Oljeprisen hopper etter nye kuttrykter

Timer etter at det ble innkalt til Opec-møte, går ryktene om at russisk oljeindustri skal være klare til kutt.

Russlands energiminister Alexander Novak
Oljeprisutslagene
 • Martin Hagh Høgseth
Publisert:

Russiske oljeprodusenter skal være klare til å kutte i oljeproduksjonen, skriver Bloomberg som henviser til fem kilder med kjennskap til saken.

Forutsetningen for at de russiske produsentene skal kutte er at også Saudi-Arabia og store produsenter som USA innfører produksjonskutt.

Nyheten bidrar til et nytt hopp i oljeprisen som nå har passert 33 dollar fatet. Oljeprisen har steget mer enn 15 prosent hittil i dag. Et fat Nordsjøolje omsettes for 34,38 dollar fatet ved 14.30-tiden.

Det blir samtidig kjent at USAs president Donald Trump skal ha møte med topplederne i energisektoren fredag kveld norsk tid.

Opec-møte

Meldingene kommer bare timer etter det ble bekreftet at Saudi-Arabia har innkalt Opec og samarbeidslandene til et videomøte førstkommende mandag. Også da steg oljeprisen tydelig.

Oljeprisen steg kraftig torsdag etter at USAs president Donald Trump gikk ut å sa at han hadde snakket med Saudi-Arabias kronprins Mohammed bin Salman, som skulle ha vært i samtaler med Russland. Dette ble avvist fra russisk side.

Les også

Oljeprisen skjøt opp etter innkalling til Opec-møte

Priskrig

Problemene i oljemarkedet startet for alvor 6. mars da Opec med Saudi-Arabia i spissen, og Opec+ hvor Russland er den største aktøren, ikke klarte å komme til enighet om en ny avtale om produksjonskutt.

Landene har i ettertid vært i en bitter priskrig hvor prisen stadig har falt lavere og lavere. Det har skjedd i takt med at både Russland og Saudi-Arabia har vært klare på at de ville øke produksjonen kraftig når kuttavtalen utløp 1. april.

Bunnen kom mandag denne uken da Nordsjøoljen ble omsatt for 21,64 dollar fatet.

Det skjedde samtidig som flere eksperter mente det ikke var noe bunn i oljeprisen når overproduksjonen var såpass stor i forhold til etterspørselen.

Restriksjonene for å hindre spredning av coronaviruset har ført til en kraftig nedgang i oljeetterspørselen.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Oljeprisutslagene
 2. Oljeprisen
 3. Aksjelive

Flere artikler

 1. Oljeprisen skyter opp etter innkalling til Opec-møte

 2. Putin: Russland er klar til å samarbeide om kutt i oljeproduksjonen

 3. Trump truer med oljetoll

 4. Betalt innhold

  Oljeprisen skyter opp etter innkalling til Opec-møte

 5. Norge vurderer å delta på oljemøtet torsdag