant annet bore 3.000 nye brønner de neste tyve årene. Dette er selskapets sjef for norsk sokkel, Arne Sigve Nylund.

Foto: Kjetil Malkenes Hovland, E24
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:

ONS, STAVANGER (E24): Equinor kommer med omfattende planer for norsk sokkel, for å unngå at produksjonen skal falle dramatisk etter 2030.

«Etter 2030 går norsk sokkel over i en mer moden fase. Derfor er det nødvendig med tiltak som møter framtidens utfordringer med avtakende produksjon fra de store feltene, aldrende installasjoner og behovet for reduserte CO2-utslipp», skriver Equinor.

– Norsk sokkel har fortsatt stort potensiale, men å sikre verdiskaping og tusenvis av arbeidsplasser i tiår framover blir ingen enkel oppgave. Vi snakker om større endringer enn noen gang før. Det er nødvendig for å bli et bredt energiselskap, sier Arne Sigve Nylund, konserndirektør for Utvikling og produksjon Norge.

Han sier Equinor har store planer, inkludert en rekke punkter:

 • Bore opp mot 3000 brønner de neste tiårene
 • Forlenge levetiden til over 20 installasjoner
 • Bore 20-30 letebrønner årlig, og aktivt lete etter gass
 • Utrede havvind og elektrifisering for å redusere klimagassutslipp
 • Øke tempoet i digitalisering og bruk av ny teknologi

Stort antall brønner

Nylund sier det er viktig for selskapet å bore 3.000 produksjons- og letebrønner de neste ti årene, like mange brønner som selskapet har boret siden starten for 50 år siden.

– Dette er et viktig tiltak for å hente ut mer lønnsomme fat fra feltene vi opererer, sier Nylund.

– Vi har som mål å oppnå en gjennomsnittlig utvinningsgrad på henholdsvis 60 og 85 prosent på våre olje- og gassfelt. Det er nesten det dobbelte av en gjennomsnittlig global utvinningsgrad for olje på 35 prosent, sier Nylund.

Må finne mer

Equinor er nødt til å trappe opp funnene og utvinningen for å opprettholde sin aktivitet og produksjon utover 2020-tallet.

Svært få store utbygginger venter på sokkelen etter at store prosjekter som Johan Sverdrup og Johan Castberg er ferdig utbygget litt inn på 2020-tallet.

– Vi må starte nå. Etter 2022 er det per i dag få store prosjekter igjen. Valgene vi, myndigheter og industrien gjør i dag, er avgjørende. Det dreier seg om stabile rammebetingelser, investeringer og samarbeid om innovasjon og nye løsninger, sier Nylund.

– Vi har kompetanse, plattformer, rørledninger, baser og landanlegg, en konkurransedyktig leverandørindustri og en teknologiutvikling som går svært fort. Det gir oss et godt utgangspunkt når vi legger nye planer for å holde produksjon og lønnsomhet så høy som mulig og utvikle nye, fornybare verdikjeder på norsk sokkel, sier Nylund.

Prøver nye ideer

Selskapet sa i vår at det også hadde planer om prøve seg på brønner med økt leterisiko, som muligens kan gi store funn og åpne nye muligheter andre steder på sokkelen.

Noen av målene for selskapets nye ideer er letebrønnen Pabow i lisens 870 i Nordsjøen, og letebrønnen JDS Gunvald i Norskehavet, mellom feltene Draugen og Njord.

I tillegg er det store strukturer i Barentshavet, i brønner som Gjøkåsen ved Fedinski-høyden nær Russlands grense.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Equinor

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Gigant-tørke tvinger Equinor til å tenke gammelt: – Det haster!

 2. – Det er jo store grep

 3. Spår ny norsk oljetopp i 2024 – 20 år etter rekorden

 4. Skulle pensjoneres: Nå får Statfjord leve videre

 5. Investerer 2,3 milliarder i Gullfaks