Dette må du vite om strømåret 2020

Strømåret 2020 byr på mer vindkraft, ny kabel til Tyskland og et omstridt NVE-forslag som skal flytte folks kraftforbruk. Samtidig ligger det an til solid prisfall på strøm.

Illustrasjonsbilde.
Strømprisene
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert: Publisert:

De to siste årene har strømprisen vært den høyeste på mange år, samtidig som det er mye endring i bransjen, med nye utenlandskabler og stor utbygging av vindkraft og nett som bidrar til det grønne skiftet i Norge og Europa.

Dette har bidratt til ny oppmerksomhet om strømbransjen, og det er mye som skjer i strømåret 2020 også:

 • Prisen på strøm er ventet å falle
 • Det vil bli produsert mye mer vindkraft
 • En ny strømkabel mellom Tyskland og Norge blir ferdigstilt (og en ny norsk-britisk kabel kommer i 2021)
 • Staten skal ta stilling til om enda en norsk-britisk kraftkabel, Northconnect, skal få konsesjon
 • NVE legger frem et forslag om «effekttariff» på strøm, som har vært omstridt allerede før det er fremlagt
 • Det skal fortsatt bygges mye kraftnett

Organisasjonen Distriktsenergi har en rekke kraft- og nettselskaper som medlemmer, og daglig leder Knut Lockert tror at utfordringene med omstilling og elektrifisering blir en viktig diskusjon for kraftbransjen også i 2020.

– Det blir en viktig diskusjon om hvordan vi skal sikre nok kraft i det norske systemet fremover. Fjoråret ble det første på mange år med netto kraftimport, etter flere år med store overskudd, sier Lockert til E24.

I fjor ble Norge netto kraftimportør for første gang siden 2010, og kraftunderskuddet var på 0,1 terawattimer (TWh), ifølge NVE. Året før var kraftoverskuddet 10,2 TWh, og i 2017 var overskuddet på 15,2 TWh.

Les også

Dette er årene med høyest strømpris i dette århundret: 2019 blir det fjerde dyreste strømåret

Billigere strøm i 2020

I 2018 bidro europeisk klimapolitikk og en varm sommer til å løfte kraftprisen i Sør-Norge til drøye 42 øre kilowattimen i snitt, utenom avgifter og nettleie. Snittprisen falt til drøye 39 øre kilowattimen i 2019, men var fortsatt langt over nivåene fra tidligere år.

På starten av 2020 ligger det an til en mild vinter, og prisene har falt fra 40 øre i starten av desember til rundt 30 øre kilowattimen ved inngangen til januar.

– Med prisfallet vi nå har hatt vil selve kraftkostnaden bli om lag 20 prosent lavere i 2020 enn i 2019 for en normal husstand, skriver handelssjef Tom Eirik Olsen i Ishavskraft i en epost til E24.

– Dette utgjør over 1.500 kroner i rent strømforbruk. Tar vi med effekten det har på avgiftene i tillegg ser vi at 2020 kan gi 2.500 kroner i reduserte strømutgifter. Da er vi nesten nede på 2017-nivå i strømkostnad etter to år med relativt høye priser, legger han til.

Les også

Sylvi Listhaug: – Kravene til vindmøllesøknader har vært for slepphendte

Det er også mye vindkraft på vei inn i det norske systemet, og det er ventet å legge en viss demper på prisene, særlig i perioder hvor det blåser mye.

NVE-direktør Kjetil Lund la i vår frem forslag til en rammeplan for vindkraft, som fikk motbør. Regjeringen la senere forslaget i skuffen.
Les også

Regjeringen dropper nasjonal rammeplan for vindkraft

Tysklandskabel blir ferdig

Mot slutten av 2020 skal den første av to nye utenlandsforbindelser for strøm være i prøvedrift – Nordlink mellom Norge og Tyskland. Året etter kommer den norsk-britiske kabelen North Sea Link på plass.

Les også

Prestisjetung norsk-britisk strømkabel i gang: Her legges milliardkabelen

Statnett påpeker på sine nettsider at Tyskland har bygget ut mye vind- og solkraft, og derfor er det i perioder overskudd og lavere priser enn i Norge. Denne kraften kan norske aktører importere og spare vannet i magasinene, og så kan Norge eksportere vannkraft når prisene stiger i Tyskland, ifølge Statnett.

