Grønn teknologi

Giek-garanti bidro til tysk storkontrakt for Aibel: Håper å sikre mer jobb innen havvind

En garanti fra statlige Giek på 550 millioner kroner fra var viktig for at Aibel skulle få milliardkontrakten på leveranse av en omformerplattform til den tyske havvindklyngen Dolwin.

Aibel og singaporske Keppel Fels skal levere Dolwin epsilon-plattformen, en kontrakt på over seks milliarder kroner. Verdien av Aibels bidrag skal ifølge selskapet være på minst 2,5 milliarder kroner. En statlig garanti var viktig for at Aibel kunne sikre seg kontrakten.
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:

Da Aibel landet kontrakten i mai var det med hjelp av en garanti fra Garantiinstituttet for eksportkreditt (Giek). E24 får opplyst at Giek ga en garanti på 550 millioner kroner.

Det er DNB og flere andre banker som stiller garantier for at Aibel kan levere som planlagt, og bankene har søkt Giek om risikoavlastning. Garantien fra Giek utgjør 50 prosent av garantibehovet i prosjektet.

Det er snakk en ferdigsstillelsesgaranti, som sikrer motparten mot tap hvis Aibel ikke overholder kontrakten. Aibels motpart er den europeiske nettoperatøren TenneT.

Aibel har fått flere havvindkontrakter i år, og milliardkontrakten det gjelder ble tildelt Aibel og det singaporske verftet Keppel Fels for havvindklyngen Dolwin på tysk sokkel tidligere i år. Kontrakten omfatter levering av en HVDC-plattform og en landbasert omformerstasjon.

Les også

Aibel får havvindkontrakt på minst 2,5 mrd. kroner

Mads Andersen, konsernsjef i Aibel.

– Avgjørende

Aibel er avhengig av garantier for å kunne sikre seg kontrakter i havvindmarkedet, hvor prosjekter kan ta flere år og kjøperne ofte krever høyere andel garantier enn det som har vært vanlig i den norske olje- og gassbransjen.

– Finansiell risikohåndtering er avgjørende for denne typen prosjekter. At Giek stiller opp gir betydelig støtte til norsk industrinæring i et tøft europeisk marked. Vi ser frem til videre vekst og godt samarbeid, sier Mads Andersen, administrerende direktør i Aibel.

Ifølge Andersen var det svært viktig å få en Giek-garanti for å kunne sikre seg kontrakten på det tyske prosjektet. Nå håper han på nye muligheter i et raskt voksende havvindmarked.

– Det vi ser er at noen analytikere hevder at havvindmarkedet skal nær tredoble den installerte kapasiteten de neste 10 årene, sier Andersen.

– Vi ser at det er en del prosjekter som modnes, og både Storbritannia og Tyskland er offensive i dette markedet, sier han.

Les også

Dogger Bank kan måle seg med verdens største oljeprosjekter: – En håndsrekning til leverandørene

Flere kontrakter

Den siste tiden har flere norske aktører sikret seg større kontrakter innen havvind, inkludert Aibel og Kværner, som i forrige uke skrev under en milliardkontrakt på leveranse av betongplattformer til Equinors flytende havvindprosjekt Hywind Tampen.

Giek håper at garantier til havvindbransjen kan bidra til at norske aktører sikrer seg flere fornybarjobber.

– Når Giek utvider bankenes kapasitet, fører det til en raskere omstilling av norsk næringsliv til det grønne skiftet, sier administrerende direktør Wenche Nistad i Giek.

– Vi jobber med flere saker innenfor havvind og håper slik å hjelpe norske aktører til å oppnå kontrakter som bidrar til omstilling. Giek er stolt over å bidra til finansieringen av utstyr til produksjon av fornybar energi, sier Nistad.

Les også

Fikk milliardkontrakt på «11 små Troll»: – Starten på et nytt kapittel

Fikk nylig Equinor-kontrakt

Aibel har ikke sagt nøyaktig hvor stor kontrakten er, men den er på over 2,5 milliarder kroner. Keppel Fels har sagt at deres del av kontrakten er på 3,6 milliarder kroner.

Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) er fornøyd med at norske aktører som Aibel sikrer seg store kontrakter innen fornybar energi i utlandet, og mener at selskaper som Aibel er godt posisjonert til å bruke sin kompetanse og teknologi på nye områder.

– Regjeringen har ambisjoner om at Norge skal være ledende i noen nisjer innenfor fornybar energi, sier Isaksen.

– Aibels kontrakt er et godt eksempel på at vi er på vei med omstillingen av leverandørindustrien. Dette åpner døren for mange spennende muligheter innenfor havvind, legger han til.

Aibels største eiere er Johan H. Andresens Ferd og det svenske spesialfondet Ratos.

Nylig meldte Aibel om enda en betydelig havvindkontrakt, definert som at den har en verdi på minst 2,5 milliarder kroner. Selskapet skal levere omformerplattformer til Equinor og SSE på gigantprosjektet Doggerbank på britisk sokkel.

Les også

Aibel og Keppel får milliardkontrakt i havvind

Havvind gir nye muligheter

På Dolwin-klyngen på tysk sokkel i Nordsjøen er tre plattformer allerede er i drift. Den nye Dolwin Epsilon-plattformen skal kunne ta mot kraft fra tre vindparker på til sammen 900 megawatt, og omforme den for å sende strømmen til land. Dette kreves når parkene er langt unna land.

Levering av plattformen er planlagt i tredje kvartal 2024.

– Dette er et av de områdene vi ser på med spenning, siden det er varslet færre nye, større utbygginger på norsk sokkel etter Sverdrup og Castberg. Vi vil nok se noen utbygginger i Barentshavet, men vi ser også på forretningsmuligheter innen havvind, sa Aibels konsernsjef Mats Andersen til E24 da selskapet meldte om kontrakten i mai.

Aibel og ABB sto 2015 for leveringen av havvindplattformen Dolwin beta til samme klynge på tysk sokkel.

Les også

Oljeserviceselskap har mangedoblet antall grønne jobber

Les også

Nå er havvind-kjempen på plass utenfor Tyskland

Les også

Havvind kan dekke mange ganger verdens kraftbehov: – Potensialet er enormt

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Grønn teknologi
 2. Aibel
 3. Keppel Fels
 4. Havvind
 5. eksportkreditt
 6. Giek
 7. Fornybar energi

Flere artikler

 1. Giek-garantier bidrar til havvind-suksess: Aibel har kontrakter for åtte milliarder

 2. Aibel får havvindkontrakt på minst 2,5 mrd. kroner

 3. Varsler nye planer for norsk leverandørkjempe: Vil ta Aibel på børs

 4. Fikk milliardkontrakt på «11 små Troll»: – Starten på et nytt kapittel

 5. Ny norsk milliardgaranti til havvind