– Oljeprisen kan falle videre om Opec ikke kutter

Oljeanalytiker Thina Saltvedt mener det bare var snakk om tid før oljeprisen duppet under 80 dollar fatet.

FALLER OG FALLER: Oljeprisen duppet under 80 dollar fatet på et tidspunkt på onsdag. Analytikere E24 har snakket med ser ikke bort ifra at fallet vil fortsette om ikke Opec kutter i sin produksjon.

Lucy Nicholson
  • Lars Thorvaldsen
Publisert: Publisert:

Nordsjøolje ble på et tidspunkt omsatt for under 80 dollar fatet i går. Så lav har ikke prisen vært siden oktober 2010.

– Med det svake markedet som er nå, er ikke dette overraskende. Det var bare snakk om tid, sier Thina Saltvedt, oljeanalytiker i Nordea Markets.

– Markedet bekymrer seg for at Opec ikke kommer til å kutte i produksjonen, legger hun til.

Aksjelive:Følg utviklingen i oljeprisen og markedet i E24s aksjelive

27. november møtes organisasjonen for 12 av verdens største oljeproduserende land, Opec. Oljekartellet har makt til å påvirke oljeprisene gjennom koordinerte kutt i produksjonen som vil endre tilbud og etterspørsel.

Saltvedt er overrasket over at Opec ikke har justert produksjonen.

OVERRASKET: Thina Saltvedt, oljeanalytiker i Nordea Markets

Javad Parsa

– Det er en overraskelse at de har endret strategi. Jeg var 80 prosent sikker på at de kom til å kutte i produksjonen, men nå er jeg 50/50. Det store spørsmålet er hva som skjer 27. november, sier hun.

Da møtes den oljeeksporterende gruppen.

Tror på videre prisfall

Prisfallet tolkes av mange som et tegn på at Opec vil konkurrere ut den amerikanske skiferproduksjonen. Så langt har det ikke kommet signaler på at Opec-landene blir enige om store kutt, og i går gikk Saudi-Arabias oljeminister ut og avviste at landet fører priskrig.

– All prat om priskrig er et tegn på misforståelse – med vilje eller ei – og har ingen rot i virkeligheten. Saudiarabisk oljepolitikk har vært uendret de siste tiårene, og det har ikke endret seg i dag, sa Ali al-Naimi på en konferanse i Acapulco i Mexico.

Dersom Opec ikke begrenser produksjonen, tror Saltvedt på videre prisfall.

– Hvis vi ikke ser noen kutt fra Opec, kan vi se at prisene faller enda mer. Det er det markedet frykter for øyeblikket, sier hun.

Oljeanalytiker i DNB, Torbjørn Kjus, mener også at oljeprisen kan fortsette å falle.

– I vår siste prognose for to uker siden sa vi at prisen skal ned på 70-tallet før den skal opp igjen. Nå så vi 70-tallet litt tidligere enn vi hadde lagt inn i tidsplanen, men vi har ikke stengt med det nivået ennå. Kanskje det skjer i dag, sier han til E24.

"OVERSUPPLIED": Det sier DNBs oljeanalytiker Torbjørn Kjus om markedet nå.

intern dnb-fotograf

– OPEC-kutt ikke nok

Torbjørn Kjus forventer at Saudi-Arabia vil redusere sin produksjon, men ikke nok til at prisfallet avtar.

– Det forventes nok at Saudi-Arabia tar noe kutt, men det vil ikke være nok. Jeg tror markedet vil innse at skiferoljeveksten må ned i tillegg for at fallet skal avta, sier han.

– Vi er i test-modus for hva skiferindustrien tåler, men det svaret vil vi ikke få før rundt halvveis ut i 2015. Spørsmålet er hva som skal til for at veksten i den amerikanske skiferindustrien halveres, legger han til.

Les også:

Olje omsatt for under 80 dollar fatetIMF gleder seg over synkende oljeprisStatoil: – Ingen konflikt mellom å kutte kostnader og å satseOpec holder fast på oljevekstOljemarkedet blåser i IEAs advarsler

Publisert:

Flere artikler

  1. Oljeanalytikere overrasket over prisfallet: – Det har gått raskere ned enn jeg hadde ventet

  2. Analytikere: - OPEC vil la oljeprisen falle under 90

  3. Oljeprisen stiger kraftig

  4. Tror oljeprisen kan falle ned på 30-tallet igjen

  5. - Markedet tror Saudi-Arabia vil utkonkurrere den amerikanske skiferoljen