Håper på «Equinor-effekt» i havvindmarkedet: Norske leverandører står klare

Kostnadene for havvind er på vei ned, og nå vil Equinor bygge en flytende havvindpark i Norge. Norsk leverandørindustri håper på kontrakter.

SER MULIGHETER: Daglig leder Olav Weider i selskapet Dr.techn. Olav Olsen tror norske leverandører kan få drahjelp til å lande nye kontrakter i havvindmarkedet hvis Equinor og partnerne går videre med Norges første havvindprosjekt.

Foto: Kjetil Malkenes Hovland, E24
  • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert: Publisert:

På standen til Dr.techn. Olav Olsen på oljemessen i Stavanger denne uken var vindturbiner minst like fremtredende som olje og gass.

Selskapet leverer ingeniørtjenester både til havvindbransjen og oljebransjen, forteller daglig leder Olav Weider.

Han mener havvind kan gi betydelige forretningsmuligheter for norsk leverandørindustri, og er glad for at Equinor nå vurderer å bygge ut Norges første havvindprosjekt.

– Jeg tenker at norske leverandører har veldig stor kredibilitet gjennom den kompetansen de har bygget opp i Nordsjøen, sier Weider til E24.

Troverdigheten som er bygget opp i norsk olje- og gassbransje er god å ha med seg i bagasjen når bransjen skal konkurrere om kontrakter i Europas havvindmarked.

– Da starter vi med medvind når vi skal ut i verden, sier Weider.

Markedet for havvind har vokst kraftig de siste årene, og det er allerede 95 havvindparker i Europa.

Havvind utgjør for tiden rundt 1,5 prosent av europeisk strømproduksjon, men bransjeorganisasjonen Wind Europe venter at denne andelen vil ha steget til 10 prosent innen 2030.

Det betyr at utbyggere som danske Ørsted, tyske Eon og norske Equinor vil investere et enormt antall milliarder kroner på understell og turbiner.

Kan gi norske jobber

Denne uken kunngjorde Equinor at selskapet sammen med sine partnere vurderer en flytende havvindpark til fem milliarder kroner som kan forsyne feltene Gullfaks og Snorre med ren strøm og bidra til videre teknologiutvikling.

Les mer: Equinor vurderer havvind i Norge

Selskapet fremhevet at dette er en forretningsmulighet for norske leverandører.

Vi tror at norsk leverandørindustri kan bidra på alt annet enn selve turbinleveransen, sier prosjektdirektør Olav-Bernt Haga i Equinor til E24.

– På substrukturene er vi i dialog med det norske leverandørmarkedet, de er helt klare kandidater til å stå på en tilbudsliste, sier Haga.

Les også

Equinor bygger havvind i Norge

Kværner vil gjerne levere

En rekke norske leverandører er allerede aktive i havvindmarkedet, som Kværner.

– De nyhetene som har kommet i det siste er veldig spennende, sier kommunikasjonssjef Torbjørn Andersen i Kværner til E24.

– Det kommer flere store havvindprosjekter fra store kunder, og for oss som er en leverandør av totalløsninger driver vi for øyeblikket og posisjonerer oss for noen av de kommende prosjektene, hvor vi tror vi kan være en relevant leverandør, sier Andersen.

– På flytende eller bunnfaste fundamenter?

– Vi leverer løsninger som både er bunnfaste og flytere, for vi ser at kunder kan være interessert i begge deler. Vi leverer også i både stål og betong, sier han.

(saken fortsetter under bildet)

SER MULIGHETER: Kværner har levert understell til havvind, og håper på flere kontrakter. Selskapet sier det er gode nyheter at Equinor vil bygge flytende havvind på norsk sokkel. Her forteller kommunikasjonssjef Torbjørn Andersen i Kværner om norsk sokkel til en ghanesisk delegasjon på oljemessen ONS.

Foto: Kjetil Malkenes Hovland, E24

Har levert understell

Kværner er ifølge Andersen én av aktørene i Norge som har levert mest til tidligere vindprosjekter.

Leveransene inkluderer 49 stålunderstell til prosjektet Nordsee Ost i sørlige del av Nordsjøen samt understell til pilotprosjekter innen havvind andre steder i Europa.

