Kværner presenterer vekststrategi: Men neste år blir det full brems

2019 ble et år med stor vekst for Kværner i kjølvannet av oljebremsen. I 2020 slår en stor etterdønning inn og inntektene er ventet å falle med over tre milliarder kroner. Selskapet gir likevel fornybar-gass, i tillegg til å inngå en ny allianse med Samsung og Aker Solutions.

Kværner-sjef Karl Petter Løken
 • Marius Lorentzen
Publisert:

Oljeservice- og leverandørkonsernet Kværner arrangerer torsdag kapitalmarkedsdag i Oslo. Der skal selskapet blant annet fortelle mer om hvordan de har tenkt å nå målet sitt om å komme opp igjen til en omsetning på 10 milliarder kroner årlig innen 2023.

Det målet ble først lansert oktober 2018.

Selskapet traff i fjor «omsetningsbunnen» i kjølvannet av oljebremsen da inntektene falt til 7,3 milliarder kroner. I mai varslet selskapet at de ventet en vekst på en milliard i år, men utover høsten viste det seg at selskapet fort kunne passere 9,2 milliarder.

Nå melder selskapet at de tror 2019 vil ende med en omsetning på «rundt 9,3 milliarder» kroner og en brutto driftsmargin (EBITDA) på «rundt fem til seks prosent».

2020 blir ikke like hyggelig. Selskapet varsler at brutto driftsmargin er ventet å halveres til «omtrent tre prosent», mens selskapet regner med at inntektene i 2020 «vil falle til et nivå rundt seks milliarder kroner».

Det er et fall på over tre milliarder kroner fra 2019. Årsaken til fallet i 2020 er nedgangen i antall kontrakter som ble tildelt i 2018 og 2019, opplyser selskapet.

Guidingen innebærer at Kværner regner med at brutto driftsresultat (EBITDA) vil falle markant fra 558 til 465 millioner i år til rundt 180 millioner neste år.

Kværner er heller ikke de eneste som har spådd nedgang i omsetningen neste år i norsk leverandørindustri. Det har også Kværners «konsernsøsken» i Aker Solutions gjort

Kværner har i 2018 og 2019 investert om lag 700 millioner kroner i anleggene sine, men selskapet forventer at dette tallet vil reduseres fremover.

Les også

Kværner spår fartsdump i 2020

Newsweb

Fornybarkontor i Boston og ny Samsung-allianse

For å posisjonere seg for endringer i markedene og for å nå vekstmålene sine varslet Kværner endringer i organisasjonen og ledergruppen til konsernsjef Karl Petter Løken.

Selskapet fokuserer på tre markedsområder som «over tid forventes» å stå for rundt en tredjedel hver av Kværners omsetning:

 • Process & Structures: Her ligger Kværners eksisterende virksomhet innen bygging av olje- og gassplattformer, landanlegg, fjerning og demontering, samt marine operasjoner
 • FPSO: Selskapet har gjennom årene bygget flere produksjonsskip og -enheter (FPSO) og Kværner venter en vekst innen dette området, blant annet takket være Equinors kommende prosjekter i Barentshavet, Storbritannia og Canada
 • Fornybar: Kværner sikret seg nylig en milliardkontrakt for det flytende havvindfeltet Hywind Tampen og selskapet venter en kraftig vekst innen fornybarområdet fremover.

– Nå åpner selskapet et nytt kontor i Boston for å forfølge og utføre fornybare prosjekter i den østlige delen av USA, skriver selskapet.

Blant de norske selskapene som allerede er engasjert i havvindprosjekter i USA er Equinor (med Empire Wind-prosjektet i New York) og Aker Solutions (med sitt prosjekt i California).

Selv om det er vekst i fornybar tror Kværner fortsatt det er store muligheter innen olje og gass, og da særlig flytende enheter – FPSO.

Selskapet bygger nå ut kaianlegget på verftet på Stord for å kunne øke kapasiteten og nå inngår de også en ny allianse med Samsung Heavy Industries i Sør-Korea og deres konsernsøsken i Aker Solutions. Sammen skal de levere FPSO-kontrakter.

Kværner og Aker Solutions har allerede jobbet tett på hverandre med leveransen av FPSO-en Equinor skal ha på Johan Castberg-feltet i Barentshavet. Skroget bygges i Singapore og skal utstyres på Kværner Stord-verftet fra neste sommer. FPSOen er designet av Aker Solutions.

– Partnerne har identifisert flere prospekter for FPSO-feltutbygginger som kan bli besluttet startet i løpet av de kommende årene, spesielt på den nordlige halvkule. Det kombinerte tilbudet fra tre av verdens ledende leverandører gir et konkurransedyktig tilbud, som har blitt mottatt positivt av potensielle kunder, skriver Kværner.

Blant feltene som er interessante for de tre FPSO-kameratene er Wisting-, Bay du Nord- og Rosebank-feltene som Equinor ønsker å bygge ut.

Les også

Fikk milliardkontrakt på «11 små Troll»: – Starten på et nytt kapittel

Norske verft omstiller seg, men de trenger fortsatt oljen – E24-podden med Lorentzen & Co
Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Aksjelive
 2. Kværner
 3. Samsung
 4. Aker Solutions

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Kværner tror på inntektsfall i 2020

 2. Kværner spår fartsdump i 2020

 3. 2020 endte med underskudd i Aker Solutions: Sjefen varsler også røde tall i 2021

 4. Kværner leverer bedre resultat i tredje kvartal: Advarer om større coronaeffekt fremover

 5. Aker Solutions snudde bunnlinjen i første kvartal: Venter fortsatt lavere omsetning i 2021