Fersk Pareto-rapport om kraftbransjen: Solid hopp i eiernes utbytter

Dyr strøm bidro til å øke kraftbransjens inntekter til 149 milliarder kroner i fjor. Eiernes utbytter økte med 44,3 prosent til mer enn 15 milliarder kroner, ifølge Pareto.

TJENTE GODT: Kraftbransjens inntekter steg med over syv prosent til 149 milliarder kroner i fjor, ifølge en Pareto-rapport. Dette er dammen Eidefossen i Nedre Otta.
  • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert: Publisert:

Strømprisen i det nordiske kraftsystemet var i snitt på 44 øre kilowattimen i fjor, opp fra 29 øre kilowattimen året før.

Dette var den høyeste snittprisen siden 2011, og det bidro til at inntektene i kraftbransjen steg betydelig, ifølge en årlig analyse av kraftbransjen fra Pareto Securities.

Meglerhuset har gått gjennom tallene fra de 30 største kraftselskapene i Norge. Statkraft er det desidert største selskapet med inntekter på 56 milliarder kroner, fulgt av Agder Energi med 14 milliarder og Hafslund E-Co med 10,8 milliarder kroner.

Inntektshopp

Samlet sett steg inntektene i de 30 selskapene i fjor med 7,4 prosent til 149 milliarder kroner.

Det ga også solid vekst i eiernes utbytter: Disse steg med 44,3 prosent fra året før til 15,3 milliarder kroner i fjor.

Statkraft-utbyttet økte i fjor til 8,5 milliarder kroner, fra rundt seks milliarder året før. Holdes statens utbytte fra Statkraft utenom, var de samlede utbetalingene til eierne i kraftbransjen i fjor på 6,8 milliarder kroner, skriver Pareto.

Bare to selskaper betalte null i utbytte i fjor, og det var Troms Kraft og Fredrikstad Energi. Disse betalte ifølge Pareto heller ikke utbytte året før.

De siste ti årene er det samlede utbyttet fra de 30 største selskapene på 84 milliarder kroner, viser Paretos oversikt. Drøye halvparten av dette, 41,9 milliarder, er Statkrafts utbytte til staten. Dermed sitter andre offentlige eiere igjen med over 42 milliarder kroner i utbytte de siste ti årene.

– Kraftprisene var høye

– Det er vel ingen vits i å spørre hva det var som ga så høye inntekter i fjor?

– Svaret er veldig enkelt. Kraftprisene var høye, det er hovedforklaringen til at resultatene og avkastningen jevnt over var bra for de 30 største selskapene i kraftbransjen, sier Lars Ove Skorpen i Pareto Securities til E24.

– Kan eierne vente seg like høye utbytter i årene som kommer?

– Ja, det tror jeg. Jeg ser ingen grunn til at utbyttene skal bli nedjustert. Kraftprisen er litt ned fra i fjor, men en del selskaper selger kraft på forhånd og har derfor ikke fått full glede av prisoppgangen. Så jeg tror 2019-tallene skal bli hyggelige også, sier Skorpen.

Oslo fikk milliard-utbytte

Ser man bort fra Statkraft så er det Hafslund E-Co som utbetalte det største utbyttet i fjor, på 1,28 milliarder kroner.

– Vi er stolte av å være en sterk finansiell bidragsyter til vår eier, Oslo kommune. Det skal vi fortsette å være, og da kan vi selvsagt ikke dele prisprognosene våre, skriver konserndirektør for kommunikasjon Per-Arne Torbjørnsdal i en epost til E24.

– Sammenslåingen med Eidsiva Energi med Hafslund E-COs datterselskaper vil gi sterke kompetansemiljøer med gode forutsetninger for videreutvikling av virksomhetene. Vi forventer at effekten av sammenslåingen er at eierne vil komme bedre ut, og fortsatt motta høye utbytter fra oss, skriver han.

Selskapet har en plan om å fortsette å vokse, både på egen kjøl og gjennom oppkjøp eller sammenslåinger.

– Sammenslåingen av Eidsiva Energi med Hafslund E-COs datterselskaper innen nett og produksjon legger absolutt til rette for videre konsolidering i kraftnæringen, skriver Torbjørnsdal.

– Den andre store saken bransjen merker om dagen er at vindkraft nesten har blitt en pariakaste, og utbyggerne opplever stor motstand. Det treffer en del selskaper ganske hardt, sier Skorpen.

Høyest avkastning

Blant enkeltselskapene var det Vardar, Fjordkraft og BKK som gjorde det best i fjor, med en avkastning på egenkapitalen på henholdsvis 39,9 prosent, 31,9 prosent og 21,1 prosent, ifølge meglerhuset.

Les også

Trønderenergi har anmeldt vindkraftaksjonister

Vardars høye avkastning skyldtes salget av vindkraft i Baltikum. Samtidig falt også selskapets produksjon og inntekter etter salget av virksomheten.

27 av de 30 selskapene opplevde vekst i inntektene i fjor, ifølge Pareto.

Selskapene med svakest avkastning på egenkapitalen i fjor var Småkraft med minus 3,1 prosent og Agder Energi med minus fem prosent, viser rapporten.

Les mer: Kraftselskapene håver inn på dyr strøm

(saken fortsetter under figuren)

DYRERE STRØM: Slik har strømprisene på systemnivå i Norden utviklet seg mellom 2014 og 2018.

De internasjonale tjener også penger

Også internasjonalt leverte kraftbransjen solide tall i fjor.

Pareto har sett på selskapene Fortum, SSE, E. On, Endesa, Enel, Verbund, Ørsted, EDP, Iberdrola, RWE, Uniper, EDF og Innogy, og aksjene i disse selskapene er i snitt opp 26 prosent fra starten av 2018 til nå.

Avkastningen på egenkapitalen i utvalget var i snitt på syv prosent i fjor. De betalte samlede utbytter til eierne på 11,7 milliarder euro, ned fra 13,5 milliarder euro året før, ifølge rapporten.

STORE VERDIER: Dette er Paretos oversikt over Norges 30 største kraftselskaper, målt etter verdien av selskapenes eiendeler.
Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Stor vindkraft-aktivitet: – De norske selskapene har sovet litt i timen

  2. Rekordmye kraftpenger til det offentlige i fjor: Fikk inn 65 milliarder kroner

  3. DNB vil ha skatteendringer: Frykter vannkraften taper

  4. – Statkraft ville vært et perfekt selskap å ta på børs

  5. Bygger vindkraft i Nord-Odal med norske pensjonspenger: – Dette har jeg ventet på i flere år