Statkraft selger seg ut av gigantisk vindkraftprosjekt

Torsdag bekreftes det at Statoil og SSE kjøper Statkrafts eierandel i Doggerbank-prosjektene.

EXIT: Statkraft dropper stort vindkraftprosjekt. Bildet er et illustrasjonsfoto.

Foto: Michael Dwyer AP
 • Anders Park Framstad
Publisert: Publisert:

Den aktuelle prosjektporteføljen omfatter fire havvindparker på til sammen 4.800 megawatt, og Statkrafts eierandel var på 25 prosent.

SSE og Statoil var fra før partnere i prosjektene, og øker sine eierandeler til 37,5 prosent hver.

«Salget av eierandelen i Doggerbank-prosjektene er i tråd med Statkrafts strategi om å selge seg ut av havvindprosjektene på sikt. Havvind i Storbritannia representerer store muligheter for å bygge ut mye fornybar energiproduksjon, og gjennom å tilby konkurransedyktige kraftkjøpsavtaler i dette markedet vil Statkraft bidra til å realisere prosjekter også i fremtiden», skriver selskapet i en pressemelding.

Les også

Ny rekord for havvind

Statkraft er for øvrig på jakt etter kjøpere til sine andeler av Sheringham Shoal Offshore Wind Farm og Dudgeon Offshore Wind Farm.

Selskapet skal også utvikle Triton Knoll Offshore Wind frem mot investeringsbeslutning, før det skal hentes inn nye eiere.

Fikk mindre penger

Det var på tampen av 2015 at det ble kjent at Statkraft justerte sin investeringsplan etter å ha fått dårligere vilkår fra regjeringen.

Bevilgningene hadde da effektivt blitt kuttet med fem milliarder i statsbudsjettet for 2016 etter at et fritak for utbyttebetaling ble skrotet.

Dermed skrinla Statkraft internasjonale prosjekter innen havbasert vindkraft. Planen var egentlig å investere 10 milliarder kroner i vindkraft, vannkraft og fjernvarme de neste årene.

Utbyttebeslutningen ble møtt med kritikk både fra miljøbevegelsen, fagbevegelsen og opposisjonen. LOs Hans Christian Gabrielsen beskrev den politiske avgjørelsen som å «skyte seg selv i begge føttene».

Regjeringspartiene har på sin side avvist kritikken, og påpekt at Statkraft er et solid selskap med betydelig egenkapital og fortsatt investeringskapasitet.

Les også

Statkraft kutter over 500 jobber

Les også

Splittelse om delprivatisering av Statkraft

Les også

Statkraft med rekordhøy produksjon

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Statkraft
 2. Vindkraft
 3. Equinor

Flere artikler

 1. Tror gigantprosjekt kan utløse kjempeturbiner

 2. Milliardprosjekter i kø: Statoil satser på britisk havvind-eventyr

 3. Statkraft selger andel i havvindpark for 6 mrd.

 4. Annonsørinnhold

 5. Havvind-milliarder til norske leverandører: – Viktig at de er med på lasset

 6. Betalt innhold

  Subsea 7 vant kontrakt i Taiwan