Tror julestrømmen koster 300 kroner mindre enn i fjor: – Det blir billig å steke ribbe i år

Desemberregningen for en vanlig strømkunde ligger an til å bli på 2.600 kroner, drøyt 300 kroner mindre enn i fjor, tror Ishavskraft. – Det blir billig å steke ribben i år, sier handelssjef Tom Eirik Olsen i Ishavskraft.

BILLIGERE JULESTRØM: I fjor var julestrømmen den dyreste siden 2010, men i år vil prisene ha falt med rundt ti prosent. Det betyr rundt 300 kroner billigere strøm for en vanlig kunde, ifølge Ishavskraft. Illustrasjonsbilde.
Strømprisene
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert: Publisert:

I fjor var strømprisen i desember den høyeste siden 2010, og den tredje dyreste desemberstrømmen siden 2000.

Prisen ble høy på grunn av prisoppgang på CO2-utslippskvoter i EU og mindre vann i magasinene og snø i fjellene enn normalt. Det sendte desember-strømmen i 2018 opp i 51 øre kilowattimen i snitt, eller rundt 1,20 kroner med avgifter og nettleie.

Dyrere klimakvoter i EU bidrar fortsatt til at strømprisene holder seg høyere enn for noen år siden (se graf lenger nede i saken), men desemberprisene ligger an til å bli lavere i år enn i fjor, ifølge strømleverandøren Ishavskraft.

Les på E24+

Kort forklart: Faktorene som styrer strømprisen

Tom Eirik Olsen, handelssjef i Ishavskraft.

– Vi kommer under 40 øre på kraftleddet, så det er rundt 25 prosent billigere enn i fjor, hvis man ser på selve strømprisen utenom avgifter og nettleie. Totalt sett er prisen ned rundt ti prosent fra i fjor, til rundt 1,10 kroner kilowattime i desember i år, sier handelssjef Tom Eirik Olsen i Ishavskraft til E24.

– Så det blir en hyggelig jul og en hyggelig vinter for strømprisenes del, slik det ligger an nå. Det blir billig å steke ribbe i år, legger han til.

– Så det blir ikke samme prosedyre som i 2018?

– Langt ifra. Det er behagelig fylling i magasinene, milde værvarsler og fallende trender på spotprisen siden vi hadde et prishopp i noen timer den 6. november. Nå tikker prisene sakte, men sikkert nedover, sier han.

– Det er også lavere priser på kull på kontinentet, gasslagrene er fulle og prisen på gass er lav, og vi importerer tidvis billig kraft fra kontinentet. I det siste har det også blåst mye i Danmark og Tyskland, og det påvirker også våre priser, legger han til.

Les også

Fikk betalt for å bruke strøm: – Utenkelig i Norge

Sparer 300 kroner

Det betyr ifølge Olsen at en vanlig norsk enebolig med forbruk på 20.000 kilowattimer årlig vil få en regning på 2.600 kroner i desember, som er nær 300 kroner mindre enn i desember i fjor.

– For en vanlig kunde med både nettleie og avgifter har prisen falt fra 1,20 kroner kilowattimen i desember i fjor til 1,10 krone kilowattimen i år, så det betyr rundt 300 kroner i besparelser. Det blir ikke de sinnssyke beløpene, selv om desember normalt er en måned med høyt forbruk, sier Olsen.

Ifølge strømbørsen Nasdaq Commodities handles strøm til 41 øre kilowattimen for januar 2020, 42 øre kilowattimen i februar og 39 øre kilowattimen i mars.

– Det er vanskelig å spå været, vi bor jo i Norge. Været vil ha alt å si for prisen. Men sånn det ser ut nå, regner vi en pris på rundt 40 øre kilowattimen fremover. Det blir i alle fall ikke vedvarende høye priser, men det kan bli enkeltdager eller -timer med høye priser. Men det betyr nesten ingenting på regningen, sier han.

