Norske oljetopper: Slik har oljebransjen endret seg siden forrige skjebnemøte

Når en lang rekke oljeproduserende land møtes til nytt møte søndag, skjer det med en oljebransje som er kraftig endret, mener norske oljetopper.

ENDRET FOR ALLTID: Oljebransjen vil aldri bli den samme igjen, mener oljegründerne Erik Haugane (øverst) og Ståle Kyllingstad (nederst). Bildet viser rigger i opplag i en fjord i Skottland.

Foto: Marit Hommedal NTB scanpix
 • Cecilie Storbråten Gjendem
Publisert:,

Søndag møtes oljeproduserende land til møte som kan føre til produksjonsfrys hos verdens største produsenter.

Oljegründer og administrerende direktør i IKM, Ståle Kyllingstad, tror ikke møtet vil oppnå den ønskede effekten.

– Jeg tror forventningene er mye større enn hva møtet faktisk klarer å innfri, men jeg er spent på hva utfallet blir. Forventningene har allerede drevet prisene opp, sier Kyllingstad til E24.

– Ikke sterk nok

For to år siden besluttet Opec å la oljeprisen seile sin egen sjø.

Oljekartellet Opec har historisk vært en garantist for høy oljepris, fordi kartellet har justert produksjonen etter etterspørselen. Men Opec tok i november 2014 frem stridsøksen og lot pumpene stå på for fullt. Nå var det andre som måtte stå for justeringen.

Siden da har oljeprisen falt 59 prosent, og bransjen er svært endret.

Det er fortsatt uvisst hvor mange oljeproduserende land som vil delta på søndagens møte, men land både i og utenfor Opec deltar. Norge har allerede avslått invitasjonen.

– Opec er ikke lenger sterk nok til å kontrollere prisen slik de gjorde før. Hva som vil prege markedet, er nå blitt for uoversiktlig, sier Erik Haugane til E24.

Han er administrerende direktør i det nye oljeselskapet Okea. Han var tidligere toppsjef i Det norske oljeselskap, og har også hatt ledende roller i oljeleverandørene PGS og TGS-Nopec.

GJØR INNTRYKK: Denne oljebremsen vil gjøre varig inntrykk mener IKM-günder Ståle Kyllingstad.

Foto: Kyrre Lien VG

Medieskapt

Mange håper på at oljemøtet i Doha vil bli starten på en oljeproduksjonsfrys som kan drive prisene opp.

Dersom landene ikke blir enige kan prisen falle ytterligere ned, mener enkelte eksperter.

Haugane tror ikke at møtet vil ha så stor effekt på prisene på lang sikt.

– Jeg mener mediene legger for mye vekt på dette. Skiferoljen har nå vist at de er svingdørsprodusenten. Når prisene er høye produseres mer i USA, mens når prisene er lave skjer produksjonen i de arabiske landene.

I forkant av søndagens møte har oljeprisen steget jevnt gjennom uken, og koster fredag formiddag til om lag 44 dollar per fat. Dette er snaut én dollar lavere enn årsbeste i 2016, som ble nådd onsdag.

Store endringer

Kyllingstad forteller at oljebransjen ikke ventet at nedbemanningene ville fortsette så lenge som de har gjort.

– En stor forskjell er at folk var optimister for to år siden og en trodde at fallet var mer midlertidig og at prisene vil stabilisere seg høyere enn de er nå. Nå tror de fleste at en oljepris på mellom 40 til 50 dollar er mer sannsynlig, sier Kyllingstad.

Han legger til at en av konsekvensene av dette er at letekapasiteten til oljeselskapene er kraftig bygget ned.

– En annen stor endring, og noe jeg aldri har sett før, er at uttrykket «godt nok» er blitt vanlig. Tidligere skulle alle ha state of the art-teknologi når en bygget plattformer og rigger. Nå er fokuset på kostnadsreduksjon og en går for løsningene som er billigst og de kan gjerne inneholde gammel teknologi, sier Kyllingstad, som tidligere har uttalt at oljebransjen ble «fartsblind».

Han legger til at en også bygger kopiplattformer, altså bruker teknologien og løsningene en har brukt før når plattformer settes opp fremfor å hver gang lage nye innovative løsninger selv.

– Utbyggingene er mindre ingeniørdrevet og mer fokusert på kostnader. Dette gjelder hele bransjen, sier Kyllingstad.

Les også

Mistet oljejobben – tapte rettssak mot arbeidsgiver

Strengere krav til prosjekter

Kyllingstad er ikke alene om å se et større fokus på kostnader i bransjen nå enn for to år siden. Også oljegründer Haugane ser at flere prosjekter nå blir forkastet som følger av høye kostnader.

– I løpet av de siste to årene er krav til investeringsbeslutninger blitt strengere og nytte- og kostnadsanalyser er blitt svært viktige, i mye større grad enn tidligere, sier Haugane til E24.

Han legger til at flere prosjekter enn tidligere nå blir avvist eller satt på vent som følge av strengere krav til lønnsomhet.

– Før var det også vanskeligere å si «nei det trenger vi ikke» som sjef dersom ingeniørene mente at vi trengte noe. Når en nå må redusere kostnader, er dette blitt viktigere, sier Haugane til E24.

I motsetning til Kyllingstad er Okea-gründeren imidlertid mer positiv og legger til at han ikke ser mørkt på oljemarkedet.

OPTIMISTISK: Administrerende direktør Erik Haugane i Okea.

Foto: Lise Åserud NTB scanpix

Kan være positivt

– Energibehovet i verden er fortsatt økende og olje og gass er fortsatt den mest effektive energikilden vi har. Så jeg tror prisene vil ta seg noe opp igjen, og jeg tror dette er positivt for det norske miljøet fordi det tvinger leverandører til å tanke mer kreativt på hva de kan tilby bransjen fremfor å kun vente på bestillinger, sier Haugane.

Han legger til at Okea fortsatt er svært positive for fremtiden, og at dersom leverandørindustrien leverer og blir mer kreative er det kjempe muligheter på norsk sokkel.

Kyllingstad tror også lavere pris kan ha positive effekter på oljeprisen på lang sikt.

– Jeg tror dette på en måte er en god utvikling fordi en nok har hatt en for lang oppgang i en bransje som er råvaredrevet, og en har kanskje bygget og investert litt mye uten å tenke på at prisen på råvarer fort kan halveres, sier Kyllingstad.

– Inntrykket etter denne oljekrisen har satt seg dypt i en hel generasjon og vil føre til at disse endringene blir varige.

Les også

Overraskende oljelagervekst i USA - og oljeprisen spratt opp

Les også

Derfor lyser varsellampene i et av Opecs rikeste medlemsland

Les også

Qatar sendte oljefrysinvitasjon til Norge

Les også

Overraskende oljelagervekst i USA - og oljeprisen spratt opp

Her kan du lese mer om

 1. Olje og gass
 2. Saudi-Arabia
 3. Opec
 4. Nordsjøen
 5. Oljebransjen
 6. Iran
 7. Råvarer
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Oljegründer om oljebremsen: – Det har ikke vært dårlige tider

 2. Oljeservicetopp: – Mye mindre sårbare enn sist

 3. Betalt innhold

  – Oljeprisen er for høy for norsk sokkel nå

 4. Annonsørinnhold

 5. Betalt innhold

  2016 ble tidenes verste år for Ståle Kyllingstad og IKM

 6. IKM-sjefen mener olje og omstilling går hånd i hånd: – Men vi blir aldri helsefagarbeidere