Høyeste oljeprisnivå siden 2018 - spår pris rundt 80 dollar ut året

Oljeprisen bikket 85 dollar fatet fredag formiddag. Amerikanske myndigheter tror Brent-oljen holder seg rundt 80 dollar ut året.

  • Andrine Resvoll
Publisert: Publisert:

Prisen på nordsjøolje (Brent) nådde med dagens bikk over 85 sitt høyeste nivå på tre år. Oljen er inne i sin åttende uke med prisvekst, noe som er den lengste, kontinuerlige økningen i prisnivået siden 2015.

Økende energietterspørsel og høye priser på flere viktige energikilder har drevet prisen oppover.

De høye gassprisene har også bidratt til at det har blitt mer lønnsomt å bruke olje i strømproduksjon. Prisene på naturgass har mer enn doblet seg det siste året, men med en vinter i møte er det anslått at toppen ennå ikke er nådd, skriver Bloomberg.

Fredag kveld like før klokka 22.00 ligger prisen for Brent på 84,72 dollar fatet.

Flat prisutvikling ut året

Det amerikanske energidepartementets statistikkavdeling, EIA, kom torsdag ut med nye prognoser for oljeprisen, i sin siste utgave av rapporten Short Term Energy Outlook (STEO).

EIA anslår at prisene på Brent vil holde seg stabile rundt dagens nivå resten av 2021. Gjennomsnittsprisen anslår de vil ligge på 81 dollar fatet i fjerde kvartal, noe som er 10 dollar høyere enn først antatt.

Tidligere i oktober økte oljeprisene da organisasjonen for oljeeksporterende land og deres samarbeidspartnere, OPEC+, ble enige om å holde produksjonsmålene uendret. Gruppen, med Russland og Saudi-Arabia i spissen, har siden pandemien slo inn holdt tilbake olje fra markedet for å støtte opp under prisen.

Les også

Oljeprisoppgang etter Opec-enighet

Det er ventet at produksjonsveksten i OPEC+, USA og land utenfor OPEC vil gå fortere enn globalt oljekonsum, og dermed bidra til at Brent-prisen faller til et årlig gjennomsnitt på 72 dollar per fat.

Usikre prognoser

EIA øker også spotprisprognosene på Brent for 2021 og 2022 i nyeste utgave av STEO. Gjennomsnittlig spotpris vil i 2021 ligge på 71,38 dollar fatet, noe som er en oppjustering fra 68,81 dollar fatet. Anslaget for 2022 er nå på 71,91 dollar per fat, som er en oppjustering fra 66,04 dollar.

Samtidig understreker EIA de at det er visse usikkerheter rundt de hevede nivåene, på grunn av den pågående opphentingen etter koronapandemien.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Oljepris

Flere artikler

  1. Grafen som viser de ekstreme utslagene i strømpriser

  2. Oljeprisoppgang etter Opec-enighet

  3. Deltavarianten gir kutt i Opecs prognoser

  4. Kraftig oljeprisfall: – Trusselen mot etterspørselen er reell

  5. Det hvite hus bekrefter: Biden slipper mer olje ut i markedet