ØKENDE FORBRUK: Slik ser Norges vassdrags- og energidirektorat for seg veksten i forbruk i Norge frem til 2040, målt i terawattimer. Det er særlig industri, petroleum, datasentre og transport som står for veksten, mens husholdningenes vanlige forbruk er ventet å falle noe.
Les også

Dyreste julestrøm på åtte år

Økende forbruk i Norge

Analyser fra NVE viser at Norges strømforbruk er stadig økende, og veksten er anslått til å gå fra 135,9 terawattimer i fjor til 159 terawattimer i 2040. Årsaken er derimot ikke først og fremst husholdningene, men industri, elektrifisering av petroleumsnæringen og datasentre, samt strømforbruk til transportsektoren, som elbiler og ferger.

«I husholdninger og tjenesteytende næringer forventes det en flat utvikling i strømforbruket mot 2040», skrev NVE i en rapport tidligere i år.

«Flere hus og yrkesbygg som følge av økende befolkning, vil bli veid opp av bedre isolerte bygg og mer energieffektive oppvarmingsutstyr og elektriske apparater», skrev NVE.

I tillegg kan også varmere vær i fremtiden gi mindre behov for strøm til oppvarming, påpekte NVE.

Les også

Rekordmye kraftpenger til det offentlige i fjor: Fikk inn 65 milliarder kroner

Håper på strømsparing

Hvis forbruket i industri og oljesektor øker, vil det også kunne bidra til høyere strømpriser til norske husholdninger, selv om de ikke øker sitt forbruk.

– En dårligere kraftbalanse gjør at forholdet mellom tilbud og etterspørsel forverres, og da blir det høyere priser. Vi kan jo endre på det med å få mer produksjon. Men der har vi i det siste sett massiv motstand mot blant annet vindkraft. Det vil i hvert fall ikke bidra til at prisene blir noe lavere, sier Olsen.

– Skal forbruket gå opp fremover, må vi enten øke produksjonen vår av vind- eller vannkraft, satse på flytende havvind som foreløpig er dyrt, importere mer kraft gjennom kabler som også kan være dyrt i perioder, eller bruke strømmen vår smartere. Det kan også private husholdninger være med på. Vi er allerede i gang med prosjekter rundt dette, sier han.

Hvis man ønsker å redusere strømregningen er det viktigste å være bevisst på strømforbruket sitt, ifølge Ishavskraft.

– Man kan for eksempel senke innetemperaturen, bruke mindre vann og ha fulle vaskemaskiner og oppvaskmaskiner, sier Olsen.

Les også

Omstridt NVE-forslag utsettes til 2020: – Et omfattende arbeid

Små utgifter til julepynten

Nordmenn bruker normalt rundt 12 prosent av det årlige strømforbruket sitt i julemåneden, ifølge Ishavskraft.

Dette er de viktigste årsakene til nordmenns strømforbruk, ifølge kraftleverandøren:

 • oppvarming av hus og vann, som står for rundt tre fjerdedeler av regningen
 • belysning
 • bruk av elektriske artikler

Ishavskraft koster også på seg noen forenklede regnestykker over hva julen kan koste i form av strømforbruk:

 • Hvis du konstant har på fire lange lenker med LED-lys, tre adventsstaker, to stjerner i vinduet og en snømann i hagen, vil det koste deg rundt 25 kroner for hele julemåneden
 • Med glødepærer ville det samme derimot ha kostet 650 kroner ekstra, ifølge strømleverandøren
 • Det å se «Grevinnen og hovmesteren» på fjernsyn koster rundt 4–5 øre
 • En langtidsstekt ribbe kan koste rundt 6,50 kroner, ifølge Ishavskraft
Les også

Kraftbransjen venter mer ustabile strømpriser: – Ingen grunn til panikk

Les også

NVE vil gi tilskudd til kunder med høy nettleie

Les også

Kraftig hopp i strømprisen: – Overrasket, sier kraftanalytiker

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Strømprisene
 2. Strømpriser
 3. Ishavskraft
 4. NVE
 5. Elektrifisering
 6. Strøm

Flere artikler

 1. Venter 4000 kroner dyrere strøm i år: Strømprisen skyter i været

 2. Dyreste mai-strøm på ti år: Fortsatt solid rabatt for nordlendinger

 3. Billigste januarstrøm siden 2007

 4. Dyreste strøm på mange år: – Enkelte kan få seg en overraskelse

 5. Strømmen kan bli over 6.000 kroner billigere i år