Skeptisk til Saudi-Arabias oljeanslag: – Viktig for dem å beskytte sitt gode navn og rykte

Oljeanalytiker tror at Saudi-Arabia tømmer oljelagre for å opprettholde eksporten. Dette gjør dem også mer sårbar om det kommer enda et angrep.

Her jobbes med reparasjoner ved oljeanlegget til Saudi Aramco i abqaiq i Saudi-Arabia. Bildet er fra 20. september.
Oljeangrep i Midtøsten
 • Sigrid Moe
Publisert:

– Jeg tror man må ta alt som kommer fra Saudi-Arabia med en viss skepsis. Det er viktig for dem å beskytte sitt gode navn og rykte, som en pålitelig produsent og leverandør til verdens raffinerier, sier Bjarne Schieldrop, sjefstrateg for råvarer i SEB, til E24.

– De vil opprettholde et bilde av at angrepet har hatt minst mulig påvirkning av deres oljeproduksjon, nå som de også planlegger børsnotering av Saudi Aramco, fortsetter han.

Tidligere denne uken fortalte en kilde til Reuters at Saudi-Arabia kommer til å gjenopprette oljeproduksjonen raskere enn mange hadde ventet, og at de allerede mandag hadde gjenopprettet rundt 75 prosent av den tapte produksjonen.

Les på E24+

Bloomberg-kommentar: Verdens oljesikkerhet står i fyr

Børsnoteringen

Torsdag sier eieren av Tokyo-børsen at hans inntrykk er at børsnoteringen av Saudi Aramco fremdeles er som den var.

Droneangrepet rammet to av Saudi-Arabias viktigste oljeanlegg for snart to uker siden, og slo ut produksjonen av 5,7 millioner oljefat per dag, ifølge det statlige oljeselskapet Saudi Aramco.

Det tilsvarer halvparten av landets oljeproduksjon, og over fem prosent av verdens daglige oljeproduksjon.

– Saudi-Arabia har alle gode grunner til å tone ned hvor alvorlig hendelsen var, og gjør alt for å opprettholde eksporten av olje, sier Schieldrop.

Tømmer lagrene

Han sier at det har vært anslagsvis 60 til 80 millioner fat råolje på lager i Saudi-Arabia, og sannsynligvis enda mer saudiarabisk olje lagret andre steder.

– Det er vanskelig å vite nøyaktig hvor mye produksjon de faktisk er oppe i nå. Tekniske eksperter har fortalt at det vil ta et par uker å få skikkelig oversikt over skadene etter angrepet, og at de deretter kan anslå hvor lang tid reparasjonsarbeidet vil ta, sier Schieldrop, og legger til at det er åpenbart at Saudi-Arabia blant annet har hatt reserve i andre felt og kjørt opp aktiviteten, i tillegg til å trekke olje fra lager og eksportert mer olje av dårligere kvalitet.

– Dette gjør at effekten ikke er like følbar, men det trekker ned lagrene, og gjør at de er langt mer sårbare om det skulle komme ytterligere angrep. Lagrene kan være trukket ned både synlig og usynlig, sier Schieldrop.

Bjarne Schieldrop i SEB
Les også

De hevder de står bak angrepet på Saudi-Arabia: Her forklarer Houthi-ledelsen hvorfor

– Fascinerende

Uken etter droneangrepet steg oljeprisen kraftig, men den har etter hvert falt ned mot samme nivå som før angrepet.

Oljeanalytikeren synes det er fascinerende. Han mener årsaken er at markedet er så vant til at det er et overskudd av olje.

– Det kan se ut som markedet ikke vil reagere skikkelig før de kjenner at det strammer seg til, sier han.

En opprørsgruppe i Jemen har tatt ansvar for droneangrepet, men både Saudi-Arabia, USA og en rekke eksperter peker på Iran, og mener de må ha stått bak.

Flere angrep?

Myndighetene i Iran avviser at de har noe med angrepet å gjøre. Houthi-opprørerne, som har tatt på seg ansvaret, har stått bak flere angrep og sabotasjeaksjoner mot saudiarabiske oljeanlegg tidligere, men ingen av samme størrelse som det i midten av september.

– Alt tyder på at dette var ett av flere angrep. Så lenge Jemen- og Iran-problematikken ikke er løst, er det grunn til å tro at det vil skje igjen, sier oljeanalytikeren.

Våpnene som ble brukt i droneangrepet var relativt billig, og flere eksperter har fortalt at denne typen angrep er svært vanskelig å avverge.

– De som angrep kjenner også oljeinfrastrukturen i Saudi-Arabia veldig godt, og vet hvordan de skal treffe for å gjøre mest mulig skade, med minst mulig sprengstoff. Man må regne med at konflikten kan gi flere lignende hendelser, sier Schieldrop.

Les også

Mener norske oljeinstallasjoner er for dårlig sikret: – Overraskende om Norge ikke blir angrepet

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Oljeangrep i Midtøsten
 2. Saudi Aramco
 3. Saudi-Arabia
 4. Oljelager
 5. Oljeindustrien
 6. Iran
 7. Bjarne Schieldrop

Flere artikler

 1. Kilder til Reuters: Saudi-Arabia har gjenopprettet 75 prosent av oljeproduksjonen

 2. – Begynner å tvile på Saudi-Arabias ambisjoner

 3. Danske Bank: Krig mellom USA og Iran kan presse oljen til 150 dollar og føre til global resesjon

 4. USA og Saudi-Arabia skal drøfte svar på oljeangrep

 5. Droneangrep mot oljeanlegg i Saudi-Arabia