Russland tjener på Opec-støtte

Russland kan ha tjent over 50 milliarder kroner på å snakke med Opec om en mulig frys av oljeproduksjonen, ifølge Bloomberg.

STØTTER OPEC: Russland har sagt seg villig til å støtte Opec-landene i en produksjonsfrys. Det kan ha bidratt til høyere priser og større inntekter for russerne, skriver Bloomberg. Bildet viser St. Basils katedral i Kreml.

Foto: Terje Mortensen VG
  • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert: Publisert:

Russland er verdens største oljeprodusent med en produksjon på 11,1 millioner fat per dag i oktober, det høyeste nivået etter Sovjetunionens fall, ifølge Det internasjonale energibyrået.

Tidligere i år signaliserte Russland at landet var villig til å diskutere et mulig tak på oljeproduksjonen med oljekartellet Opec.

Det kan russerne ha tjent mer enn 50 milliarder kroner på, sier kilder ifølge Bloomberg.

Siden oljeprisen traff bunnen på godt under 30 dollar fatet i januar i år har den nemlig steget kraftig, til 44 dollar i snitt i år. Det har styrket Russlands inntekter med mellom 400 milliarder rubler (6 mrd. dollar, 51 mrd. kroner) og 700 milliarder rubler, skriver nyhetsbyrået, som viser til kilder med innsyn i den russiske regjeringens beregninger.

Les også

Fersk energirapport: IEA frykter oljeskvis om få år

Kan løfte oljeprisen

Opec-samtalene om et mulig produksjonstak førte ikke frem i april, men nå skal Russland og Opec igjen være i dialog om et mulig tak på produksjonen.

Opec er ventet å diskutere saken i sitt kommende møte i Wien den 30. november, hvor et vedtak om frys kan bidra til å løfte oljeprisen, tror analytikerne.

Russland ser gode sjanser for at Opec vil kunne bli enige, og vil støtte et tak på produksjonen, sa landets energiminister Alexander Novak onsdag, ifølge Reuters.

Saudi-Arabias energiminister sa torsdag til Al-Arabiya at han er optimistisk til å få til en avtale om produksjonskutt, også det ifølge Reuters.

Utspillet bidro til at oljeprisen steg kraftig, til 47,42 dollar fatet fra rundt 46 dollar fatet tidligere på dagen.

Det kan komme godt med å ha Russland på laget i den nye runden med samtaler, som blant annet skal foregå samtidig med en gasskonferanse i Doha torsdag. Oljeministrene fra Iran, Irak og Nigeria vil nemlig ikke delta, ifølge Bloomberg.

Les også

Oljeanalytiker etter produksjonstall: Opec-møtet blir ekstremt viktig, viktigere enn på lenge

Uenige om nivå

Opec-landene ble enige om å fryse produksjonen på et møte i Alger den 28. september, men har vært uenige om hvor mye de ulike landene skal produsere.

Spesielt er Irak og Iran motvillige til å sette et tak på produksjonen, siden de er i ferd med å øke produksjonen etter år med svak produksjon på grunn av henholdsvis krig og sanksjoner. Nigerias produksjon har også vært dempet av uro i landet.

Produksjonen i Iran og Irak er ventet å stige kraftig, og de to landene vil trolig spille en sentral rolle hvis global etterspørsel skal møtes de neste tiårene, ifølge Det internasjonale energibyrået.

Iran er ventet å øke sin produksjon til seks millioner fat per dag i 2040 fra 3,6 millioner fat per dag i fjor, mens Irak ventes å nå syv millioner fat per dag fra 4,1 millioner fat per dag i fjor, ifølge IEA.

Kan bli kortvarig

Men den globale overproduksjonen skyldes ikke bare Opec. Det er særlig USAs kraftig økte produksjon av skiferolje som har truet Opecs dominans i markedet.

Det internasjonale energibyrået helte onsdag kaldt vann i blodet på oljebransjen, ved å så tvil om at en eventuell prisøkning vil vare særlig lenge.

Skulle Opec fryse eller kutte produksjonen, vil det utløse økt produksjon av skiferolje i USA, og i tillegg dempe veksten i global etterspørsel, sa IEA-sjef Fatih Birol da han presenterte den årlige World Energy Outlook-rapporten torsdag.

– Vi kan godt få se, med noe forsinkelse på seks eller ni måneder, at amerikansk skiferolje vil strømme ut på markedet, sa Birol på en pressekonferanse.

– Dette vil presse prisene nedover.

Les også

IEA: – Oljen bør trosse klimarisiko

Les også

I dag: 1,3 millioner elbiler - Paris-mål krever 1,5 milliarder

Les også

IEA spår full gass - men ikke i Norge

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Olje og gass
  2. Det internasjonale energibyrået (IEA)
  3. Opec
  4. Oljebransjen

Flere artikler

  1. Opec bekrefter kutt

  2. Ti ting verdt å vite om Opec-møtet

  3. Opec-optimisme ga prishopp

  4. OPEC-topper snakket oljeprisen opp før skjebnemøte

  5. – Oljeprisen kan falle som en stein