I løpet av 2020 vil staten trolig også ha tatt stilling til om ytterligere en norsk-britisk kabel, Northconnect, skal få konsesjon. NVE meldte nylig at kabelen er samfunnsøkonomisk lønnsom fordi kraftbransjen tjener mer på den enn det strømkundene taper. Kabelen vil øke strømprisen med 1–3 øre kilowattimen i snitt, påpeker NVE.

Norsk Hydro er blant dem som har advart mot å gi tillatelse til Northconnect før man har høstet erfaringer fra de to andre forbindelsene som nå bygges ut. Hydro er avhengig av god forsyningssikkerhet for sin metallproduksjon, og frykter at høyere priser kan gå ut over lønnsomheten.

– Økt innslag av vindkraft vil kunne dempe prisene. Vil man ha lavere strømpriser i Norge, så kan man fortsette å bygge vindkraft uten å bygge kabler, sier Lockert.

– Men hvis kraftprodusentene ikke tror de får solgt kraften til en god pris, kan det dempe ønsket om å bygge ut ny kapasitet. Vi mener det er viktig med de nye utenlandskablene. Vi ønsker de nye kablene til Storbritannia og Tyskland velkommen, og så skal vi uttale oss om Northconnect senere, legger han til.

Les også

Regjeringen: Utenlandskabler ga 2,8 milliarder kroner mindre i nettleie

Omstridt NVE-forslag

Tidlig på nyåret vil NVE legge frem sitt forslag om «effekttariff» på strøm, som skal få folk til å flytte sitt forbruk bort fra de tidspunktene hvor flest bruker strøm, for å begrense presset på nettet. Dette blir som en datapakke, hvor du får en ekstraregning hvis du bruker for mye strøm på én gang.

Forslaget er omstridt fordi det kan gjøre strømregningen mer komplisert, og fordi nettselskapene i ulike deler av landet kan ende opp med ulike systemer.

Samtidig ønsker NVE å gå i retning av en relativt fast sum i nettleie. Industriaktører, miljøorganisasjoner og boligeiere har advart mot at dette kan ramme energisparing og utbygging av solceller, fordi nettleien vil være omtrent den samme selv om du gjør tiltak for å bruke mindre strøm.

Les også

Striden om din nye strømregning: NVE-sjefen angriper ekspertfunn

– Diskusjonen om nettleie og effekttariff blir krevende, sier Lockert i Distriktsenergi.

– Bransjen sliter med å formidle til folk hva dette handler om. Vi møter mye skepsis til argumentene om at en slik tariff kan bidra til å fordele forbruket bedre, slik at man unngår dyre investeringer i blant annet nye trafoer. Mange ser ut til å tro at bransjen har en skjult agenda, og bare ønsker å tjene mer penger, legger han til.

NVE kom også nylig med et forslag om å gi tilskudd til de som betaler mest i nettleie, for å utjevne de store forskjellene mellom by og bygd. I distrikter som Sogn og Fjordane og Møre og Romsdal betaler nettkundene flere tusen kroner mer i året i nettleie enn kunder i storbyene hvor flere deler på nettregningen.

Bygger mye kraftnett

NVE har tidligere sagt at nettleien kan øke med 30 prosent frem til 2025, fordi det må bygges mye nett. Nettleien utgjør rundt en tredjedel av strømregningen, mens kraftprisen og avgifter utgjør rundt en tredjedel hver.

Les også

Dette må til for å elektrifisere Norge: – Kan skje langt raskere enn tidligere antatt

Deler av det norske kraftnettet er aldrende og må skiftes ut, og det trengs nye linjer for å sikre nok strøm til elektrifiseringen av plattformer i Nordsjøen, nye datasentre og industrianlegg, og for å sikre utveksling mellom områder med mye og lite strøm, både i inn- og utland.

Ifølge NVE skal bransjen investere 135 milliarder kroner i kraftnettet i perioden 2018 til 2027.

Les også

Havvind-milliarder til norske leverandører: – Viktig at de er med på lasset

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Strømprisene
 2. Vindkraft
 3. NVE
 4. Strøm
 5. Statnett
 6. Fornybar energi
 7. Strømpriser

Flere artikler

 1. 2019 blir det fjerde dyreste strømåret

 2. Bekymret for store forskjeller i strømpris: – Uheldig både for kundene og bransjen

 3. Betalt innhold

  Syv spørsmål og svar om skyhøye strømpriser

 4. Kan åpne for lønnsom havvind tidligere: Sør-Norge kan få svært dyr strøm

 5. Norge var nettoimportør av strøm i fjor: Vindkraften setter nye rekorder