Advarer mot kortvarig moro tross nye Opec-kutt

SEBs Bjarne Schieldrop og analytikerne hos Goldman Sachs tror resultatet av nye Opec-kutt ikke vil hindre at markedet igjen flommes over av olje i 2018.

KAN GI NYTT OVERSKUDD: «Alle» tror Opec vil kutte, men hva vil bli den langvarie effekten?

Foto: Hasan Jamali AP
  • Eirik Amb Nysveen
Publisert: Publisert:

Torsdag møtes Opec-landene for å diskutere hvorvidt de skal forlenge prosuksjonskuttavtalen som ble inngått i november, i et forsøk på å få oljeprisen opp.

Flere Opec-land har ytret at de ønsker en forlenget avtale, i tillegg har Russland også sagt at de er positive til dette.

Det har fått de fleste analytikere til å kalkulere inn videre kutt i sine oljeprisestimater.

Et marked som har flommet over av mer olje enn etterspørselen har ønsket, er selve hovedårsaken til oljeprisstupet verden har sett siden sommeren 2014.

Opec ønsker å få de rekordhøye oljelagrene ned til gjennomsnittet de siste fem årene, og ifølge en rapport fra Goldman Sachs vil en kuttforlengelse føre til at OECD-lagrene er nede på normalt nivå igjen tidlig i 2018.

Les også

Oljeanalytiker ut mot «Opec-hatere»

Overskudd igjen allerede i neste år

Til tross for at lagrene da vil være tilbake til normale nivåer, hevder investeringsbanken at dette vil være kortvarig, ifølge CNBC.

– Vi ser en risiko for at det vil bli fornyet overskudd senere neste år dersom Opec og Russlands produksjon stiger til deres ekspanderte kapasitet, og skiferoljen fortsetter å vokse, skriver Goldman Sachs i notatet.

Mandag informerte Iran om at de, til tross for kuttene vil fortsette å utvide sin kapasitet, slik at de er klare til å pumpe ut større volumer så snart avtalen om produksjonskutt oppheves.

Oljeprisen har steget jevnt de siste ti dagene, men falt litt tilbake igjen natt til tirsdag, da det ble kjent at Donald Trump, i sin budsjettplan, foreslår å selge halvparten av USAs strategiske oljelagre.

Onsdag formiddag ligger prisen på ett fat nordsjøolje (brent spot) på litt over 54,40 dollar.

Saken fortsetter etter bildet.

HVA SKJER? – Det store spørsmålet er hva som skjer når kuttene opphører, sier Bjarne Schieldrop i SEB.

Foto: Essam Al-sudani Reuters

Russland skal ha en plan klar når kuttene opphører

SEBs råvareanalytiker, Bjarne Schieldrop, ser også lenger frem enn de nærmeste seks månedene.

Les også

Fersk analyse: Opec-enighet vil ikke gi kronerally

– Det store spørsmålet er hva som vil skje når kuttene tar slutt om seks til ni måneder.

Han trekker frem at Igor Sechin, konsernsjef i det statlige russiske oljeselskapet Rosneft, har bedt den russiske regjeringen om å komme opp med en plan for hvordan Russland skal stå klare til å øke produksjonen igjen etter kuttavtalen opphører.

Sechin ser nemlig en risiko for at det vil bli en ny kamp, og potensiell priskrig i oljemarkedet dersom ikke den amerikanske produksjonsveksten ikke kontrolleres.

SEB anslår at den amerikanske oljeproduksjonen vil ha en årsvekst på 520.000 fat per dag i 2017, og 1,51 millioner fat per dag i 2018.

– Men dersom oljeprisen stimulerer slik at antallet rigger i USA øker med 30 rigger per måned (som er den nåværende veksten) fra juli 2017 til mars 2018, anslår vi at amerikansk oljeproduksjon vil øke med 2,3 millioner fat per dag i 2018, som vil kjøre markedet inn i stort overskudd i både 2018 og 2019, skriver Schieldrop

Les også

WSJ: Opec fridde til oljetradere. Nå har stemningen surnet

Les også

Oljeeksperter uenige om effekten av Opec-avtale

Les også

Verste år siden 2004 for oljekartell: – Ekstremt press på Opec-landene

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Olje og gass
  2. Opec
  3. Rosneft

Flere artikler

  1. Goldman Sachs: Anbefaler kjøp av oljeaksjer

  2. Analytiker har ingen tro på Opecs videre kutt-påstander

  3. – Vil føre til kraftig produksjonsvekst neste år

  4. Annonsørinnhold

  5. Ser risiko for at Opec vil skuffe markedet

  6. Råvareanalytiker ler av IEA-anslag