Advarer mot skatteforslag: – Det er ikke «superprofitt» i norsk vindkraft

KPMG Law advarer mot grunnrenteskatt på norsk vindkraft, etter å ha sammenlignet vindkraftskatter i en rekke land. – Ingen andre land har det. Det går heller den andre veien, sier KPMG-partner.

SKATT PÅ VINDKRAFT: Det vil trolig bli bygget lite vindkraft i Norge hvis det blir innført grunnrenteskatt, ifølge (f.v.) Trond Thorvaldsen, Per Daniel Nyberg og Jan Erik Greni i advokatfirmaet KPMG Law.
Vindkraft i Norge
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert: Publisert:

Nylig anbefalte det såkalte «Sanderud-utvalget» at Norge bør vurdere grunnrenteskatt på vindkraft.

Dette vil si en skatt på «superprofitt» fra utnyttelsen av ressurser som tilhører fellesskapet. Både vannkraften og oljeutvinningen betaler i dag grunnrenteskatt, fordi Norge har bestemt seg for at mye av den enorme profitten fra felles ressurser skal tilfalle befolkningen.

Men Norge vil skille seg ut fra de fleste sammenlignbare land hvis det innføres grunnrenteskatt på vindkraft, ifølge KPMG Law. De har laget en gjennomgang av skattleggingen av vindkraft i en rekke land, inkludert Danmark, Canada, Storbritannia, Tyskland og Japan.

De fleste av disse landene har lignende system som Norge, med vanlig inntektsskatt på vindkraft, pluss noen gunstige ordninger for å utløse nye utbygginger.

– I denne sammenlignende analysen vi har gjort, ser vi ikke noen grunn til å innføre særskatter for vindkraftbransjen. Ingen andre land har det. De går heller den andre veien, sier advokat og partner Per Daniel Nyberg i KPMG Law Advokatfirma AS.

Les også

Nordisk vindkraft-topp forstår den norske utbyggings-uroen

Les på E24+

Michael Burry fra The Big Short: Derfor ligner indeksfond på finanskriseboblen

Slik fungerer systemet

Dagens norske skattesystem på vindkraft fungerer slik at aktørene betaler vanlig inntektsskatt på 22 prosent, samt eiendomsskatt til kommunen på 0,2-0,7 prosent av de skattbare verdiene. De fleste kommunene ligger på det høyeste tillatte skattenivået.

Det er også spesielle avskrivningsregler på vindkraft. Eierne får avskrevet vindparken i regnskapet i løpet av fem år, som er gunstigere regler enn i andre industrier på fastlandet, påpeker KPMG Law.

De fleste land har lignende regler som Norge, med vanlig inntektsskatt på vindkraft. Flere andre land har også valgt å innføre gunstige avskrivningsregler for å utløse mer vindkraft. Kina har et system med halv inntektsskatt på vindkraft for å utløse nye utbygginger.

– Hva skjer om man innfører grunnrenteskatten i Norge?

– Vi har ikke regnet på de nøyaktige effektene. Men det er vanskelig å se for seg at det vil bli investert mye i vindkraft på land i Norge, sier rådgiver og senior manager Trond Thorvaldsen i KPMG til E24.

– Småkraftforeningen har gått langt i å si at nye utbygginger av småkraft vil bli utradert hvis de blir pålagt grunnrenteskatt. Det er ikke vanskelig å se for seg noe lignende også innen vindkraft, sier han.

Les også

Norske vindkraftkommuner kritisk til kraftutvalgets forslag

Frykter investorflukt

Utenlandske investorer har brukt mange milliarder på norsk vindkraft de siste årene. Men disse aktørene ville trolig skygge unna Norge dersom det blir innført særskatter som andre land ikke har innført, ifølge KPMG Law.

– Hvis det totale skattetrykket blir høyere enn i nabolandene, vil det naturlige bli å se andre steder. Globale investorer vil søke muligheter i andre land, sier Nyberg.

– Norske vindprosjekter konkurrerer med prosjekter i utlandet. Vi ville skille oss ut negativt, legger han til.

Les også

Nå produserer Tonstad Vindpark strøm

– For tidlig

– Hvis man vil innføre grunnrenteskatt på norsk vindkraft, når skal man gjøre det?

– Det er for tidlig. Det er ikke superprofitt i norsk vindkraft i dag. Norge bruker i dag skattemessige incentiver for å få til vindkraftutbygging. Det å innføre ny beskatning vil slå bena under den politikken, sier Thorvaldsen.

– Hva er det som lokker utenlandske investorer til norsk vindkraft?

– Det er primært ressursene, som gir potensial for gode vindprosjekter. Norge har forutsigbarhet og gode rammevilkår, i tillegg er Norge ansett som et nokså politisk stabilt land for langsiktige investeringer, sier advokatfullmektig og senior manager Jan Erik Greni i KPMG Law.

Les også

NVE-analyse: Motstand i folket kan føre til stans i norsk vindkraftutbygging

Ønsker grunnrenteskatt

Tidligere har blant andre El- og IT-forbundet tatt til orde for at vindkraften bør betale grunnrenteskatt på lik linje med vannkraften, slik at de to energiformene likebehandles.

– Vind er, på samme måten som vann, en ressurs som tilhører folket. En større del av gevinsten bør derfor gå tilbake til folket, sa forbundets leder Jan Olav Andersen til E24 tidligere i år.

Aktører innen vannkraft betaler i dag 22 prosent inntektsskatt og i tillegg en grunnrenteskatt som har økt de siste årene til 37 prosent i år, totalt 59 prosent. Oljebransjen betaler 56 prosent grunnrenteskatt i tillegg til inntektsskatt på 22 prosent, totalt 78 prosent.

Les også

Kraftkommuner ruster til kamp for å beholde milliardinntekter

Ønsker naturressursskatt

Landssammenslutningen av norske vindkraftkommuner (LNVK) var kritiske til Sanderud-utvalgets råd om å vurdere grunnrenteskatt på vindkraft. En slik skatt ville sendt penger til staten og ikke kommunene, og ville trolig gjøre vindkraft mindre attraktivt for kommunene, ifølge LNVK.

Mange kommuner er også bekymret for at eiendomsskatten kan bli fjernet, slik at de ikke tjener noe på å være vertskap for vindkraft.

Vindkraftkommunene har derfor tatt til orde for en naturressursskatt, noe også fornybarbransjens organisasjon Norwea har vært positiv til. Denne skatten ville gå til kommunene, men samtidig vil staten tape penger fordi selskapene vil kunne trekke den av på skatten.

KPMG Law gir ikke noe råd om en slik skatt, men sier at den ville være til fordel for kommunene.

– Å innføre en naturressursskatt kan være en mulig løsning. Den vil i så fall tilgodese kommunene, og flytte penger fra staten til kommunene, sier Greni.

Det har også vært diskutert om oppdrettsbransjen burde betale grunnrenteskatt grunnet sin utnyttelse av fellesskapets arealer, men dette har møtt mye motstand blant partiene på Stortinget. Havbruksskatteutvalget legger frem forslag om dette spørsmålet mandag 1. november.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Vindkraft i Norge
 2. KPMG
 3. Vindkraft
 4. skatt

Flere artikler

 1. Vertskommuner får ikke mer inntekter fra vindkraft nå: – Vi er skuffet

 2. Norske vindkraftkommuner kritisk til kraftutvalgets forslag

 3. Vindbransjen og kommunene med felles forslag: – Kan løse vindkraftfloken

 4. Betalt innhold

  Vindkraftbransjen vil lokke kommuner med flere skattekroner

 5. Frykter stans i vindkraften til 2028: Slik kan staten sukre pillen