Slik vil Grønn Ungdom endre Norge

Miljøpartiets ungdomsparti er villig til å gjøre radikale endringer i både politikk og livsstil for å nå klimamålene. Det handler ikke om et romantisk forhold til planeten, men om økonomiske argumenter, sier talsperson Teodor Bruu.

ENGASJEMENT: Over 40.000 skoleelever over hele landet streiket for klimasaken i mars. Her fra Oslo, hvor elevene møtte opp utenfor Stortinget.

Foto: Tom Hansen NTB scanpix
  • Ingvild Sagmoen
Publisert:

– Mange av oss er veldig redde, sier talsperson Teodor Bruu i Grønn Ungdom.

Det har blitt synlig i det siste, at klimaendringene opptar og skremmer mange unge.

Over hele verden har skoleelever streiket for klimaet i vår.

Ungdommene krever at regjeringen nå tar grep og innfrir klimakravene.

Bruu er en av dem som jobber fulltid med klimaspørsmålene. For Grønn Ungdom, Miljøpartiet De Grønnes ungdomsparti, trumfer klima- og miljøsaken alt.

– Nå er jeg litt optimist, sier han.

– Etter de månedene med klimastreik, føler jeg at det er noe i emning. Men klimakampen er ikke en kamp som enten vinnes eller tapes. For hver desimal vi kan hindre at verden blir varmere, så redder vi liv, hjemsteder og arter. Jo raskere vi får den bevisstheten inn hos folk – og det tror jeg holder på å skje – jo raskere klarer vi å stoppe utviklingen.

Derfor er Grønn Ungdom og MDG nådeløse med prioriteringene i politiske forhandlinger.

– Det er klima- og miljøsaken som skal opp og frem. Det er den store kampen nå. Jeg kan godt kalle meg både liberalist og sosialdemokrat, men den viktigste kampen nå er å sørge for at vi har et samfunn som ikke slår beina under oss. Jeg spår at den grønne bevegelsen blir for dette århundret det sosialdemokratiet var for 1900-tallet, sier Bruu.

Han sier klima- og miljøsaken ikke har noe med den tradisjonelle høyre-venstre-aksen i norsk politikk å gjøre.

De grønne er blokkuavhengige, og må være villig til å samarbeide med alle partier hvis det trengs, mener Bruu.

– Vi samarbeider oftere med venstresiden enn med høyresiden, fordi mange av løsningene våre handler om å bruke staten som virkemiddel. Men skal vi klare å løse klimakrisen, og sette det over alt, må vi være villige til å samarbeide også med parti på høyresiden.

– Jeg kan fjerne formuesskatten hvis det gjør at vi får god klimapolitikk, sier han.

Griper inn i folks liv

Grønn Ungdom er villig til å gjøre radikale endringer i både politikk og livsstil for å nå klimamålene, som er å endre Norge til et moderne nullutslippssamfunn innen 2050, og sikre at norsk klimapolitikk har høyest mulig ambisjonsnivå og er i tråd med Parisavtalen.

– Hele klimapolitikken er vanskelig fordi du må gripe inn i folks liv, selv om det egentlig ikke handler om hva enkeltpersoner skal gjøre, men at vi må få strukturelle endringer på plass, sier Bruu.

FORESLÅR ENDRINGER: Talsperson Teodor Bruu i Grønn Ungdom frykter klimaendringene og tar til orde for at hver av oss skal fly maks to ganger i året.

Foto: Ryan Kelly NTB scanpix

– Og hvis man mener som oss at det er ingenting som er mer viktig enn den omstillingen nå, fordi det kommer til å gå så mye utover økonomien og enkeltpersoner, både i Norge og i andre land, så er det bedre å gjøre noen drastiske ting nå, enn å måtte forholde oss til den endringen der om noen tiår, når det blir like dyrt og vanskelig.

De siste ukene har ungdomspartiet fått mye oppmerksomhet for et par av sine foreslåtte endringer: Innføre en kvote på maks to flyginger i året per person, og stanse all hyttebygging i urørt natur.

Les også

«Flyskam» sprer seg i Sverige – SAS vil ha fossilfrie fly innen 2045

Men Grønn Ungdom vil også fase ut all oljeproduksjon innen 2030. Det innebærer full stans i alle nye prosjekter, sier Bruu.

– Å tro at man kan ha en klimapolitikk uten å blande inn olje og gass er veldig naivt, sier han.

– Klimapolitikk er preget av at alle monner drar. Men den veldig store dråpen i havet er oljenæringen. Man kommer ingen vei uten å snakke om den. Olje og gass står for rundt 90 prosent av alle utslippene våre, om man tar med både utslipp innenlands og olje som brennes andre steder.

