Softbank og Saudi-Arabia danner solgigant: – Ufattelig kult

Saudi-Arabia og japanske Softbank er enige om en gigantisk satsing på solkraft til 1.500 milliarder kroner. De vil bygge ut 200.000 megawatt solkraft innen 2030.

STORE PLANER: Saudi-Arabia og japanske Softbank vil bygge ut opptil 200.000 megawatt saudisk solkraft, og bidra til å skape nye ben i landets oljetunge næringsliv. Bildet viser en av verdens største solparker, kinesiske Panda Green Energys Datong-prosjekt på 1000 megawatt.

Foto: Panda Green Energy
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert: Publisert:

Softbank og Saudi-Arabia er enige om å sette opp et selskap som skal bygge ut svært store mengder solkraft.

Ved å bygge ut enorme mengder solceller kan Saudi-Arabia etablere en ny næring og bli mindre avhengig av olje, ifølge Softbank-grunnlegger Masayoshi Son og Saudi-Arabias leder, kronprins Mohammad bin Salman, ofte kalt MBS.

Partnerne skrev under en intensjonsavtale om solsatsingen tirsdag, ifølge blant andre Bloomberg og CNBC.

Til sammen skal partnerne bruke opptil 200 milliarder dollar (1.545 milliarder kroner) på å bygge ut opptil 200.000 megawatt solkraft.

Det tilsvarer rundt 200 store kull- eller kjernekraftverk på 1.000 megawatt hver. Til sammenligning var det ved utgangen av 2016 installert noe over 300.000 megawatt solceller globalt, ifølge bransjeorganisasjonen Global Solar Council.

– Ufattelig kult

Bjørn Thorud i Multiconsult gir råd til selskaper i solcellebransjen, og han syns det japansk-saudiske solprosjektet er spennende.

– Det er en ganske anstendig porsjon solceller som skal bygges. Det er ufattelig kult, sier Thorud til E24.

– Det viser en seriøs satsing, og så er det så stort at det må være noe mer bak. Prisen er 200 milliarder dollar, og det er kanskje litt høyt hvis det bare gjelder en solpark, sier han.

– Ifølge CNBC vil Saudi-Arabia også produsere utstyr og drive forskning?

– De skal bygge en industri, rett og slett. Det er ikke uventet, det er seks-syv år siden jeg først møtte folk fra Saudi Aramco som ville snakke om solenergi. Folk har lurt litt på når noe vil skje, sier Thorud.

Kan brenne mindre olje

Nyheten kommer mens MBS er på rundtur i USA, og intensjonsavtalen med Softbank ble underskrevet i New York tirsdag.

– Det er et stort steg i menneskehetens historie. Det er modig, risikabelt og vi håper å lykkes, sa kronprinsen da han forlot et pressemøte på Plaza i New York tirsdag, ifølge Bloomberg.

Ifølge partnerne vil prosjektet kunne skape så mange som 100.000 jobber, styrke saudisk verdiskaping med 12 milliarder dollar i året og spare landet for 40 milliarder dollar i året fordi det slipper å brenne olje i kraftverk for å generere strøm.

– Hva sier dette prosjektet om solkraftens attraktivitet?

– Dette er veldig attraktivt. Saudi-Arabia ønsker to ting: de vil diversifisere økonomien, og så vil de frigjøre olje fra strømproduksjon til eksport, noe som er nødvendig fordi strømbehovet øker, sier Thorud.

Rundt 60 prosent av Saudi-Arabias kraftig voksende strømbehov dekkes av oljefyrte kraftverk, ifølge amerikanske Export.gov. Det betyr at økende strømforbruk spiser direkte av saudisk oljeeksport.

Les mer: IEA-rapport: Ny tidsalder for solenergi

Veksten i saudisk strømforbruk i terawattimer (milliarder kilowattimer), ifølge data fra CIA World Factbook, gjengitt at Index Mundi.

Foto: Index Mundi

Softbank deler MBS’ visjon

Under MBS har Saudi-Arabia presentert planer for å modernisere landet og bli mindre avhengig av olje.

Landet vil kunne få et nytt ben å stå på ved å bygge ut solkraft, batterilagring, produksjon av utstyr og forskning og utvikling samt utdannelse, sier partnerne.

– Denne typen prosjekt hadde ikke vært mulig uten den store visjonen vi deler med kronprinsen, sa Softbank-sjef Masayoshi Son ifølge CNBC.

Partnernes to første saudiske solprosjekter blir på til sammen 7.200 megawatt. De skal bygges ut i år og produsere fra neste år, til en kostnad på fem milliarder dollar, hvor én milliard dollar kommer fra Softbanks Vision Fund og resten fra prosjektfinansiering.

Saudi-Arabias Public Investment Fund er den største investoren i Vision Fund, ifølge CNBC.

Vil dekke store områder

For å få til en kapasitet på 200.000 megawatt må solcelleanleggene måtte dekke enorme områder i Saudi-Arabia. Verdens største solcelleanlegg, Tengger-prosjektet i Kina, er på 1.547 megawatt spredt over et område på 43 kvadratkilometer.

– Hvor store områder vil 200 gigawatt dekke?

– Det er avhengig av design, men det vil bli kjempesvære områder. Men det har de jo, så jeg ser ikke det som noe problem, sier Thorud.

Ifølge Thorud vil en solpark på én megawatt kunne dekke rundt 12.000 kvadratmeter. På hustak vil én megawatt solkraft kunne bygges på rundt 7.000 kvadratmeter, sier han.

Kraftig fall i kostnader

Utbyggingskostnadene for solkraft har falt dramatisk de siste årene, spesielt i solrike områder som Midtøsten.

I 2016 ble det inngått en rekordbillig 25-årig kraftavtale for Sweihan-prosjektet i Abu Dhabi med en strømpris på 24,4 dollar per megawattime, eller knappe 19 øre per kilowattime.

Det er godt under norske strømpriser, som de siste årene har ligget rundt 30 øre kilowattimen utenom nettleie og avgifter.

Med slike kostnader er det svært gunstig å bygge ut solprosjekter, særlig i land som kan sikre billig prosjektfinansiering og har god solinnstråling.

Global kapasitet på solkraft vokser kraftig, og er ventet å øke til 500.000 megawatt i 2019 og 700.000 megawatt i 2021, ifølge Global Solar Council.

Les mer: Solkraft vokser mye mer enn ventet

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Solenergi
 2. Saudi-Arabia
 3. Japan
 4. Fornybar energi
 5. Klima
 6. Olje og gass

Flere artikler

 1. Øyparadiset vil droppe fossil energi: Bygger solceller på Pearl Harbor

 2. Rema med nytt solanlegg: Gjør Norges største enkeltkjøp av solceller

 3. Bygger Nordens største solcellepark

 4. Annonsørinnhold

 5. Kan kutte behovet for nye gasskraftverk: Spår britisk milliardboom i sol og vind

 6. Mener oljefondet gir PR-hjelp til Saudi-Arabia