DNB Markets varsler ny oljesmell i 2017

Et nytt, kraftig fall i oljeinvesteringene vil følges av enda litt høyere arbeidsledighet i Norge. Men vi kan se frem til oljepris-comeback og høyere BNP-vekst.

SPÅR KRAFTIG INVESTERINGS-FALL: Her ligger oljeplattformen Deepsea Atlantic i opplag tidligere i år. Den ble satt i drift ved Johan Sverdrup-feltet i mars.

Foto: Tore Meek NTB scanpix
  • Karl Wig
Publisert: Publisert:

Det er blant spådommene DNB Markets gir for året som kommer i rapporten «Økonomiske utsikter 2017», som ble fremlagt tirsdag formiddag.

I år anslår DNB-analytikerne at det kraftige fallet i oljerelaterte investeringer i Norge vil ende på 15 prosent, et like stort investeringsfall som i 2015.

Til neste år spås ytterligere ti prosent fall i oljeinvesteringene.

DNB Markets mener oljesektoren dermed vil fortsette å tynge fastlandsøkonomien.

– Tradisjonell eksport støttes av en svak krone, men effektene så langt er moderate. Nedgang i etterspørselen fra oljesektoren ute vil fortsatt legge press på norske bedrifters eksport, skriver DNB-analytikerne.

De venter at arbeidsmarkedet vil holde seg svakt og at ledigheten vil øke litt: Fra et snitt på 4,8 prosent i år (AKU) til 4,9 gjennom 2017.

Les også

Euroen falt til sitt laveste på 20 måneder etter valget i Italia

Flere gladmeldinger

Men det er flere lyspunkter. Tross nye skrell i oljebransjen anslås BNP-veksten på fastlandet å ta seg opp – fra anslåtte 0,7 prosent i 2016 til en «moderat vekst» på 1,3 prosent til neste år.

Det pekes ut flere forhold som veier opp positivt. Blant annet:

  • DNB-analytikerne tror fallet i oljeinvesteringene vil motvirkes av en ekspansiv finanspolitikk som hjelper til å få de økonomiske hjulene i gang.
  • Dessuten vil oljenæringen hjelpes av oljepris-comeback: De anslår en snittpris på 65 dollar fatet i 2017, mot 45 dollar i snitt i år.
Les også

Dette må du følge med på denne uken

Tror vi får litt bedre råd

I 2016 ligger nordmenn an til reallønnsnedgang – med en anslått nominell økning i årslønn på 2,5 prosent, som ikke klarer å holde tritt med en relativt sterk konsumprisvekst på 3,6 prosent for året.

DNB Markets peker på at inflasjonen har blitt trukket opp av svakere krone, men tror kronen vil styrke seg fremover og at inflasjonen vil falle.

Dermed ligger alt til rette for en «marginal reallønnsoppgang», selv uten jubel-lønnsoppgjør: Nordmenn spås en vekst i årslønnene på 2,8 prosent, med konsumprisoppgang på 2,7 prosent.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Olje og gass

Flere artikler

  1. Storbanker spår at veksten mer enn dobles

  2. Oljeinvesteringene gjør comeback som vekstmotor

  3. Varsler ny oljenedtur – men derfor avlyses rentekutt

  4. Økonomene tror du får bedre råd

  5. Nedjusterer oljeanslaget kraftig