Vindkraft i Norge

NVE vil begrense vindkraft-utsettelser: – Kan være konfliktdempende

Tidligere har det kunnet gått lang tid fra konsesjon til vindkraftverket sto ferdig. Nå varsler NVE at de vil stramme inn.

Illustrasjonsfoto.

Terje Pedersen / NTB scanpix
 • Sigrid Moe
Publisert:

– Det har ofte gått lang tid mellom at konsesjonen blir gitt, og at vindkraftverket settes i drift. Dette har i seg selv ofte blitt trukket frem i den nokså opphetede vindkraftdebatten. Nå får vi et kortere tidsspenn, sier vassdrags- og energidirektør Kjetil Lund til E24.

Onsdag sendte NVE et brev til alle med konsesjon for vindkraft i Norge, og varslet at det normalt ikke vil bli gitt forlenget frist for å sette kraftverket i drift etter 31.12.2021.

Denne fristen er knyttet til elsertifikatordningen, som avsluttes samme dato. Støtteordningen var laget for å øke produksjonen av fornybar kraft.

– Tidligere har det vært en praksis for vindkraft på land at en har gitt forlenget konsesjon. Derfor synes vi det er ryddig å gi beskjed om dette tydelig, og i god tid før fristen går ut, sier Lund.

Les også

Advarer mot skatteforslag: – Det er ikke «superprofitt» i norsk vindkraft

Vassdrags- og energidirektør

Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Konfliktdempende

I noen av de mest konfliktfylte vindkraftutbyggingene, for eksempel på Frøya i Trøndelag, har motstanderne argumentert med at teknologien i parken er endret fra konsesjonen ble gitt, til byggingen startet.

På Frøya økte blant annet høyden på turbinene fra 150 meter til opp mot 180 meter.

– Når det går mange år mellom når konsesjonen er gitt og når vindkraftverket settes i drift, så har også teknologien blitt annerledes. Når det er kortere tidsspenn, er det mindre sannsynlig at det blir store endringer. Det kan i seg selv være konfliktdempende, sier Lund.

Øyvind Isachsen, administrerende direktør i bransjeorganisasjonen Norwea, synes det er greit at NVE varsler om ny praksis såpass tydelig.

Han forteller at det har vært usikkerhet knyttet til hvor «strenge» NVE ville bli, etter at direktoratet varslet at det ville bli en strengere praksis i energimeldingen.

– Ingen er tjent med at prosjekter uten nødvendig fremdrift legger bånd på areal, men dette kan slå alvorlig ut for pågående investeringer, sier Isachsen.

Les også

Hydro mener Norge trenger vindkraft: – Uten vindkraft ville vi hatt kraftunderskudd

90 konsesjoner

– Der det kan dokumenteres fremdrift i prosjektarbeidet, men eksterne grunner – som forsinkelser i nettutbygging – gjør at man ikke rekker fristen må likevel utsettelse kunne innvilges, legger han til.

Det er gitt om lag 90 konsesjoner til vindkraftanlegg på land i Norge.

Lund i NVE vet ikke om denne stansen vil ha konsekvenser for utbyggingen av vindkraft som er planlagt de neste årene.

– Det er gitt en del konsesjoner, noen av dem er satt i drift, noen er under bygging og noen har ikke sendt inn papirer ennå. Hvor mange av disse som har planer om å faktisk bygge ut, det er opp til utbyggeren, sier Lund.

Her kan du lese mer om

 1. Vindkraft i Norge
 2. Vindkraft
 3. NVE
 4. Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE)
 5. Norwea
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Elleve vindkraftkonsesjoner kan bli inndratt

 2. Sandnes kommune klager på vindpark-konsesjon: Flere lovbrudd

 3. Betalt innhold

  Uaktuelt å forlenge frist for vindkraft etter 2021

 4. Annonsørinnhold

 5. Betalt innhold

  Elleve vindkraftkonsesjoner kan bli inndratt

 6. Laksemilliardær slutter å støtte vindkraftmotstand