Northland-långiver: - Vil ha pengene tilbake

Alfred Berg Kapitalforvaltning er en av de største långiverne til Northland Resources. Selskapet varsler at første prioritet nå er å få tilbake pengene.

TRENGER PENGER: Northland Resources trenger penger for å kunne bygge ferdig malmgruven i Kaunisvaara i Pajala i Norrbotten i Sverige.
Publisert:

Tirsdag var en svært uoversiktelig dag med tanke på situasjonen i gruveselskapet Northland Resources.

E24 skrev i går at selskapet kansellerte prosessen med å utstede nye obligasjoner og aksjer for i alt 375 millioner dollar, for å kunne være i stand til sluttføre utbyggingen av malmgruven i Kaunisvaara i Pajala i Norrbotten i Sverige.

- Vi fikk ikke til en emisjon på rimelige vilkår. Nå jobber vi videre i dialog med et antall interessenter, sa fungerende finansdirektør i Northland, Peder Zetterberg.

Mulige løsninger

Så ble det klart at det hardt pressede gruveselskapet skal være i samtaler med et svensk konsortium som kan komme til å overta gruvevirksomheten i Pajala.

Det skrev avisen Norrländska Socialdemokraten (NSD), og henviste til anonyme kilder.

Entreprenørkonsernet Peab pekes ut som en av hovedaktørene i dette scenarioet. Peab står i fare for å gå på en økonomisk storsmell dersom Northland mislykkes med å få inn kapital som sikrer gruvens fremtid.

Men Northland har selv ikke gått ut med andre opplysninger enn at selskapet snart vil ha en langsiktig finansiell løsning på plass.

- Det er en drøss med løsninger en kan tenke seg, men det er en høyst kaotisk situasjon nå. Det er mange parter inne i bildet og spesielt på aksjesiden er det ekstremt fragmentert og med fravær av en dominerende aksjeeier, sier Morten Steinsland i Alfred Berg Kapitalforvaltning til Dagens Næringsliv onsdag.

Rentefondet Alfred Berg Høyrente er en av Northlands største långivere, og risikerer nå å måtte ta tap på lånet.

- Vi er nå bare opptatt av én ting. Vi vil ha tilbake pengene våre eller sikre den gjelden vi har mot selskapet, sier Steinsland til avisen.

Han kan fortelle at fondet vil vurdere alle tiltak som eventuelt kan sikre verdiene i Northland.

Obligasjonsras

Ifølge Finansavisen hentet Northland i februar i fjor to milliarder kroner i obligasjonsmarkedet. Markedsverdien på dette lånet har rast; DNB tilbyr kurs på 50 prosent av pålydende ved kjøp og selger for 70 prosent.

- Markedet ligger rundt 55-60 i det smale bildet, sier DNBs obligasjonssjef Jan Krogh-Vennemo til avisen.

Tilrettelegger Pareto tilbyr 60 prosent av pålydende og selger for 65 prosent.

Den danske forvalteren Sparinvest sitter på 12 prosent av obligasjonene. Selskapet ønsker ikke å kommentere sin eierandel.

Leter etter muligheter

Northland opplyste tirsdag at det fortsetter konstruktive samtaler med en rekke investorer, inkludert obligasjonseiere, kreditorer og andre aksjonærer for å kunne presentere en langsiktig og bærekraftig finansiell løsning.

Zetterberg synes det er vanskelig å uttale seg om når selskapet kan få på plass en alternativ løsning.

- Jeg vil ikke spekulere i det. Vi arbeider for de beste mulighetene for selskapet, ansatte og eiere. Det får ta den tid det tar.

- Har dere akutt pengenød?

- Vi har nok til å betale våre kreditorer og leverandører fremover, svarer han.

- Hvilke andre finansieringsmuligheter har dere nå?

- Som du sikkert vet, så har ikke bankene vært villig til å låne ut penger siden 2008. Det gjør at vi leter etter andre muligheter.

Les også:

Publisert:
Gå til e24.no