Strømpris-smell for kraftkommune: – Kan avgjøre om vi blir tvunget til å legge ned en skole

Kraftkommunene går glipp av nesten 400 millioner kroner i eiendomsskatt neste år på grunn av lavere kraftpriser, som påvirker verdien av vannkraftverkene.

VERDIEN FALLER: En rekke kraftkommuner taper millioner av kroner i eiendomsskatt fordi verdien på kraftanlegg faller som følge av lav kraftpris. Dette er Nedre Røssåga kraftstasjon i Hemnes kommune.

Foto: Bernhard Kvaal Statkraft, pressebilde
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:

Mange kraftkommuner opplever nå at det ikke lenger skinner like mye av arvesølvet deres, nemlig fossefallene og vannkraftverkene som omdanner energien til elektrisitet.

En mer enn halvert kraftpris de siste fem årene har nemlig redusert den antattet verdien av kraftverkene med 54 milliarder kroner til 274 milliarder kroner, ifølge beregninger fra Skattedirektoratet.

Det får direkte følger for skattegrunnlaget, og fører til lavere eiendomsskatt i de kommunene hvor vannkraftverkene ligger.

Les også

Skrev ut skatten for sent – nå bes kommunen om å betale tilbake

Taper 380 millioner

Totalt vil eiendomsskatten på vannkraftverk falle 379 millioner kroner til 1,92 milliarder kroner neste år. Det er en nedgang på 16 prosent fra ett år tidligere, ifølge Skattedirektoratet.

For Nore og Uvdal, en Buskerud-kommune med 2500 innbyggere, får dette store utslag.

Kommunen taper nesten 15 millioner kroner på endringen neste år, eller drøyt sju prosent av kommunens totale budsjett. Den får inn eiendomsskatt på kraftanlegg på 22,1 millioner kroner i 2017, fra 36,7 millioner i år og 40,6 millioner for to år siden.

– Hva skal jeg si, det er en nedgang på nesten 40 prosent fra i fjor, sier ordfører Eli Hovd Prestegården (Sp) i Nore og Uvdal til E24.

– Vi må redusere på tjenester. Vi må kutte kostnader, sier hun.

Saken fortsetter under bildet ...

Dette er Statkrafts kraftstasjon Nore 1 i Nore og Uvdal kommune.

Foto: Jeanett Økland Statkraft, pressebilde

– Truer tjenestene

Hjelmeland, en kommune i Rogaland med 2700 innbyggere, står på den såkalte Robek-lista over kommuner som er satt under statlig administrasjon på grunn av pengeutfordringer, men hadde håpt å bli strøket fra lista neste år.

Nå gjør endringen i kraftprisen at kommunen taper to til tre millioner kroner i eiendomsskatt på kraftanlegg, en nedgang på drøyt ti prosent fra i år som barberer kommunens totale budsjett med vel én prosent.

Les også

Flere kommuner krever inn eiendomsskatt

– Det er dette som kan avgjøre om vi blir tvunget til å legge ned en skole, sier ordfører Bjørn Laugaland (Sp) til E24.

– Det er folk ute i bygdene som merker dette på kroppen, ved at de får dårligere tjenestetilbud, sier han.

Dramatisk endring

– Vi syns det er trist. Kommunene våre er kjent med at eiendomsskattegrunnlaget vil endre seg fra år til år med endringene i kraftprisen. Men vi trodde ikke at endringen skulle bli så dramatisk, sier Torfinn Opheim, leder av Landssamanslutninga av Vasskraftkommunar.

Les også

Skattemyndighetene kontaktet lokalavis: Gjør full retrett etter skattebom

Opheim har nå sendt brev til stortingets finanskomité på vegne av de 173 medlemskommunene i LVK for å be om kompensasjon for det brå inntektstapet.

Finansdepartementet sier i en kommentar til E24 at kraftkommuner bør planlegge sin økonomi slik at de tar høyde for at kraftpriser og skatteinntekter kan variere.

Håper på løsning

Stortingsrepresentant Kjell-Idar Juvik (Ap) mener at konsekvensene er urimelige for kraftkommunene, og sier at hans egen hjemkommune Hemnes får redusert eiendomsskatten med omtrent en femtedel eller ti millioner kroner neste år som følge av lavere verdi på kraftanlegg.

– At man får svingninger på grunn av strømprisen er ikke uvanlig, men disse svingningene er urimelig store, sier Juvik til E24.

Han mener at det brå fallet ikke er i tråd med Stortingets ønske, og har nå bedt finansminister Siv Jensen regne på konsekvensene av en mulig endring i beregningen av eiendomsskatten. Det kan muligens kompensere for det brå skattefallet, sier han.

– Ut fra de beregningene jeg har sett, kommer kommunene ut omtrent i null hvis den såkalte kapitaliseringsrenten settes ned slik Stortinget la opp til i 2011, sier Juvik.

Les også

Nå går strømprisene rett til værs

Les også

Tapte en kvart milliard på vindkraft

Les også

Forventer massedød i strømbransjen

Her kan du lese mer om

 1. Strømpriser
 2. Energi
 3. Skatter og avgifter
 4. Fornybar energi
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Dramatisk for små kommuner

 2. Billig strøm kan ramme kraftkommuner: – Er sårbare for prisnivået

 3. Ordfører-protest mot skattetap

 4. Annonsørinnhold

 5. Betalt innhold

  Ordførere med vannkraft-protest

 6. Industrikommuner frykter skattekutt:
  – Dramatisk