Tord Lien avviser oljeindustriens budsjettklaging: – De har ingen grunn til å være misfornøyd

Oljeministeren vurderte å endre oljeskatten i regjeringens skattereform, men valgte å la det hele bli liggende igjen i skuffen. Han mener oljenæringen bør være fornøyd med det de fikk.

OLJEGENERALEN: Olje- og energiminister Tord Lien (Frp) legger ikke skjul på sin egen begeistring for regjeringens skattereform- og budsjettforslag: – Jeg hadde en nesten euforisk følelse når jeg satt i regjeringsbilen på vei inn til Oslo. (Arkivbilde).

Audun Braastad
 • Marius Lorentzen
Publisert:

– De har ingen grunn til å være misfornøyd, heller ikke når det gjelder [incentiver for] felt i drift. De har faktisk en plikt til å få opp alle lønnsomme ressurser. Skatt påvirker ikke det bildet. Det må ikke Norsk Olje og Gass, og heller ikke medlemmene deres, glemme.

Det sier en tydelig engasjert olje- og energiminister Tord Lien til E24 etter at statsbudsjettet og skattereformen ble lagt frem av regjeringen. Han avviser blankt den kritikken som er kommet fra oljenæringen etter at forslagene ble lagt frem.

Tidligere Ap-statsråd, Karl Eirik Schjøtt Pedersen, leder bransjeforeningen Norsk Olje og Gass.

Therese Alice Sanne

– Nå foreslår vi en skattemodell som gir et reelt skattelette, om en ikke så stort. Dette vil i all hovedsak vil ha en [positiv] effekt for de minst lønnsomme ressursene, sier Lien.

For selv om oljenæringen, med Karl Eirik Schjøtt-Pedersen i spissen, mener regjeringen har kommet med flere gode tiltak, så er de ikke fornøyd:

– Inntektene fra olje- og gassnæringen utgjør en femtedel av statens inntekter i budsjettet. Disse inntektene er helt avgjørende for å sikre skoletilbud, helsetilbud og pensjoner for fremtiden. Regjeringen leverer ikke på incentiver for økt utvinning, slik de har pekt på i egen regjeringsplattform. Det hadde vi forventet, uttalte Schjøtt-Pedersen kort tid etter at regjeringen hadde offentliggjort budsjettforslaget.

Han leder den mektige bransjeforeningen Norsk Olje og Gass.

Les også

Kværner vant kontrakten de aller helst ville ha: – Vi er nede på prisnivået vi hadde for ti år siden

Vil ha nye skatteregler

Det Schjøtt-Pedersen referer til er punktet i regjeringsplattformen der Høyre og Frp har skrevet at de vil vurdere endringer i oljeskatten for at man skal klare å utvinne mer av oljen og gassen i eksisterende felt, samt mindre (marginale) felt.

I statsbudsjettet er det ingen forslag om dette. Det regjeringen faktisk foreslår er å senke selskapsskatten fra 27 til 25 prosent i 2016, og samtidig øke den særskilte petroleumsskatten fra 51 til 53 prosent. Dermed vil oljeselskapene fortsatt måtte ut med 78 prosent skatt på oljeaktiviteten.


"Medlemmene deres må feie for egen dør"

– Regjeringens forslag til statsbudsjett inneholder ikke de nye grepene som trengs, skriver bransjeforeningen og mener dette tiltaket vil kunne sørge for at olje og gass for 460 milliarder kroner ekstra blir utvunnet.

Det mener de vil gi statskassen 135 milliarder ekstra i skatteinntekter.

– I en situasjon der svært mange mister jobben ville dette vært et tiltak for å holde aktiviteten oppe, øke sysselsettingen og gi staten betydelige skatteinntekter, sier Schjøtt-Pedersen.

