Heimdal får leve til 2023

Gassenteret som har stått siden 1985 hadde i utgangspunktet planlagt å si takk for seg i år. Men på grunn av nye gassfunn på Valemon får den stå til 2023.

Etter nesten 50 år er det slutt for Heimdal i 2023.
 • Jonas Vikingstad (Stavanger Aftenblad)
Publisert: Publisert:

Equinor kunngjorde i dag at de forlenger levetiden på gassenteret vest for Sveio. Siden oppstarten på 80-tallet har plattformen produsert 46 milliarder kubikkmeter gass og 7 millioner kubikk væske.

Equinor var i utgangspunktet innstilt på å sette kroken på døra for Heimdal i år. Men når det nå ventes et par siste lønnsomme år for gassenteret velger de likevel å forlenge anleggets livsaften til 2023.

Produksjonen fra Valemon forventes å øke da det skal bores 3–4 nye gassbrønner i 2021 og 2022.

– Heimdal er et eksempel på hvordan investeringer i infrastruktur på sokkelen utløser fremtidige muligheter for verdiskapning, sier Geir Sørtveit, direktør for Utforskings- og produksjonsområde Vest i Equinor.

Når feltet stenger ned har det produsert og prosessert omtrent 700 millioner fat oljeekvivalenter og gitt inntekter til omtrent 260 milliarder kroner for partnere og staten.

– Heimdal har levert store mengder gass til våre kunder i Europa og har skapt arbeidsplasser og bygget viktig kompetanse i den norske petroleumsklyngen, fra utbygging til drift og senere som prosessknutepunkt for gass, sier han.

Feltet ble påvist allerede i 1972 etter at en letebrønn fant en gasskolonne. Likevel skulle det ta mange år før feltet ble satt i produksjon. Det var usikkert om det kunne bygges ut. Det var for eksempel ikke noe transportsystem for eksport av gass fra Norge til Europa. Løsningen ble Statpipe – europaveien for gass fra Norge. I tillegg ble landanlegget Kårstø bygget.

– Heimdal er et viktig felt som flere ganger har vist vei for den norske petroleumsnæringen. Først ved å bidra til byggingen av Statpipe, som er en hjørnestein for den norske gasseksporten til Europa. Videre ved å skape verdi også etter å ha produsert ut sine egne ressurser, sier han.

Allerede på slutten av forrige årtusen var det usikkert om Heimdal hadde livets rett noe lengre. Gassen i Heimdal-reservoaret var nemlig produsert. Løsningen ble et gassknutepunkt, som Heimdal skulle stå for. I senere år har også Valemonfeltet blitt koblet på Heimdal for prosessering.

I 2023 er det altså slutt. Begge plattformene skal fjernes og det er Heerema som skal stå for fjerningen. De sto for øvrig også for byggingen i 1985. Plattformene skal fjernes i tidsrommet 2025–2027. De nesten 120 Equinor-ansatte på feltet skal flyttes og Heimdal skal gå inn i historien.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Equinor
 2. Gass
 3. Valemon
 4. Infrastruktur
 5. Norge
 6. Nordsjøen
 7. AftenbladetE24

Flere artikler

 1. Skrur på ny utvidelse på Nordsjøens pengemaskin

 2. Martin Linge satt i gang: Jakter mer olje i nabolaget

 3. Equinor har satt dato for oppstart av Martin Linge

 4. Vil elektrifisere mer av Troll-feltet: Investerer nesten åtte milliarder

 5. Gir grønt lys for Askeladd Vest i Barentshavet: Satellittfeltet til Snøhvit skal koste 3,2 mrd.