Strømprisene

Kraftbransjen reagerer på høye priser: – Dette lover ikke bra

Selv kraftbransjen reagerer på strømsjokket tirsdag, med en døgnpris på 3,95 kroner kilowattimen i det sørlige Norge og 64 øre lenger nord. – Svært uheldig, sier Knut Lockert i Distriktsenergi.

Illustrasjonsfoto av Universitetet i Oslo.
  • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:

Vinterens uvanlig høye strømpriser blir stadig høyere.

Rekorden på døgnprisen i det sørlige Norge gikk fra 2,56 kroner kilowattimen den 29. november til 3,11 kroner mandag og 3,95 kroner tirsdag. Det betyr at en kunde i Oslo må ut med omtrent 5,51 kroner kilowattimen medregnet nettleie og avgifter.

I den aller dyreste timen mellom kl. 17 og 18 tirsdag vil strømmen koste over åtte kroner kilowattimen, medregnet nettleie og avgifter.

Også kraftbransjens representanter synes at det begynner å bli mye. Daglig leder Knut Lockert i Distriktsenergi representerer en rekke kraft- og nettselskaper fra distriktene.

– Dagens pris er helt hinsides, og det er ikke blitt kaldt engang. Dette lover ikke bra, sier Lockert til E24.

– Vi håper at analytikere har rett når de spår at vi når en topp med morgendagens priser, legger han til.

Han viser til kraftanalytiker Ole Tom Djupskås i Refinitiv, som antyder overfor E24 at tirsdagen kan bli en topp, og at forbruket pleier å gå ned i helligdagene.

Les også

Strømprisen slår ny årsrekord tirsdag

Store prisforskjeller nord-sør

Lockert har i hele høst etterlyst svar fra Statnett på hvorfor det er så store forskjeller i strømpris mellom sør og nord i Norge. Nylig sammenlignet han forskjellene med om en bensinpris på 10 kroner literen i Trondheim og 100 kroner i Oslo.

– Jeg tenker at det er svært uheldig. Ikke bare at det er så høye priser, men at det er så store prisforskjeller internt i landet. Det er ikke bærekraftig på sikt å ha så store prisforskjeller internt i Norge, vi må gjøre noe med flaskehalsene, sier Lockert.

– Vi har vært i dialog med Statnett om dette, men får begrenset svar. De peker særlig på at dette er noe svenskene må gjøre noe med, og endre den begrensede kapasiteten fra nord til sør i Sverige. Men det er jo et spørsmål om hva vi gjør selv også, sier han.

Daglig leder Knut Lockert i Distriktsenergi.

Direktør for system og marked Gunnar Løvås i Statnett har tidligere sagt til E24 at han ikke er fornøyd med de store prisforskjellene nord-sør. Han mener det er energikrisen i Europa som ligger bak, kombinert med tørrår i Norge, og at det vil gå over.

– Det er ikke sånn det skal være, og ingen av våre prognoser tilsier at det skal være slik i fremtiden, sa Løvås nylig til E24.

Les også

Nettleieselskaper utsetter ny ordning

Mener støtten er raus nok

Uansett hva årsaken til strømkrisen er, så kan skyhøye priser potensielt utfordre tilliten til kraftsystemet. Leder Terje Aasland (Ap) i Stortingets energi- og miljøkomité håper at den nye strømstøtteordningen gir tilstrekkelig hjelp.

– Det er klart det er en veldig høy pris nå. Det understreker også hvor viktig det var å få på plass strømstøtteordningen. Og så må vi følge situasjonen nøye. Vi går kanskje inn i en kuldeperiode og da må vi følge nøye med, sier Aasland til E24.

Støtteordningen er anslått å koste rundt seks milliarder kroner. Staten vil dekke 55 prosent av den delen av strømprisen som er over 70 øre kilowattimen, målt ved månedssnittet i prisene. Snittprisen for desember ligger på 1,72 kroner, som betyr at staten dekker 69 øre kilowattimen.

– Er ordningen raus nok?

– Jeg vil mene det ut fra de prognosene vi hadde da vi behandlet denne saken, sier Aasland.

– Men det er klart, sånn dette har utviklet seg gjennom høsten så må vi følge situasjonen og se hvordan dette virker. Jeg håper at ordningen vil være en avlastning for folk i en veldig krevende tid. Og så får vi håpe at prisene modererer seg, sier han.

Leder Terje Aasland (Ap) i Stortingets energi- og miljøkomité.
Les også

Økt statsstøtte til strømkunder: Rabatten kan øke fra 20 til 23 prosent

– Helt fremmed

Lockert i Distriktsenergi er bekymret over at prisene denne uken skyter opp til nye rekorder.

– For oss er dette helt fremmed. Plutselig deltar vi litt i en annen verden her. Én ting er husholdningsabonnentene, som nå får en håndsrekning fra regjeringen. Men det sitter også et næringsliv her, sier Lockert.

– Er de på feil side av priskrysset nord-sør så er det veldig krevende. Dette rimer dårlig med at vi skal elektrifisere AS Norge fremover, sier han.

I 2016 sto den nye kraftlinjen Ørskog-Fardal til 5,5 milliarder kroner ferdig. Den skulle binde sammen det sørlige Norge med Midt-Norge, som tidligere var et betydelig underskuddsområde.

Nå er det i sør at behovet for strøm er størst. Men til tross for den nye forbindelsen mellom Midt-Norge og det sørlige Norge er kraftprisen i Trondheim over tre kroner kilowattimen lavere enn prisen i Oslo.

– Jeg lurer blant annet på hvorfor ikke Ørskog-Fardal går så det griner etter. Og det som er foruroligende er at selv om du tar bort den spesielle situasjonen med svært høy gasspris i Europa så mener Statnett nå at normalen skal være en prisforskjell på 30 øre kilowattimen mellom nord og sør, sier Lockert.

Les også

Energibransjen mener flere bør binde strømprisen

– Signal om at vi har utfordringer

Statnetts kommunikasjonsdirektør Henrik Glette erkjenner at det er utfordringer med de store prisforskjellene mellom nord og sør.

– Det er klart at slike prisforskjeller som det vi ser nå ikke er bra. Dette er et signal om at vi har utfordringer. Dette er en situasjon vi følger med på, og vil følge opp i våre prioriteringer på sikt, sier Glette til E24.

– Men dette er noe som også henger sammen med nettutviklingen hos våre naboland, og det er ikke noe som nødvendigvis kan fikses over natten, sier Glette.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Strømprisene

Flere artikler

  1. Krever utvalg om prisforskjeller på strøm: – Opplever at vi ikke får skikkelige svar

  2. – Som 10 kroner literen i Trondheim og 100 kroner i Oslo

  3. Over 100 ganger dyrere strøm i sør: – Helt sykt

  4. Strømprisen i sør stiger noe mandag: Gapet i strømpris vedvarer

  5. Prisforskjellene øker videre: Folk i sørvest får årets dyreste strøm