Derfor eksporterer USA olje: – Det er ikke som når du kjøper sukker på Rema

USA er storimportør av olje, men eksporterer stadig mer olje til andre land. Noe av grunnen er amerikanske raffineriers foretrukne «diett».

ØKT EKSPORT: USA eksporterer stadig mer olje, selv om landet fortsatt importerer mye olje. Det kan virke selvmotsigende, men skyldes blant annet at raffinerier foretrekker andre og billigere oljekvaliteter enn den som produseres i USA. Bildet er fra USAs strategiske oljereserve i Freeport, Texas.

Foto: Richard Carson Reuters
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert: Publisert:

USA er storforbruker av olje og har i mange år hatt et forbud mot eksport.

Men etter en boom innen skiferolje har landet åpnet for eksport, til tross for at det fortsatt importerer millioner av oljefat hver dag.

I fjor gikk den første lasten med amerikansk olje fra Corpus Christi til verdensmarkedet, og siden har eksporten tatt seg opp.

Les mer: Dette tankskipet skapte oljehistorie

Det er flere årsaker til at USA både eksporterer og importerer olje. En av de viktigste handler om at det er mange forskjellige kvaliteter på olje, og at ulike raffinerier kan håndtere ulike typer.

USAs avanserte raffinerier kjøper nemlig tung olje fra andre land til lav pris. Samtidig selges noe av USAs egen lette olje til land med mindre avanserte raffinerier.

– Ingen oljekvaliteter er like. Det er ikke som når du kjøper sukker på Rema, der innholdet i to poser er akkurat det samme, sier oljeanalytiker Torbjørn Kjus i DNB Markets til E24.

Les også

Første gang på 60 år: Nå er USA netto gasseksportør

– I USA produserer de lite tung og sur olje. Amerikanske raffinerier er satt opp for å ta mye tung og sur venezuelansk, meksikansk og brasiliansk olje. Den er billigere å kjøpe inn, sier Kjus.

Det tjener USAs raffinerier på, for de dårlige kvalitetene kan fort være 10-15 dollar fatet billigere i innkjøp enn annen olje, ifølge Kjus.

– Veksten i USAs egenproduserte olje kommer innen skiferolje. Den kommer de til å eksportere, for de er ikke satt opp for å raffinere den, sier Kjus.

LAVERE IMPORT: Disse grafene viser USAs forbruk, import og eksport av petroleum mellom 1949 og 2016. De siste årene har landet hatt mindre behov for import av olje og oljeprodukter enn i tidligere år.

Foto: EIA

Flaskehalser i transport

USA kunne også ha brukt mer av sin egen olje hvis det ikke var for flaskehalsene innen transport.

Noen delstater importerer utenlandsk olje via skip fordi det er for liten kapasitet til å frakte amerikansk olje via tog eller rør, eller at det blir for dyrt.

– Skal du for eksempel frakte olje fra kysten av Mexicogolfen til østkysten av USA må du bruke dyre skip gjennom Jones Act. Da kan det lønne seg å kjøpe på verdensmarkedet, sier Kjus.

Jones Act er en lov fra 1920 som blant annet krever at frakteskip skal ha amerikansk flagg og mannskap.

Hovedsakelig importerer USA råolje, mens eksporten består av raffinerte oljeprodukter som bensin og diesel.

USAs nettoimport av råolje og oljeprodukter toppet seg på 12,6 millioner fat per dag i 2006, og har siden falt jevnt til 4,8 millioner fat per dag i fjor, ifølge EIA.

Landet er fortsatt storimportør av råolje, selv om reduksjonen har vært betydelig. De viktigste leverandørene til USA er Canada, Saudi-Arabia, Venezuela, Irak og Russland.

Les også

IEA: Historisk boom i USA gir lavere oljepriser enn tidligere anslått

Økende produksjon

USAs egen produksjon av olje nærmer seg nå det tidligere rekordnivået, som var på over 10 millioner fat per dag i en periode i 1970.

Det siste tiåret har ny teknologi for horisontal boring og «fracking» gjort det mulig å øke produksjonen av skiferolje mye.

EIA venter at produksjonen igjen vil overstige 10 millioner fat per dag i løpet av 2018.

Amerikansk oljeproduksjon har opplevd den største boomen noensinne, og frem til 2025 vil produksjonen trolig øke like raskt som hos Saudi-Arabia da produksjonen fra supergiganten Ghawar-feltet ble trappet opp fra 1966 til 1981, ifølge IEA.

Mot slutten av 2020-tallet vil USA kunne bli nettoeksportør av olje, sier IEA.

BLIR EKSPORTØR: USA kan snu til å bli netto eksportør av olje mot slutten av 2020-tallet, ifølge det internasjonale energibyrået (IEA).

Foto: IEA

Nærmer seg nettoeksport

Etter å ha studert de siste ukenes tall for import og eksport av olje og oljeprodukter, tror ikke Kjus det skal mye til før USA er nettoeksportør.

Les også

Har ikke skjedd på over 60 år: USA gir full gass

– Hvis produksjonen i USA vokser med 3,5 millioner fat per dag, så er man i null. Hvis oljeprisen er høy nok kan du nå dit på tre-fire år. Men du når ikke dit på 50 dollar fatet, tror jeg, sier Kjus.

Den siste tiden har oljeprisen lagt på godt over 60 dollar fatet.

– Men selv om USA skulle bli nettoeksportør, så vil amerikanske aktører fortsette å importere tung olje og eksportere lett olje, samt raffinerte produkter som bensin og diesel?

– Ja, det vil de. Dette er positivt for shippingmarkedet, sier Kjus.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Olje og gass
 2. USA
 3. Torbjørn Kjus

Flere artikler

 1. USAs oljeboom: Gikk forbi Saudi-Arabia som verdens største eksportør i juni

 2. Første gang på 75 år: USA er nettoeksportør av olje

 3. Betalt innhold

  Tolv tomme supertankere avslører sannheter om dagens oljemarked

 4. IEA ser neste bølge i amerikansk oljeboom – venter eksportdobling

 5. Slik har Donald Trump endret den globale oljeflyten