Equinor jekker opp produksjonen på Fram

En ny gassmodul er satt i drift på Troll C-plattformen. Den vil gjøre det mulig å hente ut rundt 70 millioner fat ekstra fra Fram-feltet, ifølge operatøren Equinor.

LØFTES OMBORD: Bildet viser da den nye gassmodulen ble løftet ombord på Troll C i fjor. Med økt behandlingskapasitet her kan nye fat hentes ut raskere fra Fram-feltet, mener Equinor.
Equinors kontraktsdryss
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert: Publisert:

Fram-feltet ligger 20 kilometer nord for Troll-feltet i Nordsjøen, og den nye gassmodulen skal fremskynde produksjonen, skriver Equinor i en melding.

Produksjonen på Fram har vært begrenset av prosesseringskapasiteten på Troll C, og med den nye modulen kan Troll C behandle 3,5 millioner kubikkmeter ekstra per dag. Equinor har tidligere sagt at dette vil kunne gi rundt 70 millioner fat ekstra fra feltet.

Partnerne i prosjektet tok avgjørelsen om investeringen til rundt én milliard kroner i 2017. Det er Aibel som har levert den 400 tonn tunge gassbehandlingsmodulen, som skal tørke og kjøle ned gassen. Equinor påpeker at leveransen har holdt seg innenfor kostnadsestimatene.

– Gassmodulen sikrer akselerert gassproduksjon og kapasitet i Fram-lisensen for eksisterende og nye brønner i Fram, og gir oss derfor god verdiskapning på kort sikt. Samtidig gir gassmodulen potensial for å trekke inn nye framtidige funn, sier Gunnar Nakken, direktør for Drift Vest.

VIL ØKE: Dette er den samlede produksjonen på Fram-feltet, målt i millioner kubikkmeter oljeekvivalenter.

Vil videreutvikle området

Equinor påpeker at selskapet ønsker å videreutvikle Troll C som et knutepunkt for dette området. De siste årene har oljebransjen satset mye på å finne ressurser nær eksisterende infrastruktur, som er mye billigere å utvinne enn funn i helt nye områder.

– Dette er et spennende område. På vegne av Fram-lisensen gjorde vi et av de største funnene på norsk sokkel i 2019 her, Echino Sør. I tillegg har vi flere prospekter som vi vurderer for boring, sier Nakken.

Siden Fram-feltet er knyttet til Troll C vil også Fram få redusert sitt klimaavtrykk når Troll B og C snart etter hvert skal skifte fra gasskraft ombord til strøm fra land. Dette blir en del av Equinors store elektrifiseringsplan, hvor selskapet skal kutte utslippene med 40 prosent fra 2005 til 2030, og til nær null i 2050.

Les også

Equinor med «et av årets største» oljefunn ved Fram-feltet

110 milliarder i inntekter

Fram-feltet ble funnet i 1990, og produksjonen startet i 2003. Produksjonen lå på 37.800 fat per dag i fjor, ifølge tall fra Oljedirektoratet. Størsteparten av dette var olje.

Equinor skrev i 2018 at Fram-feltet hadde gitt totale inntekter på 110 milliarder kroner. Levetiden var opprinnelig satt til 2023, men feltet vil ifølge selskapet produsere til minst 2030.

Feltet er til sammen beregnet å ha utvinnbare ressurser på rundt 400 millioner fat oljeekvivalenter, ifølge Oljedirektoratet.

Equinor er operatør for Fram med en eierandel på 45 prosent. Partnerne er Vår Energi med 25 prosent, Neptune Energy med 15 prosent og Idemitsu Petroleum med 15 prosent.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Equinors kontraktsdryss
 2. Equinor
 3. Troll
 4. Oljedirektoratet
 5. Norsk sokkel
 6. Gass
 7. Vår Energi

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Denne modulen vil øke produksjonen fra Fram-feltet

 2. Equinor traff på Blasto: Årets hittil største oljefunn på norsk sokkel

 3. Årets første funn er klart: Equinor fant olje og gass ved Troll

 4. Equinor selger seg ut av Verbier-funnet

 5. Betalt innhold

  Aker Solutions tildelt kontrakt for elektrifisering av Troll-feltet