CO2-utslippene øker

Nye tall tyder på en ny økning i de globale utslippene av CO₂ fra kraftproduksjon og industri. Utslippsveksten i år ser ut til å ha vært større enn i 2017.

ØKER: Foreløpige beregninger tyder på at CO₂-utslippene fra kraftverk og sementproduksjon har gått opp med 2,7 prosent i 2018.

Foto: Czarek Sokolowski AP
 • NTB
Publisert:

Nye tall tyder på en ny økning i de globale utslippene av CO₂ fra kraftproduksjon og industri. Utslippsveksten i år ser ut til å ha vært større enn i 2017.

Samtidig som forskere etterlyser store klimakutt for å unngå dramatisk global oppvarming, går altså utviklingen i stikk motsatt retning.

De nye tallene ble presentert onsdag av Global Carbon Project, som bidrar til å støtte og samordne forskning på klimautslipp. Foreløpige beregninger tyder på at CO₂-utslippene fra kraftverk og sementproduksjon har gått opp med 2,7 prosent i 2018.

– Til tross for en rask økning i lavutslippsteknologi, slik som sol- og vindkraft, elbiler og batterier, gjøres det ikke nok for å støtte politiske vedtak som begrenser utslipp av CO₂ i atmosfæren, sier Glen Peters ved forskningssenteret CICERO i Oslo.

Forskere ved CICERO har spilt en sentral rolle i arbeidet til Global Carbon Project.

Les også

Intern uenighet om Oljefondets klimagrep: Får svar til sommeren

– Verden har mislyktes

Verdens CO₂-utslipp lå ganske stabilt i noen få år fram til 2017. Men i fjor økte utslippene igjen med 1,6 prosent, ifølge Global Carbon Project.

– Utslippsøkningen i 2017 kunne bli tolket som et engangstilfelle, men veksten i 2018 er enda høyere. Det er i ferd med å bli krystallklart at verden hittil har mislyktes med å endre kursen mot noe som samsvarer med målene som ble satt i Parisavtalen i 2015, sier Peters.

Det er usikkerhet rundt tallene for i år, og Global Carbon Project anslår at utslippsveksten vil ligge mellom 1,8 og 3,7 prosent. De nye tallene ble presentert samtidig som klimaforhandlere fra hele verden er samlet i Polen for å diskutere iverksettelsen av Parisavtalen.

Sjefen for Det internasjonale energibyrået (IEA), Fatih Birol, sa i oktober i år at han trodde CO₂-utslippene i 2018 ville øke basert på dataene som var tilgjengelig da.

Les også

Budsjettavtalen får klima-refs

Stor økning i Kina

De samlede CO₂-utslippene fra kraftproduksjon og industri ligger i år an til å bli på 37,1 milliarder tonn.

I tillegg kommer klimautslipp fra landbruk, avskoging, skogbranner og andre såkalte arealbruksendringer med en effekt tilsvarende 4,4 milliarder tonn CO₂.

Ved siden av dette kommer klimautslipp fra naturlige kilder. Én slik kilde er utslipp fra permafrost som tiner når Arktis varmes opp.

Kina er landet i verden med størst klimautslipp – og dermed også stor påvirkning på de globale utslippene. Selv om landet har satset stort på fornybar energi, er den kinesiske kraftproduksjonen fortsatt i stor grad basert på kull.

Global Carbon Project anslår at de kinesiske CO₂-utslippene vil øke med 4,7 prosent i år.

Også India satser på lavutslippsteknologi, men likevel ventes landets klimautslipp i år å øke med over 6 prosent.

I USA, verdens nest største utslippsnasjon, har CO₂-utslippene en stund vært på vei nedover. I år ventes imidlertid en økning, blant annet på grunn av mer bruk av aircondition siden sommeren var uvanlig varm.

Her kan du lese mer om

 1. Klima

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Ny økning i utslippene av CO2

 2. Betalt innhold

  Nye tall: CO2-utslippene vokser saktere

 3. Fersk klimarapport: Oljeselskapene gjør for lite

 4. Annonsørinnhold

 5. Kull- og oljebruken må kuttes drastisk: – Mulig, men svært krevende

 6. Støttes av Bill Gates og oljegiganter: Vil suge CO₂ direkte fra luften