Ressursene på norsk sokkel

Listhaug deler ut oljelisenser og håper på funn

Samtidig som den nye olje- og energiministeren setter kursen mot Oljeindustripolitisk seminar i Sandefjord, lover hun fortsatt trøkk på utdeling av oljelisenser.

Olje- og energiminister besøkte forrige uke det splitter nye Johan Sverdrup-feltet. Nå skal hun på oljetreff i Sandefjord.
 • Marius Lorentzen
Publisert:

– Næringen skal fortsatt ha områder å jobbe med og vi må tilrettelegge for nye funn, sier olje- og energiminister Sylvi Listhaug (Frp), til E24.

Hun er nå på vei til Oljeindustripolitisk Seminar i Sandefjord, én av de heteste treffstedene for oljetoppene i Norge.

På konferansen treffer Listhaug representanter fra både fagforeninger og arbeidsgiversiden i oljenæringen, direktører i en rekke forskjellige selskap, andre politikere og sentrale aktører.

Blant de mange kjente fjesene i næringen er Listhaug altså en nykommer. En annen som er ny er Ingrid Sølvberg som nylig tok over som direktør for Oljedirektoratet etter Bente Nyland.

Tirsdag går Listhaug tradisjonen tro, som sine forgjengere, opp på talerstolen på konferansen for å fortelle hvor mange lisenser som blir tilbudt i årets lisensrunde (TFO). Dette er den årlige tildelingsrunden i modne og åpnede områder av norsk sokkel.

Her har oljenæringen mulighet for å skaffe seg lisenser i mesteparten av Nordsjøen og Norskehavet, samt en god del av Barentshavet.

– Vi har beregnet at vi i snitt har delt ut 65 lisenser i hver TFO i vår regjeringsperiode. Under de rødgrønne var det vel 48, sier Listhaug.

– Kan du som ny olje- og energiminister forsikre norsk oljenæring om at du vil holde det samme nivået på lisenstildelinger som forgjengerne dine?

– Jeg skal i hvert fall gjøre det jeg kan for at vi tilrettelegger gode muligheter for bransjen, sier Listhaug.

Les også

Nå er pengemaskinen i Nordsjøen åpnet: – Jeg synes 900 milliarder blir litt kjipt å si, så jeg runder opp til 1.000

Usikkerhet om ny konsesjonsrunde

Mens man årlig tildeler lisenser på norsk sokkel i modne områder gjennom TFO-ordningen (som Listhaug skal gjøre tirsdag), så er det gjennom konsesjonsrundene at man gir oljenæringen tilgang til nytt areal i åpnede områder.

Et slikt område er den nordlige delen av Barentshavet sør. En politisk brennhet sak fremover er diskusjonen om hvor den såkalte iskanten skal gå – grensen for hvor i Barentshavet oljenæringen skal få lov til å holde på.

Oljenæringen selv ønsker å styre langt unna oljevirksomhet i is. Næringen og Frp er blant dem som ønsker en dynamisk iskant, som flytter seg etter hvor isen i Arktis faktisk ligger, så vil Venstre, miljøvernerne og andre sette en fast og strengere grense.

Før spørsmålet om iskanten er avklart i den nye forvaltningsplanen for Barentshavet, må oljenæringen også smøre seg med tålmodighet – for det vil ikke bli tildelt noe areal i området før man har en enighet om iskanten på plass.

I regjeringsplattformen er det slått fast at det er først etter at forvaltningsplanen er klar at man kan sette i gang en 25. konsesjonsrunde.

Den siste konsesjonsrunden som ble avholdt var den 24.-runden i 2018. Daværende oljeminister Terje Søviknes måtte imidlertid legge den 25.-runden «på is» på grunn av forvaltningsplanen.

Sylvi Listhaugs forgjenger Kjell Børge Freiberg kunne så sent som før jul ikke love når den 25. konsesjonsrunden skulle settes i gang, annet enn å si at forvaltningsplanen skulle komme i 2020.

I mellomtiden må oljenæringen nøye seg med TFO-rundene, der de altså kan få tilgang til omtrent hele Nordsjøen og Norskehavet, og en god del av Barentshavet. Det er denne tildelingen Listhaug skal gjøre i dag.

– Får bransjen tilgang på mer areal utover TFO-rundene, gjennom nye konsesjonsrunder, eller helt nytt areal?

– I konsesjonsrundene tildeler vi utvinningstillatelser i allerede åpnede områder. Forvaltningsplanen er en sak som behandles i regjeringen, men det ligger fast i regjeringsplattformen at vi skal legge til rette for videreutvikling av oljenæringen. Det er en viktig forutsetning med letearealer og for Frp er det viktig at vi tilrettelegger for fremtidig verdiskaping, vekst og utvikling av petroleumsnæringen, sier Listhaug. 

Les også

Stor skuffelse for Lundin i Barentshavet

Håper på flere storfunn

– Det er en het klimadebatt nå og bransjen snakker selv mye om klima. Bør de snakke seg selv mer opp?

– I talen min skal jeg forsøke å trekke opp de store linjene og det er all grunn til å gi stor honnør til bransjen for å være fremoverlent. De tar i bruk ressursene og er i spissen for å kutte utslipp. Jeg gleder meg virkelig til å treffe så mange fra Norges viktigste næring, sier Listhaug.

Blant toppene hun møter i Sandefjord er Arne Sigve Nylund, konserndirektør for norsk sokkel i Equinor. Selskapet har den siste tiden uttalt at selv om man bygger ut nye felt og gjør nye funn, så vil oljeproduksjonen på norsk sokkel likevel mer enn halveres frem mot 2050.

– Flere snakker om at vi har færre og færre funn å bygge ut på norsk sokkel det neste tiåret. Er du opptatt av at det gjøres nye?

– Absolutt. Johan Sverdrup-feltet som akkurat åpnet er et veldig godt eksempel på det. Området der funnet ble gjort ble undersøkt mange tiår tidligere og det ligger i et modent område på sokkelen. Men som følge av nytenking fant man fant Lundin et gigantisk oljefelt. Det viser at det er ingen grunn til å gi opp, sier Listhaug og skyter inn:

– Selv om man kanskje ikke regner med å gjøre like store funn som Sverdrup fremover, så viser dette funnet at vi absolutt kan håpe på det. Norge trenger flere store funn for å opprettholde inntektene til velferdssamfunnet på sikt.

Les også

Skulle pensjoneres: Nå får Statfjord leve videre

Les også

Olje- og gassproduksjonen falt i fjor: Venter opptur på sokkelen

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Ressursene på norsk sokkel
 2. Norsk sokkel
 3. Barentshavet
 4. Sandefjord
 5. Norskehavet
 6. Sylvi Listhaug
 7. Ingrid Sølvberg

Flere artikler

 1. Sylvi Listhaug deler ut 69 oljelisenser i årets TFO-runde

 2. Oljeministeren deler ut årets lisenser: 30 oljeselskaper tilbys 61 nye lisenser

 3. Blir Norges kortest sittende olje- og energiminister

 4. Tina Bru til motmæle mot oljeskepsis i Høyre

 5. Listhaug skal få vurdert habiliteten i sak om vindkraftutbygging