Analytiker har ingen tro på Opecs videre kutt-påstander

Råvareanalytiker Bjarne Schieldrop ser ingen grunn til at Opec skal forlenge kuttavtalen inn i andre halvår av 2017.

HVOR LENGE VIL OPEC KUTTE: Oljekartellet gir uttrykk for at de vurderer å forsette med redusert produksjon også inn i andre halvår, men er det bare et spill for galleriet?

Foto: Sergei Karpukhin Reuters
  • Eirik Amb Nysveen
Publisert:

Da Opec-landenes kontrollkomité møttes forrige helg, uttalte de at de var fornøyde med produksjonsnedgangen fra januar til februar. Samtidig åpnet de for å forlenge kuttavtalen med ytterligere seks måneder fra slutten av juni.

Det har sjef for råvarer i SEB, Bjarne Schieldrop, liten tiltro til.

– Det virker å være en utbredt tro på at Opec skal kutte videre inn i andre halvår, men jeg er veldig skeptisk til det, sier han til E24.

– Jeg ser ikke argumentene, sier han.

Tidligere denne uken uttalte både analytiker i Danske Bank, Anders Holte, og Nordeas oljeanalytiker Thina Margrethe Saltvedt, at de tror avtalen vil bli forlenget. De to analytikerne mener at Opec ganske enkelt ikke har noe annet valg.

Nytt møte

Det var i slutten av november at Opec-landene kom til enighet om å kutte produksjonen med 1,2 millioner fat per dag.

Tirsdag bekreftet Irans oljeminister Bijan Zanganeh at han ser på det som sannsynlig at både Opec og ikke-Opec kommer til å forlenge kuttene inn i andre halvår av 2017.

Les også

Saudi-Arabia kutter skatt for statlig oljegigant

Hvorvidt Opec kommer til å forlenge kuttene, vil etter alt å dømme bli klart på oljekartellets møte 25. mai.

– Jeg ser ikke poenget i at Opec skal kutte videre i andre halvår, sier Schieldrop.

– Hele målsettingen for Opec er å få spotprisen nærmere forward-prisen, og det har de gjort nå, sier han.

Opec selger oljen til spotpris og ønsker dermed at det er minst mulig forskjell på deres pris og lange kontrakter. I fjor lå prisen på lange kontrakter i snitt 12 dollar over spotprisen.

OPECS ØNSKE: Grafen viser hvor liten forskjell det er på spotpris (rød) og en forwardkontrakt med forfall i juni 2018.

Foto: InFront

– I fjor tapte Opec mellom 150 og 200 milliarder dollar bare på grunn av rabatt i spotprisen, sammenlignet med langsiktige kontrakter, sier Schieldrop.

Til tross for at han mener at kuttene ikke vil bli videreført, er han ikke overrasket over at Opec snakker om å videreføre kuttene. Han mener at de kommer til å snakke oppunder nye kutt helt frem til den dagen de faktisk skrinlegger kuttavtalen.

– Hvis de begynner å så tvil rundt kuttene allerede nå, vil det gjøre noe med «compliance» resten av første halvår, sier Schieldrop.

Med det menes at risikoen for at noen av landene begynner å jukse med sine avtalte kutt dersom de ser muligheten for at avtalen vil opphøre.

Nulles ut

I januar og februar reduserte Opec-landene sin produksjon med 800.000 fat per dag, noe som er 400.000 fat mindre enn hva de ble enige om i slutten av november.

I samme periode har oljeproduksjonen i USA skutt fart igjen, og dersom veksten fortsetter i samme tempo som det har gjort i årets tre første måneder, vil den amerikanske oljeproduksjonen ha økt med 800.000 fat fra november til juni.

Det er akkurat det samme som Opec har kuttet i årets to første måneder.

– Dersom Opec fortsetter å kutte etter at rabatten i spot er borte, er det eneste de vil oppnå å stimulere amerikansk skiferproduksjon, sier Schieldrop.

Oljelagrene vil reduseres

For at Opec skal kunne fortsette å unngå at det blir en rabatt i spotprisen må oljelagrene begynne å falle, da høye lagernivåer gir lavere spotpris sammenlignet med langsiktige kontrakter.

Les også

Oljemygg kjøper Exxon-felt i Norge

Til tross for at oljelagrene har steget jevnt i starten av 2017, mener Schieldrop at man nå vil begynne å se lagertrekk i tiden fremover.

Ferske oljelagertall onsdag ettermiddag viste at råoljelagrene steg med 900.000 fat i forrige uke.

Men både bensin og destilatlagrene falt med henholdsvis 3,7 millioner fat og 2,5 millioner fat.

– OECD-lagrene økte med 48 millioner fat i januar, men tar man hensyn til at den normale sesongmessige trenden er en økning på 30 millioner fat i januar, så er det bare 18 millioner fat mer. Og dette er på tross av rekordhøy Opec-produksjon i november og desember, og rekordhøyt vedlikehold av raffinerier, sier Schieldrop.

– November og desember er fordøyd og de globale raffineriene er hurtig på vei tilbake igjen – lagrene kommer til å falle, sier han.

Les også

Nedbemanning før fusjon i Baker Hughes

Les også

Oljeland vurderer kutt i seks nye måneder

Les også

Irans oljeminister tror oljekuttavtalen forlenges

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Olje og gass
  2. Opec
  3. Råvarer

Flere artikler

  1. USAs ubrukte lager - som kan ødelegge for Opecs planer

  2. Advarer mot kortvarig moro tross nye Opec-kutt

  3. Rapport-rush kan gi oljepris-svingninger

  4. Annonsørinnhold

  5. – Syria er viktig, men ikke det viktigste for høyere oljepris akkurat nå

  6. Ser risiko for at Opec vil skuffe markedet