Frankrike, Storbritannia og Tyskland mener Iran setter atomforhandlinger i fare

De tre landene er frustrert over det de omtaler som nye krav fra Iran under forhandlingene om å gjenopplive atomavtalen. Iran avviser kritikken.

Illustrasjonsfoto. Det iranske flagget vaier utenfor atomkraftverket i Bushehr.
Publisert: Publisert:

Frankrike, Storbritannia og Tyskland sår nå tvil om Irans intensjoner ved forhandlingene, ifølge en fersk felles uttalelse.

Nye krav fra Iran er bakgrunn for at landene nå lufter sin frustrasjonen, ifølge uttalelsen. Frankrike, Storbritannia og Tyskland skriver at Iran skal ha tatt opp igjen tema knyttet til ikkespredningsavtalen for atomvåpen, og avtaler landet har med Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) om sikkerhetsmekanismer i den forbindelse.

– Dette seneste kravet reiser alvorlig tvil om Irans intensjoner og forpliktelse til et vellykket utfall for JCPoA, heter det i uttalelsen. Joint Comprehensive Plan of Action (JCPoA) er det formelle navnet på atomavtalen.

De tre europeiske landene skriver videre at endringene som ble lagt inn tok dem «til grensen av vår fleksibilitet».

Les på E24+

Venter hett marked for oljetransaksjoner: – Investorinteressen har kommet tilbake

– Dessverre har Iran valgt å ikke gripe denne kritiske diplomatiske muligheten. I stedet fortsetter Iran å eskalere sitt atomprogram langt utover noen plausibel sivil berettigelse, skriver Frankrike, Storbritannia og Tyskland i uttalelsen.

– Irans holdning går imot landets juridisk bindende forpliktelser og setter utsiktene for å gjenopprette JCPoA i fare, heter det videre.

Iran: – Ukonstruktivt

Iranske myndigheter avviser kritikken de tre landene kommer med i uttalelsen. Det melder statlige iranske medier lørdag kveld, ifølge Reuters.

Nasser Kanaani, talsperson for det iranske utenriksdepartementet, omtaler uttalelsen og kritikken som «ukonstruktivt».

– De tre europeiske landene rådes til å spille en mer aktiv rolle i å komme med løsninger for å få slutt på de få uenighetene som gjenstår, sier talspersonen ifølge Reuters til statlige iranske medier.

Halvannet år med forhandlinger

Atomavtalen mellom Iran og flere av verdens stormakter ble først fremforhandlet i 2015.

Den ga FN-organisasjonen IAEA innsyn i det iranske atomprogrammet for å forsikre seg om at det ikke foregår utvikling av atomvåpen. Samtidig ble sanksjoner mot Iran opphevet, blant annet på oljeeksport.

Iran her hele veien påstått at satsingen på atomkraft gjelder energi og ikke våpen, noe stormaktene har tvilt på.

I 2018 trakk USAs daværende president Donald Trump landet ut av avtalen.

Les også

Tyskland utsetter stenging av atomkraftverk

Siden våren 2021 har verdens stormakter og Iran forhandlet i Wien om å gjenopplive avtalen. I begynnelsen av august i år la EU frem forslag til en endelig avtaletekst.

Nå mener Frankrike, Storbritannia og Tyskland at disse forhandlingene har tatt et steg i feil retning.

– Gitt at Iran mislyktes i å gå for avtalen som lå på bordet, vil vi sammen med internasjonale partner rådføres oss om hvordan best adressere Irans fortsatte atomeskalering og mangel på samarbeid med IAEA angående sin avtale om ikke-sprednings-sikkerhetsmekanismer, skriver landene i uttalelsen.

Kan gi økt oljeproduksjon

En eventuell avtale kan fjerne oljeeksport-sanksjonene mot Iran og gjøre at det kommer mer iransk olje inn på verdensmarkedet.

Oljeanalytiker Helge André Martinsen i DNB Markets skrev i august at han ventet at Iran innen 12 måneder vil kunne øke produksjonen med én million fat per dag, om den reviderte atomavtalen blir signert.

Iran offentliggjør ikke oljeeksporttall, men vurderinger basert på tanksporing tyder på at eksporten lå på i overkant av 800.000 fat per dag i juli, ifølge Reuters.

Les også

Høyeste handelsoverskudd noensinne

Oljeprisen (brent spot) har steget nesten 30 prosent sammenlignet med samme tid i fjor, og er opp over 18 prosent siden nyttår. Det henger blant annet sammen med økt etterspørsel etter at mange land har fjernet coronarestriksjoner, og sanksjonene mot russisk olje som følge av krigen i Ukraina.

Prisen på nordsjøolje har ligget over 100 dollar fatet mye av våren og sommeren. Da handelen stengte før helgen lå prisen på rett over 92 dollar fatet, etter å ha klatret gjennom fredagen.

Les også

Oljeprisen faller under 90 dollar

IAEA: – I økende grad bekymret

IAEA skal fra mandag holde et ukelangt toppmøte der de 35 landene som sitter i styret deltar, og Iran-avtalen vil være et viktig tema, skriver Bloomberg.

Tidligere denne uken slapp atomenergibyrået en rapport som konkluderer med at Iran i løpet av de siste tre månedene har økt mengden anriket uran landet sitter på.

I rapporten sier IAEA-sjef Rafael Mariano Grossi at han «i økende grad er bekymret for at Iran ikke har vært i kontakt med byrået om de utstående sikkerhetstiltaks-spørsmålene», ifølge Reuters. Grossi mener også at det ikke har vært noen fremgang i å løse disse spørsmålene.

IAEA-sjef Rafael Mariano Grossi er bekymret.

En av utfordringene med forhandlingene om en atomavtale har vært Irans manglende forklaringer overfor IAEA om hvor uran-partiklene ved tre ulike steder stammer fra, ifølge nyhetsbyrået. At Iran må gi gode svar på IAEAs spørsmål er også noe Frankrike, Storbritannia og Tyskland trekker frem i sin uttalelse.

En eventuell gjenopplivet atomavtale vil redusere mengden anriket uran Iran får ha sammenlignet med i dag, og gjøre at flere av de mer avanserte sentrifugene til landet ikke lenger kan brukes, ifølge Reuters.

Publisert:
Gå til e24.no