Nordsjøen er tilbake: Venter boreboom i Norge

Norske oljeaktører skal bore 40 letebrønner i år, kraftig opp fra 26 i fjor, spår Wood Mackenzie. I spissen for boreboomen står oljekjempen Equinor.

BORER LETEBRØNNER: Den 22. januar skal boreriggen Transocean Arctic starte på en letebrønn nord for Jotunfeltet i Nordsjøen, hvor Wellesley er operatør. Wood Mackenzie spår ny leteboom i Norge i år, med en oppgang fra 26 letebrønner i fjor til 40 i år.
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert: Publisert:

Equinor lovet i fjor høst å bore 3.000 brønner de neste tiårene for å få ut mest mulig olje og gass fra norsk sokkel – noe som tilsvarer alle selskapets brønner hittil.

I 2019 står selskapet i spissen for en ny boom innen letebrønner i Nordsjøen, inkludert både norsk og britisk side.

Det kommer frem i en fersk rapport fra Wood Mackenzie, som anslår at 60 letebrønner vil bli boret i Nordsjøen i år, opp 25 prosent fra året før.

Flesteparten av disse skal bores i norske farvann.

– Norge er i hjertet av oppgangen. Der er boringen antatt å nå nivåer fra før nedturen – vi forventer at over 40 letebrønner vil bli boret, fra 26 i fjor, skriver Wood Mackenzie i rapporten.

Nordsjøen vil stå for en tredjedel subseaprosjektene i verden i 2019, og dagratene for flytende rigger vil trolig stige tilsvarende i fjor, da de gikk opp 15 prosent, ifølge Wood Mackenzie.

Les mer: Kortvarig oppgang for oljebransjen: Venter oljefall fra 2020

Les også

Kortvarig oppgang for oljebransjen: Venter oljefall fra 2020

Equinor topper listen

Equinor er det eneste større oljeselskapet som skal bore mer enn en håndfull brønner i Nordsjøen, påpeker selskapet.

Med over 20 brønner vil Equinors letetakt være den høyeste siden 2013, før det kraftige oljeprisfallet som startet i midten av 2014 og bunnet ut i starten av 2016.

Også Aker BP og Lundin kommer til å bore brønner i 2019 for å sikre seg vekst etter at gigantfeltet Johan Sverdrup starter opp i november i år.

Totalt har de 60 letebrønnene i Nordsjøen i år har et potensial til funn på opptil 10 milliarder fat, anslår Wood Mackenzie.

Les mer: Spesialfondene har inntatt Nordsjøen: Okea blir en lakmustest

Les også

Spesialfondene har inntatt Nordsjøen: Okea blir en lakmustest

Økt investering og utbygging

Totalt vil investeringene i Nordsjøen stige til 24 milliarder dollar i 2019, som tilsvarer 205 milliarder kroner, sier selskapet. Av dette vil rundt 136 milliarder bli investert i Norge og resten i Storbritannia og Danmark, hvor gjenutbyggingen av Tyra-feltet fører til økte investeringer.

– Nå som selvtilliten kommer tilbake i bransjen, forventer vi et nytt år med oppgang til 23 investeringsbeslutninger, av disse 12 i Storbritannia, ni i Norge, en i Nederland og en i Danmark, skriver Wood Mackenzie.

Produksjonen i Nordsjøen vil derimot holde seg flat på 6,3 millioner fat per dag, med 51 prosent gass og resten olje. De nye feltene som kommer til, inkludert giganten Johan Sverdrup, vil dempe nedgangen fra aldrende felt, skriver selskapet.

Gassproduksjonen i Norge vil holde seg nær rekordnivåer, blant annet etter oppstarten av Aasta Hansteen-feltet i desember 2018.

Les også

Nå produserer Aasta Hansteen: En ny gassregion er åpnet på norsk sokkel

I år kommer Sverdrup

Væskeproduksjonen i Norge er ventet å falle for tredje år på rad til 1,8 millioner fat per dag i 2019, men kommer til å stige igjen når Sverdrup-feltet kommer i produksjon mot slutten av året, tror Wood Mackenzie.

– Selv om øynene er på Totals Culzean-felt og Equinors Mariner-felt er det Johan Sverdrup som vil få overskriftene, skriver selskapet.

Sverdrup-feltet vil starte produksjonen i år, men når først toppen på 660.000 fat per dag etter at andre fase av prosjektet er ferdig i 2023.

Også Oda-feltet, Greater Lancaster-området, Trestakk, Liberator, Vulcan & Blythe og Storr skal bygges ut i 2019.

Les også

Equinors plan for Sverdrup-feltet: Starter opp i november 2019

Skjær i sjøen

Det har vært meget stor aktivitet innen sammenslåinger og oppkjøp i Nordsjøen de siste årene. Spesialfondbransjen peker på at de store oljeselskapene har redusert sin aktivitet, noe som gir rom for dem til å kjøpe opp og slå sammen selskaper og felt.

Men det lurer skjær i sjøen, advarer Wood Mackenzie. Blant disse er potensielle endringer i incentivordningene, noe bransjeorganisasjonen Norsk olje og gass advarte mot denne uken.

– Med brexit som bakteppe og en global nedtur som en reell mulighet, så kan det være usikkerhet i vente, skriver Wood Mackenzie.

Selskapet tror ikke at regjeringene rundt Nordsjøen vil gjøre store finanspolitiske eller regulatoriske endringer, selv om det er mye debatt om dette i Norge.

– Det vil skje små endringer, men det er usannsynlig at det blir gjort mye omdiskuterte finanspolitiske endringer i Norge (reduksjon i friinntekten og lenger avskrivningsperiode), særlig på et tidspunkt når selskaper ønsker trygghet og kontantstrøm, skriver Wood Mackenzie.

Svært få britiske brønner

På britisk side av Nordsjøen ble det bare boret åtte letebrønner i fjor, det laveste nivået siden 1960-tallet.

– Vi forventer britisk sektor til å bore 10 til 15 brønner i år, skriver Wood Mackenzie.

Wood Mackenzie peker særlig på brønnene Blackrock og Lyon som Siccar Point skal bore vest for Shetland, som har høy risiko men i beste fall kan bli egne utbygginger.

Britisk olje- og gassproduksjon vil løfte seg med hele fire prosent i år, med syv nye utbygginger i ryggen, inkludert Equinors Mariner-prosjekt. Totals gassprosjekt Culzean vil levere rundt fem prosent av landets etterspørsel.

Samtidig kutter Nederland sin gassproduksjon på grunn av jordskjelv og bekymringsfull utvikling ved Groeningen-feltet, og gjenutbyggingen av Tyra-feltet i Danmark vil redusere dansk produksjon fra slutten av 2019.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Olje og gass
 2. Nordsjøen

Flere artikler

 1. Olje- og gassproduksjonen falt i fjor: Venter opptur på sokkelen

 2. Venter ny leteboom i Nordsjøen

 3. Fant olje på Sputnik

 4. Betalt innhold

  Aibel blir brobygger for Equinor på Johan Sverdrup

 5. Betalt innhold

  Denne utviklingen er godt nytt for oljebransjen