Mot det mest effektive leteåret siden Sverdrup-funnet i 2010

De estimerte funnene fra leting på norsk sokkel i første halvår av 2018 er lystig lesning for oljebransjen. – Det er flere av årets funn som har større oppside enn vi har sett de siste årene, sier letedirektør.

STØRST FUNN: OMV har boret én undersøkelsesbrønn i år. Det resulterte i funn på mellom 6 og 39 millioner standard kubikkmeter oljeekvivalenter.

Foto: OMV
 • Hans Jordheim
Publisert:

I første halvår av 2018 ble det fullført leteboringer i ti forskjellige undersøkelsesbrønner. Seks av dem ga funn, mens fire viste seg å være tørre.

Ifølge beregninger fra Bloomberg ligger 2018 an til, ut i fra disse resultatene, å bli det mest effektive leteåret siden oppdagelsen av giganten Johan Sverdrup i 2010.

Fra de seks funnene vil man kunne forvente omtrent 330 millioner fat oljeekvivalenter, ifølge tall fra Oljedirektoratet.

Det gir et snitt på 33 millioner fat oljeekvivalenter per undersøkte brønn.

Tallet er beregnet ved å ta utgangspunkt i at størrelsen på hvert enkelt funn ligger midt i spennet av det foreløpige estimatet.

– Det er flere av årets funn som har større oppside enn vi har sett de siste årene. Denne oppsiden må imidlertid bekreftes av avgrensningsbrønner, sier letedirektør Torgeir Stordal i Oljedirektoratet til E24.

Ny og bedre seismikk

Holder snittet seg ut året, vil det være en markant forbedring fra de siste års mer ineffektive leteboringer.

Fjoråret viste et gjennomsnittlig funn på 8,9 millioner fat oljeekvivalenter per undersøkelsesbrønn og i 2015 var tallet så lavt som 2,5 millioner fat oljeekvivalenter. Det er kun 26,7 millioner fat oljeekvivalenter i 2012 som er i nærheten av årets første seks måneder, etter at Johan Sverdrup-funnet pyntet pent på snittet for året 2010.

Torgeir Stordal forklarer at statistikken kan sees i lys av at det er samlet inn ny og bedre seismikk de siste årene.

– Selskapene har brukt tiden med lave oljepriser til å jobbe med disse og definere nye prospekter, som nå etterhvert blir boret, forklarer han.

OMV med største funn

Årets hittil største funn er det OMV Norge som står for. Det kom i april og ble gjort nær Morvin-feltet i Norskehavet, i prospektet Hades og Iris. Foreløpige beregninger av gass/kondensat-funn i to ulike formasjoner er på mellom 6 og 39 millioner standard kubikkmeter utvinnbare oljeekvivalenter.

Beregner man at funnet ligger midt i estimatet, utgjør det til sammen 141 millioner fat oljeekvivalenter.

Dette er ifølge en oversikt på petro.no den eneste brønnen OMV Norge vil bore i år.

– OMV Norge hadde suksess med Hades/Iris-undersøkelsen i år og til neste år planlegger vi å bore en avgrensningsbrønn for å utforske funnet ytterligere, skriver en talsperson for det østerrikske selskapet i en epost til E24.

På spørsmål om fremtidige boreplaner i Norge svarer talspersonen at OMV er aktive i lisensrundene for norsk sokkel og at de håper å bli tildelt letelisenser i de kommende rundene.

Aktive Aker BP

Blant de mer aktive aktørene i år er Aker BP. Selskapet har ifølge Oljedirektoratets oversikt fullført fire leteboringer, der halvparten ga funn.

Per leteboring er selskapets olje- og gassfunn ventet å ligge på 32 millioner fat oljeekvivalenter, inkludert de to tørre brønnene. Og mer leting skal det bli utover høsten.

– Vi borer mer og er mer aggressive i år enn før. Det henger sammen med mulighetene som høyere oljepris gir oss, sa letesjef Gro Haatvedt i det Røkke-dominerte selskapet til Bloomberg i slutten av juni.

Til E24 fortalte hun ved starten av året at Aker BP i år har økt letebudsjettene fra snaue 300 til 350 millioner dollar. I 2018 skal selskapet være med på 12 letebrønner, mot 9 i fjor.

Opptil 50 letebrønner i år

Letedirektør Torgeir Stordal sier at Oljedirektoratet ser at selskapene nå har fått større handlingsrom i form av økte letebudsjetter.

– Bare siden nyttår er rundt 10 letebrønner lagt til årets program. En del av prospektene som bores i år har nok ligget på vent til letebudsjettene ble romsligere.

Oljedirektoratet forventer at det bores til sammen mellom 40 og 50 letebrønner i år, mot 36 i fjor. Omtrent 30 av disse kan være nye undersøkelsesbrønner, skriver Bloomberg.

Når 10 brønner så langt i år har gitt funn på omtrent 330 millioner fat oljeekvivalenter, vil man dermed, med samme resultater, kunne nå et samlet funn på en milliard fat oljeekvivalenter.

Stordal forklarer at risikoviljen er større nå enn da oljeprisen var på sitt laveste.

– Selskapene ser at en må være villig til å bore prospekter med lavere funnsannsynlighet for å finne større volumer, sier han.

Letedirektøren forteller at det for tiden pågår seks brønner, og at det kommer flere interessante letebrønner i andre halvår.

Her kan du lese mer om

 1. Olje og gass
 2. Oljedirektoratet
 3. Det norske oljeselskap

Flere artikler

 1. Svakt første halvår for oljeleting på sokkelen

 2. Betalt innhold

  Få funn på norsk sokkel i første halvår

 3. Betalt innhold

  Det er åtte år siden vi så noe som lignet på dette

 4. Annonsørinnhold

 5. Betalt innhold

  Se kart: Her er årets oljefunn

 6. Har funnet mer olje ved Johan Castberg