DNB-analytiker avfeier oljepriskollaps-spådommer

Oljeanalytiker Helge André Martinsen kjøper ikke uttalelsene om en oljepriskollaps dersom mer omfattende Opec-kutt uteblir.

Saudi-Arabias nye energiminister Abdulaziz bin Salman (t.h) må fremover svinge pisken hardere, men han går en hårfin balansegang mellom illojale medlemmer og Vladimir Putins mektige Russland.

ALEKSEY NIKOLSKYI / Sputnik
Publisert:,

Oljeprisen kan stupe neste år hvis Opec og allierte som Russland, kjent som Opec+, ikke bestemmer seg for å gå i gang med dypere produksjonskutt, advarer Rystad Energys oljeanalysesjef Bjørnar Tonhaugen.

Oljekartellet møtes torsdag og fredag for å diskutere dette.

Det har vært noe blandede signaler fra medlemslandene, men undersøkelser viser at markedet venter at fasiten vil være at de nåværende kuttene på 1,2 millioner fat per dag blir videreført.

Storbanken Morgan Stanley har i en analyse også pekt på at oljeprisen vil rase ved en slik beslutning, ettersom bankens strateger da øyner et betydelig overskudd av olje i markedet.

Det blant annet på grunn av høyere oljeproduksjon i en rekke land utenfor Opec, som Norge, neste år.

Les også

Flere vanskelige dilemmaer for Saudi-Arabia: Frykter spøkelset fra 80-tallet

– Tror jeg ikke noe på

DNB Markets’ oljeanalytiker Helge André Martinsen «ser ingen årsaker til at det skal skje».

– Markedet reflekterer til hver tid kjent informasjon. Det er ganske klar konsensus at kuttene kommer til å bli rullet over. Det reflekteres allerede i oljeprisen, så at man skal få en priskollaps fordi man har et lite overtilbud i markedet i første halvår tror jeg ikke noe på, sier han til E24.

Martinsen begrunner synet sitt med den nåværende situasjonen i oljemarkedet.

– De siste månedene har det vært et undertilbud, der konsumet har vært større enn produksjonen.

Han peker i lys av dette på at oljeprisen fortsatt ikke har steget noe selv om det fysiske markedet ser relativt stramt ut for øyeblikket, fordi man nå går inn i en svakere periode i oljemarkedet der første halvår ser svakt ut. 

– Samme tankegang vil være gjeldende med motsatt fortegn til neste år. Det fysiske markedet kommer til å være svakt i første halvår, men vi kommer til å rulle inn i et strammere marked. Derfor er det ingen grunn til at oljeprisen skal kollapse fordi det er litt overtilbud i første halvår, sier oljeanalytikeren.

Han mener det først blir tøft dersom det ender opp med et overtilbud over lengre tid.

– Men det er det ingenting som tilsier, konkluderer Martinsen.

Kan revurdere situasjonen senere

Storbanken JP Morgans strateger forventer at Opec vil melde om dypere kutt på 300.000 fat per dag, ifølge CNBC.

Det er noe under det Irak har meldt om landet ønsker diskutert på møtet, men analytikerne tviler på at Irak har noe de skulle ha sagt, da det er blant dem som jukser med kuttkvoten sin.

Paretos oljeanalytiker Nadia Wiggen mener at det trengs dypere kutt.

– Vi tror at Opec må øke kuttene med 800.000 fat per dag for å opprettholde balansen i oljemarkedet. Men det kan være strategisk for Opec å kun bli enige om kutt for første halvår, og deretter revurdere situasjonen, for å unngå å gjenta tabben med å kutte for hardt for hele året. Det ville gjort situasjonen dårligere for konkurrerende amerikansk skiferolje.

Les om hvorfor Saudi-Arabias ambisjoner kan gjøre et norsk gigantfelt til vinner (for abonnenter).

MYE USIKKERHET: DNB-analytiker Helge Martinsen påpeker at Opec for øyeblikket må ta stilling til usikkerhet rundt både etterspørselen og tilbudet i oljemarkedet.

Stig B. Fiksdal

Martinsen i DNB er på sin side trygg på at de nåværende kuttene forlenges.

– Jeg har ingen tro på at det ikke blir en enighet om å forlenge kuttene. I verste fall så sier man at avgjørelsen utsettes til begynnelsen av mars fordi man ønsker å se utviklingen i verdensøkonomien og hvordan bremsen i skiferbransjen slår ut på produksjonen, sier han

Han mener kuttene mest sannsynlig blir videreført i en tremånedersperiode, slik at kuttene forlenges til andre kvartal neste år, sammenlignet med nåværende avtale hvor de utgår etter første kvartal neste år.

– Opec ønsker ikke en lengre avtale enn dette for å ha fleksibilitet til å justere produksjonen på Opec-møtet i juni neste år, påpeker oljeanalytikeren.

– Vil kunne skape prisbevegelse

E24 skrev tirsdag at samarbeidet mellom medlemslandene nå er i forandring, der oljekjempen Saudi-Arabia både må svinge pisken hardere, men også lytte mer.

– Et avvik fra det som er forventet på møtet vil kunne skape bevegelse i oljeprisen ettersom markedet blir usikker på dynamikken i samarbeidet, påpeker Martinsen i DNB.

Flere analytikere er også skeptisk til hvordan Irak vil respondere på at Saudi-Arabia, som anses som Opec-leder, presser dem til å kutte mer i produksjonen sin.

– Vi er ikke så veldig håpefulle til at Irak vil overholde Opecs kuttplaner. Irak påstår at de overholdt avtalen i november, men vi får se når tallene kommer i midten av måneden, sier Wiggen i Pareto.