Mener listen er lagt for høyt

Økonomene Egil Matsen og Per Richard Johansen mener politikerne har håpet på altfor høy avkastning for oljeformuen. –Jeg mener man burde vurdert en annen investeringsstrategi, sier Johansen.

Sjeføkonom Per Richard Johansen i KS.
  • Carl Alfred Dahl - Aftenposten
Publisert: Publisert:

Les også:

Førsteamanuensis i samfunnsøkonomi ved NTNU Egil Matsen tror fondet på onsdag vil rapportere tap på flere hundre milliarder kroner. Han mener handlingsregelen, som lar politikerne bruke fire prosent årlig av fondet over tid er beregnet på for tynt grunnlag.

–De fire prosentene i handlingsregelen er basert på avkastningen i verdipapirmarkedet i forrige århundre. Med en horisont på 50 til 100 år har vi ikke mer enn to perioder med statistisk materiale. Det er et veldig lite grunnlag for å si at fire prosent er riktig, mener Matsen.


Han sier det finnes mye faglitteratur som mener perioden fra 1945 til slutten av århundret var en uvanlig heldig periode.
–For å sette det på spissen kan man si at man har kastet kronen to ganger, og fått mynt begge gangene. Dette bruker man som utgangspunkt for å spå mynt ved neste kast. Samtidig vil jeg si at noe må man ta utgangspunkt i, og det er dette vi har av historie å basere oss på. Men med et såpass smalt grunnlag burde det vært brukt uvanlig mye skjønn, sier Matsen.
Han tror de store tapene i fondet kan svekke velferdstilbudet i fremtiden.
–Det vi har sett av slike kriser i andre land, først og fremst Japan på 1990-tallet og depresjonen på 1930-tallet, er en flat eller negativ utvikling i 10-15 år etterpå. Jeg sier ikke at det vil skje nå, men det kan heller ikke avskrives. I så fall kan vi bare glemme å få en så stor finansformue som tidligere er beregnet, sier han.
Sjeføkonom Per Richard Johansen i KS er også skeptisk til at politikerne forventer en slik gevinst.
–Listen er lagt for høyt for hva man kan forvente å få igjen på denne typen investeringer. Dessuten mener jeg risikoen er undervurdert i en del av investeringene. Det gjelder både risikoen knyttet til den forventede avkastningen og sikkerheten på selve pengebingen. Jeg mener man burde vurdert en annen investeringsstrategi, sier Johansen.
Sjeføkonomen presiserer at han støtter ordningen med å ha et oljefond og en handlingsregel.
–Men en regel om fire prosent årlig er for mye. Grunnen til at vi har kunnet fortsette med å dele ut en så høy prosentsats er fordi vi har fylt på med mer penger. Fire prosent er høyere enn hva man har fått til så langt. Samtidig blir det litt feil å legge til grunn utviklingen fra 1998 og frem til nå, påpeker han.
–Men det er en tankemessig utfordring at vi faktisk hadde tjent mer på å sette pengene i banken, så lenge vi hadde unngått enkelte av bankene da, sier Johansen.


Les mer på E24 her.

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Tror ikke Oljefondets avkastning vil dekke politikernes oljepengebruk

  2. Tviholder på oljefond-forvaltning

  3. Norges Bank vil ha langt mer aksjer i Oljefondet

  4. Advarer mot fire fallgruver for oljefondet

  5. Oljefondet vil ut av olje