Grønn teknologi

Equinor og SSE foretrekker GE til gigantprosjekt: Vil bruke verdens største turbiner

Equinor og SSE planlegger å bruke verdens største turbiner på rundt 12 megawatt fra GE på det enorme britiske havvindprosjektet Dogger Bank.

VALGTE HALIADE-X: Operatøren SSE og norske Equinor har valgt amerikanske GE som foretrukket turbinleverandør til Dogger Bank-prosjektet. Selskapet tester for tiden ut verdens største vindturbin på 12 megawatt.
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert: Publisert:

Dogger Bank blir det sjette største offshoreprosjektet i verden i perioden 2020-2026, bare slått av noen få olje- og gassprosjekter, ifølge beregninger fra Rystad Energy.

Nylig valgte operatøren SSE og partner Equinor leverandør av turbiner til prosjektet. De ønsker å bruke verdens aller største turbin hittil, Haliade-X fra amerikanske GE som nå er under testing.

Turbinene har en kapasitet på 12 megawatt hver. Det er om lag en dobling av kapasiteten fra det som til nå har vært GEs største havvindturbiner på seks megawatt.

Ifølge Wind Power Monthly kan teknologien muligens strekkes til en kapasitet på opptil 14 megawatt.

Equinor og SSE eier halvparten hver av Dogger Bank prosjektet.

Les også

Gigant-vindturbin kan bli hele 14 megawatt: – Fortsatt mye å gå på

– Her ligger lista

– Det er verdens største og mest effektive turbin, selvfølgelig skal de bruke den. Her ligger lista, sier spesialrådgiver Andreas Thon Aasheim i fornybarorganisasjonen Norwea til E24.

Dogger Bank-prosjektet skal koste opptil 100 milliarder kroner og består av tre delprosjekter, hvert på 1.200 megawatt. Hvert delprosjekt er dermed like stort som verdens hittil største havvindprosjekt, Hornsea 1, som nå er under bygging i Storbritannia.

– Suksessen vår i Contracts for Difference-auksjonen var i stor grad grunnet forholdet vi har bygget til leverandørkjeden vår, som muliggjorde de laveste budene noensinne, sa Bjørn Ivar Bergemo, som er prosjektdirektør for Dogger Bank-prosjektene, i en melding tidligere denne måneden.

Det var i september at Equinor og SSE fikk tilslaget i en britisk auksjon for tilbydere av havvind.

– Haliade-X er et stort sprang fremover for turbinteknologien, og vi ser frem til å jobbe med GE Renewable Energy for å maksimere innovasjonen og fordeler for leverandørkjeden i Storbritannia, sier han.

Les også

Vattenfall vant budkamp mot Statoil: Bygger første havvindpark uten statsstøtte

Kutter investeringskostnader

Selve turbinene utgjør en stor andel av kostnadene ved et vindprosjekt til havs. Derfor vil det være en stor fordel å ha færre turbiner med større kapasitet, ifølge Norwea.

– Havvind handler mye om kostnadene knyttet til antallet turbiner. Jo færre turbiner, jo lavere investeringskostnader. Bigger is better, enkelt og greit, sier Aasheim.

– GE hevder også å ha en kapasitetsfaktor på 63 prosent, altså at turbinene kan levere strøm 63 prosent av tiden. GE virker å ligge et hestehode foran konkurrentene for tiden, sier Aasheim.

En så høy driftstid tilsvarer 5.500 timer av årets 8.760 timer. Tradisjonelle landbaserte vindkraftverk har til sammenligning normalt hatt en driftstid på rundt 30 prosent av årets timer. Høy driftstid gjør kraftverkene mer lønnsomme.

Les også

Ønsker mer kapital til sol og vind: Zero utfordrer banker og forvaltere

Trenger færre turbiner

– Per i dag er den største driveren av kostnadskutt at turbinene blir større og mer effektive. Installerer du én turbin på 12 megawatt i stedet for to på seks megawatt går investeringene betydelig ned, sier Aasheim.

– Et viktig spørsmål nå er om leverandørindustrien rekker å sikre seg ny kapasitet på skip som kan installere så store turbiner, legger han til.

– Hva kan du si om det som skjer på havvind i Nordsjøen nå?

– Det investeres enormt i havvind i Europa og i Nordsjøen, drevet i første rekke av Tyskland og Storbritannia. Særlig klarere signal til leverandørindustrien er det ikke mulig å gi. Vil du være en del av dette markedet må du være med nå, sier Aasheim.

Les også

Dogger Bank kan måle seg med verdens største oljeprosjekter: – En håndsrekning til leverandørene

Økt lønnsomhet

Spesialrådgiveren i Norwea påpeker at bunnfast havvind har kommet til et punkt hvor prosjekter i en del markeder og områder begynner å bli lønnsomme uten subsidier.

Europa og verden har behov for å kutte utslippene fra fossile kraftverk for å nå klimamålene, og hvis man kan gjøre det uten subsidier vil det være attraktivt.

– Da vil det skje fort. Dette er kanskje den største endringen av energimarkedene vi har sett i moderne tid. Dette prosjektet alene på 3.600 megawatt vil produsere så mye strøm at det vil få stor påvirkning på kraftsystemet i Storbritannia, sier Aasheim.

Ifølge Equinor og SSE vil Dogger Bank kunne stå for rundt fem prosent av Storbritannias strømproduksjon.

En endelig investeringsbeslutning skal tas mot slutten av 2020, og først da vil GE bli endelig bekreftet som turbinleverandør til prosjektet.

Den første kraften fra prosjektet skal etter planen leveres fra 2023.

Les også

Naboland bygger mer i Nordsjøen: Åpner Danmarks største havvindpark

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Grønn teknologi
 2. Storbritannia
 3. Havvind
 4. Equinor
 5. Norwea
 6. Rystad Energy
 7. Leverandørindustri

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Disse turbinene skal Equinor bruke i verdens største havvind-prosjekt

 2. Dogger Bank kan måle seg med verdens største oljeprosjekter: – En håndsrekning til leverandørene

 3. Venter «negative subsidier» om få år: Britisk havvind blir stadig billigere

 4. Milliardgarantier sikrer norske Doggerbank-bidrag

 5. Kuttet for flere milliarder på Doggerbank: – Helt utrolig at det er mulig