Strømprisene

Nå blir det årsrekord for strømprisen også i nord

De har hatt billigere strøm enn folk i sør i hele høst – men nå skyter strømprisen opp også i Midt- og Nord-Norge.

Strømprisene skyter i været også i Nord-Norge, hvor den blir på 1,15 kroner kilowattimen fredag.
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:

Dette fordi prisene i store deler av Norden skyter i været. Strømprisen i Midt- og Nord-Norge er nesten tredoblet fredag sammenlignet med torsdagens pris, ifølge tall fra strømbørsen Nord Pool. Prisene fastsettes normalt dagen før.

I Midt- og Nord-Norge hopper prisen fredag til over én krone kilowattimen – nesten like høyt som i sør.

Handelssjef Tom Eirik Olsen i Ishavskraft.

Strømprisen i Midt- og Nord-Norge blir på 1,16 kroner kilowattimen i snitt fredag, opp fra 41 øre dagen før. Disse tallene gjelder innkjøpsprisen på strøm, utenom nettleie, elavgift og merverdiavgift og påslag til strømselskapene.

Fortsatt vil prisen ligge noe høyere i Sør-Norge enn i Nord-Norge fredag. Sør i landet betaler strømkundene i snitt 1,17 kroner kilowattimen for strømmen. Dermed er det fortsatt et stykke opp til den sørnorske årsrekorden for døgnprisen på 1,43 kroner kilowattimen fra oktober.

Les også

Dette koster det å lade en Tesla tirsdag

Is på svenske elver

Årsaken til prishoppet også i nord ligger på den andre siden av svenskegrensen, ifølge strømanalytiker Sigbjørn Seland i Storm Geo.

– Prisen i Nord-Norge følger prisen i Nord-Sverige veldig tett. Det som skjer nå som er litt spesielt, er at det er blitt veldig kaldt spesielt i Nord-Sverige. Der har de mesteparten av den svenske vannkraften, men den blir delvis bremset på grunn av islegging i elvene, sier Seland til E24.

– Samtidig som forbruket øker, er tilbudet begrenset. Det løfter prisene veldig kraftig, og så henger Nord-Norge på. Så årsaken ligger i Sverige, sier Seland.

– Trist for kundene

Handelssjef Tom Eirik Olsen i Ishavskraft sier at døgnprisen på strøm er årets desidert høyeste, men ikke tidenes høyeste. Døgnprisen i Nord-Norge var høyere ved noen anledninger i 2010.

Han tror at prishoppet i nord er midlertidig.

– Det er trist for kundene, men det er heldigvis forbigående. Alt ligger an til lavere priser i Nord-Norge etter hvert. Men det er klart, får vi stabilt og kaldt vær over tid så kan også det bli høye priser noen tid, sier Olsen til E24.

– Det blir noen dager nå med høy pris. Det er lite vind, det er kaldt og det er høyt forbruk. Så er det begrenset produksjon i Nord-Sverige på grunn av islegging. Så det er rundt 1.500 megawatt som er begrenset akkurat nå, sier han.

– Hvordan vil nordlendingene reagere?

– Det utgjør ikke all verden om vi får høye priser i en ukes tid. Vi har også hatt en periode med uvanlig lave priser på 12–15 øre, mens vi i en normal periode skal ligge på maksimalt 40–45 øre, sier Olsen.

Strømanalytiker Sigbjørn Seland i Storm Geo.

– Meldt veldig kaldt vær

– Kan det bli vedvarende høye priser i nord?

– Det er meldt veldig kaldt vær de neste ti dagene. Og isleggingen i Nord-Sverige vil nok fortsette, og da kan det bli høye priser både i Nord- og Sør-Norge i hvert fall neste uke. Sannsynligvis også inn i uken etter, sier Seland.

– Fremtidsmarkedet stiger friskt nå, det påvirkes helt klart av det at det er så høye spotpriser i disse dagene. Fremtidsprisene faller noe inn i uke 49, og det er den kommende uken som prises aller høyest i markedet, sier Seland.

Statnett meldte tidligere i uken at de ønsket bedre balanse i strømhandelen med Sverige, etter at svenskene har begrenset sin eksport av strøm fra Sør-Sverige til Sør-Norge. Nå har også Statnett tatt grep for å dempe eksporten den andre veien.

– Sør-Sverige har høyere priser enn Sør-Norge, med rundt 1,63 kroner kilowattimen fredag, kan det ha noe med Statnetts begrensning av strømeksporten å gjøre?

– Hvis det hadde gått mer strøm fra Norge til Sverige i morgen, ville prisene kunne ha vært mye likere, og kanskje helt like, sier Seland.

Les også

Statnett begrenser strømflyt til Sverige: – Et motsvar

Les også

Bekymret over norsk-svensk strømbrems: – Viktig at markedet fungerer

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Strømprisene
 2. Strøm
 3. Strømpriser
 4. Nord Pool
 5. Ishavskraft

Flere artikler

 1. Strømprisen setter nok en ny årsrekord

 2. Dyrere strøm i Sør-Norge fredag

 3. Prisforskjellen øker videre: 84 øre dyrere strøm i sørvest

 4. Så dyr ble strømmen i desember

 5. Strømprisen faller videre fredag: Englandskabelen gir ikke sjokkpris