Oljeprisen bykset over fire prosent – delte meninger om hvorfor

Mens Rystad Energy mener større lagertrekk enn ventet fra USA er hoveddriveren bak at oljeprisen har gjort et lite hopp i dag, så peker DNB Markets på positive nyheter for verdensøkonomien.

LAGERTALL: Onsdag kommer det lagertall fra USA, noe Rystad Energy mener sender prisene opp.

Foto: Nick Oxford Reuters
 • Fredrik Kampevoll
Publisert:

Etter tre dagers fall har oljeprisen steget over fire prosent onsdag, og ett fat nordsjøolje koster i skrivende stund 60,60 dollar.

DNB Markets peker på at det har kommet gode nyheter for verdensøkonomien, blant annet i Kina, hvor PMI-tall viser at industrien vokser igjen.

– Dette er primært makro- og sentimentdrevet, der vi ser at risikoutsatte varer gjør det bra i dag. Det er lite oljespesifikke nyheter, utover at vi ser at USA prøver å stramme inn sanksjonene på shippingnettverket rundt revolusjonsgarden i Iran, som har prøvd å frakte olje ut av landet. Det virker som om stadig flere venter at Iran-fatene ikke kommer tilbake med det første, sier oljeanalytiker Helge Andre Martinsen.

Les også: (+) Verdens lengste oljerør ble forurenset – akkurat da norsk sokkel lå i dvale

– Er det naturlig at dette skal slå såpass mye ut på oljeprisen?

– Det er umulig å betegne hva en fair oppgang er. I tillegg til forholdet mellom Iran og USA og Kina-tallene, utgjør en liten dollarsvekkelse en bra miks for å sende oljeprisen opp, svarer Martinsen.

Les på E24+ (for abonnenter)

Eksperter tror flere selskaper er underpriset: Oljeaksjene som kan kuppe børshøsten

Lagertall

I Rystad Energy mener de at oppgangen kommer litt for plutselig til å være drevet av dagens gode makrotall, selv om det også spiller inn.

– Prisoppgangen henger sammen med lagertallene fra USA, som blir publisert i kveld, der det er forventet litt kraftigere lagertrekk enn først antatt, sier analysesjef i Rystad Energy, Per Magnus Nysveen.

Han sier at dette trolig har fått flere store aktører i oljemarkedet til å gå inn å ta en posisjon. Oljeprisfallet de tre siste dagene sier han har bygd opp om dette, ved at flere går inn med mål om å hente en gevinst.

– I tillegg gjør orkanen Dorian i USA at man trolig vil få se en svekket etterspørsel etter olje, som vil påvirke lagertallene fremover.

Les på E24+ (for abonnenter)

Mannen som skapte oljeindustrien

Venter store svingninger

Det er en lang rekke faktorer som påvirker oljeprisen, slik at vi kan vente at oljeprisen vil fortsette å svinge fremover, forklarer Nysveen.

– Det er mye usikkerhet i markedet, blant annet knyttet til svake økonomiske utsikter og dårlig etterspørsel fra India og Kina.

Også i DNB venter de at oljeprisene vil forbli ustabile.

– Makrosentimentet er sentralt for oljeprisen, som i dette bildet blir en liten kork i et opprørt hav. Underliggende tror vi det fysiske markedet blir stramt, slik markedet strukturelt vil gi en oppgang for oljeprisen, sier Martinsen.

Her kan du lese mer om

 1. Olje og gass

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Verden drukner i olje - her er noen av verdens viktigste oljelagre

 2. Betalt innhold

  Verden kan snart gå tom for plass til å lagre olje: – Vil se forferdelige tall

 3. Spår nye permitteringer etter oljeprisras

 4. Annonsørinnhold

 5. Spår oljeprisfall selv med Opec-kutt: – Stille før stormen

 6. Oljeprisen faller bratt etter lagertall og uro i Midtøsten