Andersen ser betydelig potensial for flere norske leveranser til havvind.

– Derfor er det så interessant når vi ser at energiselskaper sånn som denne uken kommer opp med planer for prosjekter som ligger nokså nær i tid, sier han.

– Vi trenger et hjemmemarked

Dr.techn. Olav Olsen har blant annet levert tekniske beregninger til Equinors flytende havvindprosjekt Hywind, og til andre havvindprosjekter med bunnfaste fundamenter.

– Det er fantastisk hvordan Equinor satser. De tar det skritt for skritt og utvikler teknologi, og kostnadene går dramatisk ned fra gang til gang. Det er spennende, sier Weider.

– De driver en utvikling og drar med seg norske leverandører. Vi trenger et hjemmemarked for å få norske leverandører ut i verden, sier han.

Han har stor tro på flytende havvind, blant annet for bunnfaste turbiner må tilpasses stedet hvor de skal settes ned, mens flytende turbiner kan gi større mulighet for å industrialisere og masseprodusere fundamenter.

Vil bruke betongunderstell

Equinor vil gjerne bruke betongunderstell i stedet for stål på kommende Hywind-prosjekt, for å få ned kostnadene. Norske aktører er flinke på betong, og det er flere steder hvor disse kan produseres, ifølge Haga.

– Dette kan vi. Condeep-erfaringen, om den er gammel, så sitter den faktisk rundt omkring. Vi treffer noen med grått hår rundt omkring som har vært med før, sier han.

Condeep er et konsept for betongplattformer for oljebransjen, utviklet av Norwegian Contractors. Den aller største av disse er Troll A, som er 470 meter høy, og med 300 meter under havoverflaten.

– Kostnadene må ned

Fullt så dypt stikker ikke Hywind-turbinene, men de går ned til rundt 90 meter under havoverflaten. For utbyggere er det greit å kunne bygge strukturene så nært installasjonsstedet som mulig.

– Vindindustrien er totalt sett en marginal business som skal ned mot et ikke-subsidiert regime. Og da må kostnadene ned, sier Haga.

Et nytt prosjekt for flytende havvind i Nordsjøen vil kunne bidra til kostnadskutt, selv om det vil kreve betydelig innsats fra storsamfunnet.

Utbyggerne, med Equinor i spissen, vil slippe unna mye av kostnadene, gitt at Enova dekker halve regningen på fem milliarder, NOx-fondet betaler 566 millioner, og aktørene kan trekke av rundt 80 prosent av de resterende to milliardene på skatten.

– Har en rolle å spille

– Gratulerer, glimrende! sier leder Giles Dickson i den europeiske bransjeorganisasjonen Wind Europe til E24, etter nyheten om at Norge om noen år kan få sin første havvindpark.

Også han mener at norske leverandører kan sikre seg kontrakter, og peker på at Aker Solutions nylig kjøpte seg inn i havvindselskapet Principle Power.

FORNØYD: Giles Dickson, leder for Wind Europe

Foto: Kjetil Malkenes Hovland, E24

– Selskaper som Aker Solutions har en nøkkelrolle å spille i denne industrien. Alle som er involvert i installasjon, drift og vedlikehold av installasjoner offshore og kabellegging har en rolle å spille, sier Dickson.

Vindkraftsjefen har et budskap til Norge, og det er at landet bør bruke de enorme mulighetene sine til å produsere billig energi til å utvikle innenlands industri, som blant annet store datasentre og produksjon av hydrogen for eksport.

– Tenk nå på hvordan dere kan bruke dette enorme potensialet for energiproduksjon til å støtte opp under industriell infrastruktur, inkludert for hydrogen, sier han.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Equinor
  2. Vindkraft
  3. ONS

Flere artikler

  1. Wind Europe om Equinor-prosjekt: – Veldig positivt

  2. Fikk milliardkontrakt på «11 små Troll»: – Starten på et nytt kapittel

  3. Havvind-milliarder til norske leverandører: – Viktig at de er med på lasset

  4. Fersk rapport om havvind: Enorme muligheter i Nordsjøen

  5. Siemens Gamesa spår turbiner på 15 megawatt om få år