Analytiker om onsdagens oljerapport: – Blir viktigere enn noen gang

Analytiker venter spent på hvorvidt mars-rapporten fra Det internasjonale energibyrået tegner det samme bildet som tirsdagens Opec-rapport. Kutter Opec som de har forpliktet seg til?

KAN SLÅ UT PÅ OLJEPRISEN: Om IEA-sjef Fatih Birol er enig med Opec om kuttene deres, er ett av de store spørsmålene i onsdagens rapport.
Publisert: Publisert:

Tirsdag falt oljeprisen som en stein etter at Opec la frem en månedlig oppdatering der det blant annet kom frem at Saudi-Arabia økte produksjonen i februar.

Onsdag klokken 10 skal Det internasjonale energibyrået (IEA) gi sin oppdatering på hva som er status i det globale oljemarkedet.

− IEA har også estimater på Opec-tall, så det blir spennende å se hva de sier om hvorvidt Opec-landene oppfyller forpliktelsene, sier analytiker i Danske Bank Markets, Anders Torgrim Holte, til E24.

Viktigere enn noen gang

I et notat etter rapportslippet fra Opec tirsdag skriver analytikeren om IEA-rapporten for mars:

«Det vil det bli viktigere enn noen gang å se hva byrået sier om Opecs produksjon.»

Anders Torgrim Holte, analytiker Danske Bank Markets

Spotprisen på brent falt rundt én dollar fatet på en halvtime tirsdag, og var på sitt laveste på 50,27 dollar fatet. Det er den laveste prisen i år.

Analytikeren ser ikke bort ifra at det kan bli juling på oljeprisen også onsdag dersom det kommer frem at Opec-landene har begynt å jukse med produksjonskuttene.

− Det kan selvfølgelig skje at IEA sier at «compliance» har gått ned, og da vil jeg ikke se bort ifra at oljeprisen kan få seg en ny nesestyver, sier Holte.

Tirsdag kveld løftet oljeprisen seg igjen etter tall fra American Petroleum Institute, som viser et overraskende råoljefall på 531.000 fat. På forhånd var det ventet en økning på 3,5 millioner fat.

Vil rette opp i skifer-estimater

Råvaresjef i SEB, Bjarne Schieldrop tror IEA kommer til å måtte jekke opp anslagene for amerikansk skiferproduksjon kraftig.

Les også

Analytiker etter Saudi-Arabias oljeoverraskelse: – Et varselskudd

– Det man har sett er at både Det amerikanske- og Det internasjonale energibyrået har vært «behind the curve, big time» når det kommer til gjenoppretting av skiferproduksjonen, sier Schieldrop.

Han mener også at det er på tide at IEA drar estimatene sine lenger enn ut 2017, men vet ikke om det vil komme i onsdagens rapport.

– Når anslagene for 2018 kommer, blir det spennende å se om det kommer noen anslag for konvensjonell oljeproduksjon uten for USA og Opec. Det er et avgjørende spørsmål, og noe markedet vil se veldig nøye på.

Publisert:
Gå til e24.no