Ropstad utfordrer Støre om iskanten

KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad utfordrer Ap-leder Støre til å gå inn for en tydelig grense for iskanten. – Talende for regjeringens villrede, svarer Støre.

KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad.

Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
 • NTB-Gunnhild Hokholt Bjerve og Anders R. Christensen
Publisert:

– I stedet for at Jonas Gahr Støre bruker krefter på å spørre om et barn virkelig er sykt, som han gjorde da vi hentet hjem en syk femåring fra Syria, så burde han heller bruke all sin tid på å tydelig si at han stemmer på rett side når det gjelder grensen for iskanten, sa Ropstad i sin tale til KrFs landskonferanse på Gardermoen lørdag.

Han gjorde det klart overfor den ferske oljeministeren Tina Bru (H) at for KrF kommer det ikke på tale med en «dynamisk iskant» slik Frp ønsker.

Håper på drahjelp fra opposisjonen

Både i Høyre og Arbeiderpartiet skal denne saken landes, og Ropstad vedgår at partiet foreløpig ikke har flertallet på Stortinget med seg. Nå håper han altså på drahjelp fra opposisjonen.

– Mitt håp og mål nå er at opposisjonen vil ta et tydelig klima- og miljøstandpunkt og flagge klart at de vil ha en tydelig definisjon av iskanten som er innenfor Faglig Forum og som i hvert fall ikke er en flytende definisjon, sier han.

Faglig forum er en ekspertgruppe som gir faglige råd om forvaltning av havområdene.

Støre: – Vil avvente regjeringens eget forslag

Ap-leder Jonas Gahr Støre skriver i en epost til NTB at Ropstads krav om et svar fra Ap om grensen for iskanten viser at regjeringen er i villrede.

– Dette er jo talende for regjeringens villrede. Regjeringen Ropstad og Hareide sitter i, regjerer på Frps nåde. Dagen etter at den tiltrer, så ber Ropstad Arbeiderpartiet avklare om vi tar avstand fra det samme Frp. Ropstad kan være trygg; Frp er ikke politisk veiviser for oss, heller ikke i energi-, klima- eller miljøpolitikken, sier Støre.

Han kan likevel ikke love Ropstad noe positivt svar med det første.

– Når det gjelder forvaltningsplanen i nord, får regjeringen først avklare sitt eget forhold til støttepartiet Frp. Vi vil avvente regjeringens eget forslag til Stortinget, basert på innspill fra fagmyndighetene. Det var vår håndtering da vi la fram forvaltningsplaner i vår tid i regjering. Så skal Arbeiderpartiet legge fram sitt standpunkt som tar ansvarlig hensyn til både til miljø, fiskeri og annen næringsaktivitet, sier Støre.

Listhaug advarer Erna

Frp-nestleder Sylvi Listhaug satt som olje- og energiminister fram til fredag. Egentlig skulle regjeringen bli enige om iskanten internt, men nå kan regjeringen måtte søke flertall hos andre partier enn hos Frp.

– Frp mener at iskanten, altså hvor langt nordover Norge skal lete etter olje, bør være der iskanten til enhver tid er. Det vil innebære at den kan flyttes lenger nord, sier Listhaug til Dagbladet.

Hun kommer samtidig med en advarsel til statsminister Erna Solberg.

– Dersom regjeringen foreslår å flytte iskanten så mye som én meter sørover, vil vi se på dette som en krigserklæring, sier Listhaug.

Les også

Disse konfliktene får en ny oljeminister på bordet

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Iskanten
 2. Kjell Ingolf Ropstad
 3. Jonas Gahr Støre

Flere artikler

 1. Nå skal slaget om iskanten avgjøres – SV vil utsette saken

 2. Betalt innhold

  Slik vil Erna Solberg flytte iskanten

 3. Ap godtar regjeringens iskant

 4. Opposisjonen varsler felles permitteringsforslag neste uke

 5. Regjeringen vil flytte iskanten sørover