Les også

Så mye taper du på innstramming i skattefradrag

Tord Lien avfeier bransjens innvendinger:

– Norsk Olje og Gass var fornøyd med lærlingordningen, de var fornøyd med Demo 2000 som vi nesten tredoblet til 155 millioner kroner (forskningsprosjekt for å få ned kostnader og få frem ny teknologi i industrien, journ.anm.), de var fornøyd med seismikkpakken og de var fornøyd med skattereformen. Så var de litt misfornøyd med at særskatten foreslås økt med to poeng. Men dette er likevel en skattelette for næringen, selv om den ikke er voldsom stor, sier Lien og fortsetter:

– Jeg mener Norsk Olje og Gass, og medlemmene deres, må feie for egen dør, fremfor å komme til oss og si at skatten skal gjøre at samfunnsøkonomiske ressurser skal opp. Det har de en forpliktelse til å gjøre. De bør være fornøyde med forslagene vi kommer med, sier han.

Han sier at han ikke har hørt noen i næringslivet klage over skattereformen totalt sett, selv om noen alltid vil være misfornøyd med enkeltdeler.

Vil skjerme statskassen

Selv om Lien avviser kritikken fra oljenæringen, bekrefter han at man vurderte oljeskatten i arbeidet med skattereformen og budsjettet:

– Selvfølgelig er alle delene av dette grundig vurdert. Vi har valgt å gjennomføre et skifte, med to prosentpoeng kutt i selskapsskatten. Det har en mye bredere effekt enn særskatten (oljeskatten, journ.anm.), sier Lien og peker på at oljeselskapene ikke betaler oljeskatt på alt de gjør, og at det derfor er viktigst å kutte i selskapsskatten.

Oljeministeren sier at hensynet til statens inntekter har preget konklusjonen om å ikke foreslå noen kutt eller nye incentiver i oljeskatten nå:

– Når vi skal gjennomføre dette store løftet (skattereformen, journ.anm.) er vi faktisk nødt til å sørge for at provenytapet ikke blir for stort. Dette er en reform som innebærer en reell reduksjon i skattenivået. Det har vært et mål for Høyre og Frp, men også vi må passe på at provenyet ikke blir for lavt. Derfor har vi valgt å foreslå det som nå har kommet.

Færre investeringsmilliarder

I tillegg til en saftig økning i tilskuddene til blant annet petroleumsforskning, samt Petoro og Oljedirektoratets arbeid for en bedre oljeutvinning på norsk sokkel, skal det også neste år pøses milliarder fra statskassen og inn i oljesektoren.

Tord Lien ønsker å bruke 30 milliarder kroner på oljesektoren neste år, hvorav 29 av dem skal brukes til investeringer gjennom statens direkte eierskap på norsk sokkel (Petoro). Dette er snaue 23 prosent mindre enn i fjor, og nedgangen skyldes variasjoner i prosjektinvesteringene fra år til år. Staten og Petoro er blant annet medeier i det gigantiske Johan Sverdrup-feltet.

Utgiftene til investeringer i Petoro blir likevel småpenger når man ser på inntektene fra den samme virksomheten. De er anslått til saftige 120 milliarder neste år. I år er de anslått til 153 milliarder, og nedgangen skyldes oljeprisen.

Les også

Ny nedtur for norsk industri: Det iskalde tallet «ingen» fikk med seg

Les også

- Endring i dagpengene kun et sparetiltak

Les også

Professor blåser av regjeringens skatteendringer : – Mye støy og lite substans

Les også

Statsbudsjettet på 1-2-3

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Statsbudsjettet
 2. Solberg-regjeringen
 3. Tord Lien
 4. Olje og gass
 5. Skatter og avgifter
 6. Norsk olje og gass

Flere artikler

 1. – Dette står det respekt av

 2. Betalt innhold

  Norsk olje og gass: Regjeringen leverer ikke på økt utvinning

 3. Følg oljebransjens årskonferanse her

 4. Annonsørinnhold

 5. – En gledens dag for industrien

 6. Vil bruke 220 millioner på oljeforskning i år