DNB om sjansen for høyere oljepris: – Det er veldig mye skepsis der ute

Torbjørn Kjus i DNB Markets tror oljeprisen kan stige til 60 dollar fatet før året er omme, men sier at lagrene må reduseres mye for å overbevise skeptikerne.

LAGRENE TØMMES: Global etterspørsel etter olje vil øke gjennom andre halvår, og dermed vil oljelagrene tappes, tror Opec. Det kan bidra til høyere priser, men det tar nok noe tid før skeptikerne tror at dette skjer, ifølge DNB Markets. Bildet viser en gassflamme nær Khurais-feltet, 160 kilometer fra Riyadh i Saudi-Arabia.

Foto: Ali Jarekji Reuters
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:

Hvis de globale oljelagrene fortsetter å tappes i andre halvår kan oljeprisen stige.

Det tror DNB Markets-analytiker Torbjørn Kjus, etter et Opec-møte i russiske St. Petersburg gjennom helgen.

Les mer: Opec foreslår oljeproduksjonstak for nytt medlemsland

En viktig forutsetning er at sentrale produsenter ikke fortsetter å øke sin produksjon.

– Dette vil være veldig avhengig av Libya og Nigeria, sier Kjus til E24.

De to oljeprodusentene har klart å øke sin produksjon etter uro og forstyrrelser de siste årene. Ifølge Opec har Nigeria nå godtatt å sette et tak på sin produksjon på 1,8 millioner fat per dag så snart landet klarer å stabilisere produksjonen på det nivået.

Kjus har tidligere vært blant dem som har ventet høyest oljepris, og han tror fortsatt at prisene vil kunne stige mot slutten av året.

– Jeg tror 60 dollar fatet er et mulig target for fjerde kvartal hvis lagertrekket blir stort nok. Da er det mest Nigeria og Libya som kan forhindre det, sier Kjus.

– Og hvis Nigeria og Libya øker videre?

– Da er dette utsatt. Da kan oljeprisen bli liggende på 50-tallet lenger. Men jeg tror ikke vi skal bli liggende på 40-tallet, sier Kjus.

Les også

Opec foreslår oljeproduksjonstak for nytt medlemsland

– Tror avtalen faller

DNB-analytikeren mener at globale oljelagre må reduseres en god del for å overbevise skeptikerne.

– Får vi større lagertrekk enn skeptikerne venter vil vi kunne få høyere priser, på 50 dollar fatet og oppover. Men det er veldig mye skepsis der ute, sier han.

Han mener noen meglerhus er langt mer negative til oljeprisen enn DNB fordi de tror at partene ikke vil klare å opprettholde kuttavtalen.

– En god del spillere, som J.P. Morgan, tror at hele kuttavtalen vil falle i fisk fordi flere jukser, sier Kjus.

– Har man det som syn, så er det berettiget å være negativ til oljeprisen, sier han.

STEG NOE: Oljeprisen tikket noe opp etter at Opec ga signaler om et mulig produksjonstak i Nigeria, og signaliserte at organisasjonen tror oljelagrene vil fortsette å tømmes i andre halvår.

Foto: Infront

Opec venter økt etterspørsel

Opec tror at verden kommer til å øke etterspørselen etter olje i andre halvdel av året.

Det kom frem i en pressemelding etter et møte i komiteen av land som overvåker den omfattende avtalen om produksjonskutt mellom oljeprodusenter innenfor og utenfor Opec. Møtet ble holdt i St. Petersburg gjennom helgen og utover mandagen.

Kuttavtalen ble inngått i november og siden forlenget frem til neste år.

Etterspørselen etter olje skal øke betydelig i andre halvdel av 2017 sammenlignet med første halvdel av året, og veksten skal komme helt opp i 2 millioner fat per dag, venter Opec ifølge pressemeldingen.

Det vil i så fall kunne bidra til fortsatte lagertrekk, og til at markedet balanserer seg raskere.

