Statoil svært fornøyde med salgsprisen: - Gir oss muskler til å satse videre

Statoil vil ikke si at det er Russland-krisen som har sørget for den gode prisen de nå har fått får gasslisensene ved Aasta Hansteen. Pengene skal selskapet bruke til nye kjempeinvesteringer på norsk sokkel.

FORNØYD SOKKELSJEF: Arne Sigve Nylund, sjef for Utvikling og produksjon Norge i Statoil, gleder seg over den høye prisen selskapet klarte å få for ressursene som nå er solgt til Wintershall.
 • Marius Lorentzen
Publisert: Publisert:

Fredag morgen annonserte Statoil et stort salg av eiendeler og ressurser til det tyske olje- og gasselskapet Wintershall.

Wintershall har de siste årene sikret seg nye eierandeler på norsk sokkel, blant annet på grunn av transaksjoner med Statoil. I fjor sommer sikret Wintershall seg Statoils andel i Brage-feltet, i tillegg til deler av nabofeltene Gjøa og Vega.

I den nye avtalen selger Statoil mer av Gjøa- og Vega-feltene, i tillegg til andeler i utbyggingsprosjektet Aasta Hansteen, gassrørledningen Polarled og en håndfull andre lisenser.

Salgssummen er på over åtte milliarder kroner.

Nyheten satte umiddelbart fart i Statoil-aksjen ved børsåpning fredag.

- 20 prosent over

Analysesjef for olje og oljeservice i ABG Sundal Collier, John Olaisen, uttalte til E24 fredag at han mente prisen Statoil har fått for ressursene «var en veldig god pris».

Analysesjefen fortalte at prisen var 20 prosent over det han selv hadde anslått verdiene til å være.

I Arctic Securities er de derimot uenige. Analytiker Henrik Madsen skal ifølge Wall Street Journal ha uttalt at 1,5 milliarder dollar var en riktig pris (fair value), altså 200 millioner dollar mer enn Statoil fikk.

Madsen skal imidlertid ha understreket at hans beregninger er veldig avhengige av verdianslagene for gassrørledningen Polarled, som ennå ikke er ferdig utbygget.

- Det var en hyggelig pris, sier en tydelig fornøyd Arne Sigve Nylund i Statoil når E24 spør han om kjøpesummen.

Nylund er sjef for norsk sokkel i Statoil.

John Olaisen, leder av ABG Sundal Colliers analyseteam på olje og oljeservice

John Olaisen i ABG pekte på at det er snakk om europeiske kjøpere som trenger gass fra andre steder enn Russland.

- Var prisen spesielt god på grunn av den politiske spenningen som har oppstått mellom Russland og Europa i det siste?

- Jeg vil ikke knytte salgssummen opp mot den situasjonen. Det jeg vil si, er at vi har inngått en avtale med en veldig seriøs aktør. Wintershall er en stor og viktig gassaktør i Europa, og Tyskland spesielt, sier Arne Sigve Nylund i Statoil.

- Hvorfor valgte dere å selge dere ned i rørledningen Polarled?

- Det er en samlet vurdering vi har gjort rundt hele verdikjeden på Aasta Hansteen, sier Nylund.

Beholder operatørskapet

Polarled-rørledningen skal strekke seg fra Aasta Hansteen-feltet og ned til Nyhamna i Møre og Romsdal.

Statoil selger seg nå ned i flere gassrelaterte eierandeler i og rundt Aasta Hansteen, inklusivt letelisenser i området og rørledningen. Det skjer etter at Statoil i januar i år annonserte at de la tilkoblingen til Kristin-feltet fra Polarled-rørledningen på is.

Selskapet gjorde det da klart at de ikke så en god nok lønnsomhet i tilkoblingen, som skulle koste to milliarder kroner.

- Har dere endret syn på verdiene disse gassressursene har for dere?

- Nei, det har vi ikke. Et viktig poeng for oss er at vi opprettholder operatørskapet på Aasta Hansteen. Det er viktig for oss å befeste og videreutvikle vår posisjon på norsk sokkel, sier Nylund i Statoil, og fortsetter:

- Dette gir oss også en god pris, som gir oss muskler til å satse videre på nye prosjekter, spesielt på norsk sokkel.

Må frigjøre kontanter

Statoil har som mange andre oljeselskaper de siste årene slitt med at kontantstrømmen fra virksomheten spises opp av høye kostnader og nye, dyre og store investeringsprosjekter.

Kostnadene og nyinvesteringene har rett og slett vokst uten at oljeprisen har steget tilsvarende mye.

I februar i år presenterte Statoil-sjef Helge Lund og resten av ledelsen en oppdatert strategi for selskapet. I tillegg til den eksisterende strategien om å hele tiden justere porteføljen gjennom salg og kjøp, annonserte selskapet en mer aksjonærvennlig utbyttepolitikk, store kostnadskutt og en reduksjon på 30 milliarder kroner i investeringsplanene de neste årene.

Mens Statoil nå må låne penger for å betale utbytter, annonserte selskapet i februar at man fra 2016 skal ha en kontantstrøm som skal dekke utbyttene.

Les også

Disse salgene har sikret Statoil 90 milliarder på tre år

Nå som Statoil frigjør et nytt milliardbeløp fra porteføljen sin, kan det pløyes inn i de mange kommende prosjektene selskapet jobber med.

Arne Sigve Nylund i Statoil trekker frem noen av de viktigste prosjektene som Statoil skal investere i tiden fremover, blant annet Johan Sverdrup, Valemon og Johan Castberg.

Han sier at pengene fra nedsalget som nå annonseres ikke er tiltenkt et spesielt prosjekt, men at det er en «generell frigjøring» av kapital.

- Hvordan vil du beskrive interessen deres ute i markedet for ressursene dere sitter på?

- Vi gjør jo løpende vurderinger rundt porteføljen vår og eventuelle justeringer. Vi er stadig i kontakt med interessenter og vi vil fortsette å ha en dialog med mulige partnere, sier Nylund.

- Dere har også kjøpt dere opp i slike prosesser, som på Edvard Grieg. Kan vi forvente oppkjøp i tiden som kommer?

- Dette er ting vi ser på hele tiden. Det kan bety at vi justerer (eierandeler, journ. anm.) opp og ned, sier Nylund.

Les også:

Slik kan nye sanksjoner ramme StatoilStatoil sikrer nytt leteareal i ColombiaSkuffende Statoil-funn i Mexicogolfen og AngolaStatoil gjenopptar normal drift ved terrorrammede In AmenasStatoil: Dette må til for å legge norske rør til Øst-EuropaLundin og Statoil vurderer samarbeid i Barentshavet

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Equinor

Flere artikler

 1. Statoil selger seg ned i felt for 8,3 milliarder kroner

 2. Betalt innhold

  – Snakket med flere aktører

 3. Betalt innhold

  – Vi skal fremdeles være størst på norsk sokkel

 4. Betalt innhold

  Statoil selger seg ned i Aasta Hansteen

 5. En ny gassregion er åpnet