Et helt vanlig skandinavisk land

Grønn Ungdom mener også at det må legges mer til rette for gründervirksomhet, som kan bidra til at vi finner nye prosjekter å bruke kompetansen vi har fra oljebransjen på.

Bruu har for eksempel sterk tro på havvind, men sier også at vi må belage oss på at vi kanskje ikke finner «den ene nye oljen».

– Norge har i dag veldig mange arbeidsplasser og mye mer av aktiviteten i industri, enn det våre naboland har. Vi skal satse på noen industrier, og bruke kompetansen som vi har der, men på sikt skal vi bare bli et vanlig skandinavisk land, sier han.

KREVER ENDRING: Paroler fra streikende skoleelever utenfor Stortinget i mars. Streikene i vår er inspirert av klimaaktivist Greta Thunberg sin skolestreik under det svenske valget i fjor høst.

Foto: Tom Hansen NTB scanpix

Ja, det vil gi lavere inntekter til staten. Men Bruu mener det er naivt å satse på at oljenæringen fortsetter å være inntektsbringende, og vil derfor legge en politisk plan for hvordan vi skal klare oss uten.

– Det er klart vi kan få lavere inntekter, men vi er jo allerede verdens rikeste land. Og vi vil bli et fattigere land hvis klimaendringene slår til for fullt. Det er økonomiske argumenter som ligger til grunn for at vi setter klimakampen øverst. Det er ikke det at vi har et romantisk forhold til planeten vår, sier han.

Vi må også kutte i forbruket vårt – drastisk – mener Bruu. Nordmenn har et forbruk som «ikke er bærekraftig i det hele tatt». Vi må rett og slett belage oss på at forbruket må ned, uten at det kommer til å gi oss dårligere liv, mener han.

Men forbruket av tjenester kan godt økes:

– Når jeg snakker om at forbruket må ned, mener jeg de tingene som gir klimagasser og ødelegger naturen. Det er masse forbruk som ikke har de effektene, som tjenester for eksempel. Hvis vi må ha nullvekst for å nå klimamålene, er det er pris som er verdt på betale. Men vi i De grønne er ikke imot vekst av prinsipp. Mest sannsynlig klarer vi å ha vekst. Vi skal slutte å kjøpe plastkanner, men kan begynne å kjøpe mer massasjetimer i stedet, sier Bruu.

– Som å foreslå en ny røykelov hver uke

Grønn Ungdom vil verne om velferdsstaten, men tror samtidig at tiden for «de store nye velferdsutvidelsene er forbi».

– Eller i hvert fall satt på pause. Selv om vi gjerne skulle hatt gratis tannhelse i Norge, er ikke det viktigste nå.

Les også

Høyre-topp legger press på Equinor-sjefen: Elektrifiser Melkøya!

Cruiseturisme bør det bli slutt på, mener Grønn Ungdom. Cruiseturismen er en klimasynder, sier Bruu.

Helgeturer til steder langt borte må vi bare glemme. Grønn turisme finnes, men i tiden fremover må vi belage oss på å bruke lengre tid når vi skal reise på ferie. Ta toget nedover Europa, for eksempel.

Til gjengjeld kan vi godt jobbe mindre, mener miljøpartiet. Ha flere ferieuker og kortere arbeidsdager.

Kanskje et velkomment forslag i deler av samfunnet – men mesteparten av forslagene miljøpartiet kommer med blir dårlig mottatt.

– Det er som at vi foreslår en ny røykelov hver uke, sier Bruu.

– Men vi vet jo hvordan alle elsker røykeloven nå. Det er lett å latterliggjøre ny og radikal politikk. Men så har jo ofte politikken den effekten at det går noen år, og så blir det sett på som sunn fornuft. Vi begynner å se det allerede med oljepolitikken. Vi var helt alene om å mene det vi mener om olje, men nå ser vi at det er sterke krefter i Arbeiderpartiet som er med oss, SV, Rødt, Venstre – til en viss grad – noen deler av Unge Høyre og Senterungdommen ... mange er med på den politikken nå.

– Vi er vant til å stå i stormen når vi foreslår ny politikk. Og så har vi troen på at vi har rett og at det å kutte klimagassutslipp er mye viktigere enn alt annet.

Her kan du lese mer om

  1. Klima
  2. Miljøvern
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. – Vi kommer ikke unna at klimautfordringene trolig bare lar seg løse gjennom nye teknologiske løsninger

  2. Flere ungdomspartier vil skrote BSU-ordningen

  3. Støttes av Bill Gates og oljegiganter: Vil suge CO₂ direkte fra luften

  4. Annonsørinnhold

  5. Erklærer klimakrise

  6. G20-landene slår ring om Parisavtalen