90 millioner fat har blitt hentet ut av lagrene i OECD-landene siden januar, men fortsatt er det 250 millioner fat mer på lager enn snittet de siste fem årene, ifølge Opec.

Les også

Saudi-Arabias energiminister: – Har ikke diskutert større kutt

Flere faser

Kjus viser til det som skjedde i tiden etter finanskrisen, hvor oljeprisen først falt fra nærmere 150 dollar fatet til 40 dollar fatet. Da oljelagrene ble redusert til rundt femårssnittet, snudde prisene oppover.

Det tror han vil kunne skje nå også, men det vil trolig ta tid.

– Da vi opplevde dette etter finanskrisen fikk vi en prisoppgang. Men det varte lenge før det skjedde, sier Kjus.

Les også

Oljeanalytiker før Opec-møte mandag: Kan sende oljeprisen godt over 50 dollar fatet

– Før vi kan se 60-tallet må vi ha lagrene tilstrekkelig ned til at vi nærmer oss et femårssnitt. Det som skjedde sist var at vi nådde det femårssnittet, og da flippet markedet, sier han.

Kjus venter ikke at prisene skal stige like raskt som i 2009 og 2010, da de fort kom opp mot 100 dollar fatet igjen. Han forventer heller ikke en utvikling som i 1986, da prisene holdt seg på et dempet nivå i nesten to tiår.

Denne gangen blir det mer en slags mellomting, tror DNB-analytikeren.

Gulv på 43–45 dollar

DNB Markets-analytikeren mener det er lite trolig at den amerikanske WTI-oljeprisen faller noe særlig under 43 til 45 dollar fatet. Denne ligger nå på 46 dollar fatet, mens nordsjøoljen Brent ligger på 48 dollar fatet.

– På en WTI-pris på 43 til 45 dollar så er det ikke interesse for å øke aktiviteten (innen skiferolje, journ.anm.), og da begynner riggveksten å falle, med noe tids etterslep, sier Kjus.

– Så dette burde markere en slags bunn for prisene, sier han.

Saudierne eksporterer mindre

Saudi-Arabia skal ifølge Reuters ha signalisert at landet vil eksportere bare 6,6 millioner fat per dag i august, sammenlignet med 6,9 millioner fat per dag i mai.

– Saudi-Arabia eksporterte i snitt 7,2 millioner fat per dag fra januar til mai. Dermed er et kutt til 6,6 millioner fat per dag en skikkelig innstramming, skriver SEB-analytiker Bjarne Schieldrop i et notat.

Ingen av de andre partene i kuttavtalen har signalisert noe ønske om videre kutt, så dette er noe saudierne står alene om, ifølge Schieldrop.

– Som sådan sier Saudi-Arabia at de vil ha en raskere rebalansering, raskere lagernedgang og også en høyere oljepris, skriver han.

Men Schieldrop påpeker også at amerikanske produsenter har mange brønner som står på vent og er klare til å produseres, noe som også utgjør et slags lager på toppen av de offisielle tallene over oljelagrene i OECD-landene.

– Dette burde bidra til å holde oljeprisene i sjakk og redusere prisvolatiliteten de neste årene, skriver han.

Les også

Opec foreslår oljeproduksjonstak for nytt medlemsland

Les også

Saudi-Arabias energiminister: – Har ikke diskutert større kutt

Les også

– Bør se 53–54 dollar ganske raskt

Her kan du lese mer om

 1. Opec
 2. Olje og gass
 3. Saudi-Arabia
 4. Libya
 5. Nigeria
 6. DNB
 7. Dollar
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Opec foreslår oljeproduksjonstak for nytt medlemsland

 2. Tror oljebehovet tar seg opp i 2018

 3. Oljeanalytiker før Opec-møte mandag: Kan sende oljeprisen godt over 50 dollar fatet

 4. Annonsørinnhold

 5. Dette er de sentrale aktørene i oljekutt-spillet

 6. Kraftig oljeprisfall etter Libya-nyhet