Fersk rapport: 55 – det magiske oljetallet

Fersk rapport hevder at oljeprisen må holde seg på 55 dollar per fat for at de store oljeselskapene skal tjene penger.

55 DOLLAR: Ifølge analytikere må oljeprisen holde seg på 55 dollar neste år, men norsk oljeanalytiker mener at det ikke vil være noe problem.
Publisert: Publisert:

En oljepris på 55 dollar per fat er den magiske grensen, skal vi tro råvareanalytikerne i Wood Mackenzie i en rapport publisert tidligere denne uken.

– Dersom vi holder oss på 55 dollar per fat vil de største oljeselskapene i verden igjen starte å tjene penger, forteller Angus Rodger forskningsdirektør for olje og gass i Wood Mackenzie til CNBC.

– Dersom vi derimot faller ned på 50 dollar eller lavere i 2017, vil de samme selskapene igjen gå inn i overlevelses-modus, sier han.

Rodger sier han forventer at OPEC og ikke-OPEC-landene som har lovet å kutte i produksjonen vil holde det de har lovet – kollektive kutt på 1,8 millioner fat per dag.

Mandag formiddag ligger prisen på et fat Nordsjøolje på 54,81 dollar fatet, og et fat amerikansk lettolje, West Texas Intermediate (WTI) koster 52,91 dollar per fat.

Les også

Spår balanse i oljemarkedet: – For tidlig å friskmelde

Når går norske oljefelt i pluss, se E24s Oljekart her.

Wood Mackenzies prognoser estimerer en oljepris på 55 dollar i gjennomsnitt de første kvartalene av 2017, før prisen vil gå opp til 60 dollar fatet mot utgangen av 2017.

Tror på 70 dollar i 2018

– Vi ser at på 50 dollar så greier selskapene å ha «kontantstrøm-break-even» etter capex (kapitalutgifter journ.anm.) og utbytte, og det gjør jo at om oljeprisen kommer opp til 60 dollar neste år og 70 dollar året etter, som vi tror, så vil oljeselskapene ha positiv kontantstrøm, sier Trond Omdal, oljeanalytiker i Pareto Securities til E24.

Oljeprisen har den siste uken vaket på midten av nettopp 50-tallet.

Omdal trekker frem Statoil som et oljeselskap som vil nyte godt av en oljepris på 60 dollar per fat.

– Ser man på Statoil så vil de med en oljepris på 60 dollar få en fri kontantstrøm på 5 milliarder dollar. Det er det høyeste noensinne, og 12 kroner per aksje etter investeringer og før utbytte. Når du da ser på utbyttenivå på 7 kroner er det rom for ytterligere økning i utbytte, nedbetaling av gjeld eventuelt økte investeringer, sier han.

Pareto har et kursmål for Statoil på 180 kroner, blant annet fordi de estimerer en oljepris på 60 dollar i 2017. Tirsdag omsettes Statoil-aksjen for 157 kroner.

Les også

Opec-deal kan ramme tankmarkedet: – På full fart til å treffe veggen

For 2018 sier Omdal at de tror oljeprisen kan komme opp til 70 dollar per fat.

Skiferproduksjonen vil øke

Nordea Markets estimater er ikke like høye som de Pareto opererer med, og for 2017 regner Nordea med en snittpris på 57 dollar per fat, og 62 dollar per fat for 2018.

Oljeanalytiker Thina Margrethe Saltvedt er enig i at oljeselskapene må være konkurransedyktige på 55 dollar.

– Vi mener at skiferproduksjonen vil begynne å øke igjen når det kommer til 55 dollar, så der må oljeselskapene være konkurransedyktige, ellers kommer de til å slite.

– Nivået mellom 45 og 50 er nok lavere enn de fleste kan tåle. Jeg er ikke så sikker på at alle kan tåle 55 dollar engang, men det må man sikte mot på lengre sikt, sier hun.

For norsk oljeproduksjon mener Saltvedt at 55 til 60 dollar per fat vil være bra.

– Det er ikke alle prosjektene som er lønnsomme, men over 55 dollar er i hvert fall mange det, sier hun.

Les også

Full stopp i rigg

Les også

Oljeguru Kjus: Nye oljekutt har stor betydning for balansen i oljemarkedet

Les også

Lien setter inn storstilt økning i oljeaktivitet

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om