Oljekjempene

Vil ha dansk vindkonge inn i oljegigant

Hedgefondet Engine No.1 vil tvinge oljegiganten ExxonMobil i en grønnere retning, og foreslår tidligere Vestas-sjef Anders Runevad som nytt styremedlem.

NOMINERT: Aktivistinvestoren Engine No.1 foreslår tidligere Vestas-sjef Anders Runevad som nytt styremedlem i ExxonMobil.

Thomas Lekfeldt / Scanpix Denmark
 • Lage Bøhren
Publisert: Publisert:

Aktivistinvestoren Engine No. 1 vil tvinge frem omfattende endringer i ExxonMobil.

I et brev til oljegigantens styre som ble offentliggjort denne uken, påpekes et akutt behov for styremedlemmer med bredere energierfaring, strengere kapitaldisiplin og en strategi for bærekraftig verdiskaping.

Engine No. 1 vil derfor nominere fire nye uavhengige styremedlemmer i forkant av ExxonMobils neste generalforsamling i mai 2021, hvorav tre har bakgrunn fra fornybar energi.

Den mest profilerte sett med nordiske øyne er den tidligere Vestas-sjefen Anders Runevad, som ledet en svært vellykket snuoperasjon av det danske vindkraftkonsernet før han gikk av i 2019.

«Exxon trenger et styre med variert kompetanse innen fremvoksende trender, teknologier, markeder og politikk som former industriens fremtid. Ingen av ExxonMobils nåværende uavhengige styremedlemmer har imidlertid erfaring fra annen energiindustri», heter det i brevet.

Vil ha mer uavhengig styre

Exxon er USAs største oljeselskap, med en markedsverdi på 179 milliarder dollar. Aksjen er imidlertid ned nær 35 prosent siden inngangen til 2020. Selskapet er flere ganger blitt trukket frem som en «klimaversting» av miljøvernorganisasjoner.

Initiativet fra Engine No. 1 kommer i kjølvannet av en turbulent generalforsamling i ExxonMobil i mai i år, der flere storeiere, inkludert fondsgiganten Blackrock, støttet et forslag om å splitte rollene som styreleder og adm. direktør i selskapet.

Målet var et styre mer uavhengig av ledelsen, som ville være bedre egnet til å drive frem tiltak knyttet til klimaendringer og nødvendig omstilling. Forslaget ble imidlertid nedstemt.

– Dagens generalforsamling viser med all tydelighet hvordan ExxonMobil ignorerer forventningene til Climate Action 100 Plus, en internasjonal koalisjon av over 450 sentrale investorer med mer enn 40 billioner dollar i eiendeler, uttalte Edward Mason, sjef for den engelske kirkens pensjonsfond, i etterkant.

Engine No. 1 støttes av USAs nest største pensjonsfond, CalSTRS, som eier aksjer for rundt 300 millioner dollar i ExxonMobil.

Det norske Oljefondet er syvende største eier i selskapet, med en aksjepost på knappe én prosent, tilsvarende en markedsverdi på 1,7 milliarder dollar.

Les også

Oljebransjen strammer inn på leteprosjekter – kutter med nesten en tredel på norsk sokkel

Intern uro om fornybar i Shell

Mens det brygger opp til nok en turbulent generalforsamling i ExxonMobil, meldes det om intern uro i en annen oljegigant, Royal Dutch Shell.

Ifølge Financial Times har flere sentrale direktører innen fornybar energi forlatt selskapet den siste tiden.

Årsaken skal være en dyp uenighet om hvor raskt og omfattende selskapet skal gjennomføre et skifte mot mer miljøvennlig energi.

Oppsigelsene kommer få uker før Shells planlagte annonsering av sin nye strategi for å møte omstillingen i energimarkedene.

«Folk spør seg om det virkelig blir noen endring i det hele tatt», sier en ikke navngitt kilde til FT.

Avisen siterer samtidig flere kilder på at det vil bli flere oppsigelser i fornybar-avdelingene i månedene som kommer.

Les også

Exxon seiret mot New York i rettssak om klimasvindel

Les på E24+

ExxonMobil vil selge seg helt ut av norsk sokkel

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Oljekjempene
 2. ExxonMobil
 3. Vestas
 4. Fornybar energi
 5. Royal Dutch Shell
 6. Aktivistinvestorer
 7. Oljefondet

Flere artikler

 1. Kraftig oljehopp også for Exxon og Chevron: – Turen er kommet til aksjonærene

 2. Klimaoppgjør hos flere oljegiganter: – Et paradigmeskifte

 3. Disse selskapene rigger seg for norsk havvind-boom

 4. Morgendagens helter?

 5. Betalt innhold

  Grønnfargen som tynger oljeaksjene