Oljeselskapet Lundin mener de har knekt geologisk nøtt: Jekker opp estimatene for Rolvsnes-funnet

Etter å ha boret og produksjonstestet en spesiell og komplisert bergart i sommer er Lundin Petroleum nå klare med resultatene: Selskapet mener de kan hente ut opp mot 74 millioner fat olje fra Rolvsnes-funnet.

FYLLER PÅ MED FLERE FAT: Etter det første funnet i 2007 kom produksjonen på Edvard Grieg-feltet i gang i november 2015. Nå forbereder oljeselskapet Lundin Norway seg på å koble på flere funn.

Foto: Håkon Mosvold Larsen NTB scanpix
 • Marius Lorentzen
Publisert:

ONS, STAVANGER (E24): Etter at oljeselskapet Lundin Petroleums avdekket gigantfunnet Johan Sverdrup har selskapet fortsatt jakten etter mer olje på norsk sokkel.

Nå tror selskapet de kan ha løst utfordringen med å utvinne olje og gass fra det som kalles oppsprukket og forvitret grunnfjell. Så langt har oljenæringen slitt med å utvinne petroleum fra slike formasjoner på sokkelen, men etter sommerens boring av en avgrensningsbrønn og en ti dagers produksjonstest på Rolvsnes-funnet i Nordsjøen mener Lundin altså at det er mulig.

Med de nye testresultatene på bordet skrur Lundin Petroleum nå opp ressursestimatet for Rolvsnes fra et tidligere anslag på 3 til 16 millioner fat oljeekvivalenter til et nytt estimat på 14 til 78 millioner fat.

– Det er ikke ofte at et selskap kan bekrefte en ny letemodell i et område som Norge, og med resultatene på Rolvsnes er jeg oppmuntret av det betydelige potensialet av oppsprukket og forvitret grunnfjell på Utsirahøyden, sier konsernsjef Alex Schneiter i Lundin Petroleum, i en uttalelse.

– Oljedirektoratet vil følge den videre aktiviteten i PL338C (Rolvsnes-lisensen, journ.anm.) med stor interesse, siden dette (...) kan føre til nye muligheter på norsk sokkel, sier letedirektør Torgeir Stordal i Oljedirektoratet om testresultatene.

Les også

E24-podden besøker gigantfeltet Johan Sverdrup: – Dette er Europas største industriprosjekt

Nærmer seg en halv milliard fat

Testresultatene har ført til at Lundin nå vil gå videre med en forlenget produksjonstest på Rolvsnes i tillegg til å bore en letebrønn på Goddo-prospektet i samme området i 2019. Med de dataene de har nå anslår Lundin at det er et ressurspotensial på over 250 millioner fat i Rolvsnes og Goddo.

– Det er ekstremt kommersielt interessant, og hvem vet, Halvor har kanskje mer på lur etter hvert, sier Lundin Norway-sjef Kristin Færøvik på en pressekonferanse mandag morgen.

Hun fortalte om nyheten sammen med letedirektør Halvor Jahre, som er svært fornøyd med at de har fått gode resultater fra den spesielle bergarten:

– Hoveddelen er av god reservoarkvalitet, men ikke alt, og det har vært krevende for boreteamet vårt å bore gjennom dette. Nå planlegger vi en forlenget boretest i Rolvsnes rundt 2020 eller 2021, sier Jahre.

Fra venstre: Konsernsjef Alex Schneiter i Lundin Petroleum og letesjef Halvor Jahre i Lundin Norway

Foto: Marius Lorentzen E24

Til sammenligning jekket Lundin i våres opp estimatet for hva de kan utvinne fra Edvard Grieg-feltet alene til 274 millioner fat olje, noe som er 80 millioner fat mer enn først anslått i utbyggingssøknaden. De 80 millioner fatene alene tilsvarer omtrent 50 milliarder kroner i ekstra salgsinntekter.

Oppjusteringene på Edvard Grieg og funnestimatene på satellittene innebærer at det nå er muligheter for at Edvard Grieg-plattformen kan utvinne rundt en halv milliard fat, hvis alt klaffer.

Rolvsnes er et funnene som er gjort i nærheten av Edvard Grieg-feltet, som Lundin fant i 2007 og som kom i produksjon før jul i 2015. Både Rolvsnes og Luno II-funnene ligger an til å bli bygget ut som subsea-satellitter som kobles opp mot Grieg-plattformen. I tillegg kommer altså Goddo, hvis man finner olje der også.

Det er ventet at Lundin og partnerne vil fatte en investeringsbeslutning denne høsten og levere en utbyggingssøknad for Luno II en gang rundt årsskiftet.

Et annet prospekt i området er Fignon.

– Vi vurderer Fignon for boreprogrammet for 2019, sier letedirektør Halvor Jahre, og legger til at boreprogrammet ikke er fastsatt endelig ennå.

– Er det samme type oppsprukket, forvitret fjell?

– Nei, det er en formasjon som ligger mye grunnere, sier Jahre.

Les også

Optimisme før oljemessen ONS i Stavanger: Så høyt kan oljeprisen gå

Mye arbeid gjenstår

Lundin Norway-sjef Kristin Færøvik sier at man vil gå stegvis frem mot en mulig utbygging av Rolvsnes med tilkobling til Edvard Grieg-plattformen, og det er derfor ikke snakk om en utbygging med det første.

Administrerende direktør Kristin Færøvik i Lundin Norway.

Foto: Marius Lorentzen E24

Samtidig er selskapet tydelig på at hvis de får til å utvinne fra det oppsprukkede grunnfjellet har de flere steder å ta i bruk teknikken:

– I vår lisensportefølje har vi flere prospekter hvor vi mener reservoaret består av oppsprukket granittisk grunnfjell. At vi nå har bekreftet dette letekonseptet åpner dermed opp for et større potensial på norsk sokkel, sier Færøvik i en kommentar.

Årsaken til at det har vært krevende å få til en lønnsom utvinning av olje fra grunnfjell er at steinen må være porøs nok til at det er plass nok til olje og gass. Det som har regel ikke vært tilfelle i grunnfjell av granitt på norsk sokkel, ifølge Lundin.

Men hvis den har sprukket nok opp og den i tillegg har forvitret, så kan den ha nok sprekker og porer som gjør at hullene over tid har blitt fylt med olje og gass.

Les også

– Jeg har ikke sett en slik prosjektportefølje på 20 år

Les også

Tror på produksjonsdobling på Edvard Grieg-plattformen

Les også

Tror det er olje tilsvarende 40 Castberg-felt å finne

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Lundin Petroleum
 2. ONS
 3. Nordsjøen

Flere artikler

 1. Luno II blir til Solveig-feltet

 2. Fant olje på Goddo

 3. Lundin har funnet mer olje i Grieg-nabolaget

 4. TechnipFMC vinner Lundin-kontrakt på minst 2,1 mrd.

 5. Betalt innhold

  Lundin skrur opp størrelsen på Rolvsnes