– Norge gir bort 190 milliarder

Bellona-leder Frederic Hauge sier Norge er i ferd med å gi bort en betydelig mengde skattekroner.

DEBATT: Bellona-leder Frederic Hauge vil ha mer debatt rundt oljeutvinning i Barentshavet.

Marte Christensen
  • Bjørn Haugan
Publisert: Publisert:

– Etter hva jeg forstår vil regjeringen tirsdag offentliggjøre innholdet i den 23. konsesjonsrunde som gjelder Barentshavet. Jeg synes det bør danne grunnlag for en debatt om systemet som eksisterer i dag, hvor oljeselskapene får trekke 78 prosent av letekostnadene av på skatten. Vi har regnet ut at boringen i Barentshavet vil koste skattebetalerne 190 milliarder kroner, sier Hauge:

– Og når vi vet at ikke ett eneste – ikke ett – av de 23 prosjektene er i nærheten av kunne gå i pluss med dagens oljepris, så synes jeg vi bør ta en debatt før alle disse skattemilliardene kastet til utenlandske selskaper som ikke betaler skatt til Norge, sier han.

Sjekk E24s oljekart for å se hvilke oljefelt som ikke lenger er lønnsomme!

I et skarpt brev til olje- og energiministeren kritiserer han at «Oljedirektoratet (OD) ikke har opplyst beslutningstagere om kostnadsrisikoen for staten».

Tap

«Totalt 40 selskaper har søkt om å delta i 23. konsesjonsrunde. Av disse var det bare 11 som betalte skatt til Norge i 2013. Det betyr at 29 av selskapene er i den situasjon at de vil få direkte utbetalt nesten 80 prosent av sine kostnader ved boring av tørre brønner eller ikke drivverdige funn. De 11 siste vil kunne trekke fra disse utgiftene via skatten».

Han fremholder at Bellona mener OD burde kommet med nye risikovurderinger for kostnadene knyttet til sannsynligheten for drivverdige funn med en så lav oljepris.

Les også

Regjeringen om oljeprisfallet: Vi er klare til å komme med tiltak

«Med en gjennomsnittlig letekostnad på 800 millioner pr. brønn (i Barentshavet) og et anslag på fem letebrønner pr. blokk, risikerer man 150 - 200 milliarder kroner i direkte tap for Staten», skriver han.

– Vi har kommet til at det presise tallet er 190 milliarder kroner. Regnestykket er basert på kostnadene på boringene som allerede har vært gjennomført i Barentshavet, sier han.

Fotballfruer

– I Norge er vi for tiden mer opptatt av fotballfruer enn av de store spørsmålene. Jeg synes vi før politikerne sier ja til den 23. konsesjonsrunde, tar en bredere debatt om vi faktisk bør gå løs på Barentshavet, sier han trekker opp følgende bilde:

– Snøhvit ble aldri noen stor økonomisk suksess, Goliat står uten positive resultater, Castberg ble aldri bygd ut og Aasta Hansteen koster oss dyrt. Med det bakteppe skal vi altså nå gå i gang med prosjekter mye lenger nord, som er mye mer kostbare og med miljømessige utfordringer på linje med Lofoten. Jeg mener de ikke har nubbsjans til å gå i pluss. Da er det på tide å stanse opp – før vi brenner av over 150 milliarder kroner av skattebetalernes penger.

Kjenner seg ikke igjen

Han foreslår at olje- og energiminister Tord Lien i stedet benytter anledningen til å få opp oljeprisen:

– Han kan si i fra til Opec at Norge ikke vil gå løs på Barentshavet de neste fem årene, hvis de senker oljeproduksjonen.

Les også

Svarer på oljetoppkritikk: - Dette er hårsårt

Lien overlot til sin kommunikasjonsrådgiver Ella Bye Mørland å kommentere saken.

– Olje- og energidepartementet har ikke mottatt brevet fra Bellona til statsråd Tord Lien, men har blitt gjort kjent med dette via media. I brevet legger Bellona frem en rekke feilaktige og udokumenterte påstander og regnestykker, som departementet ikke kjenner seg igjen i. Utover dette har vi ingen kommentar, sier Mørland.

Les også

- Dette viser at Opecs oljestrategi fungerer

Les også

Patentstyret ber amerikansk oljegigant saksøke norske gründere

Les også

- Utlendinger ler av norsk offshoreturnus

Publisert:

Flere artikler

  1. Betalt innhold

    Krever at oljedirektøren må gå

  2. Advarer mot at Russland kan komme oss i forkjøpet:– Norge kan tape enorme verdier

  3. Mener Alaska ikke kan sammenlignes med Barentshavet

  4. – Her vil det være svært vanskelig å håndtere eventuelle ulykker

  5. Bellona: Obamas oljebrems må få norske følger