Peter Warren om oljeprisfallet: – Skremmende likheter med finanskrisen

Analytikerne ble blendet av konsensus og på Wall Street har det vært fullstendig mangel på kritisk tenkning, mener investor Peter Warren. Derfor har oljeprisen stupt i november. 

KRITISERER WALL STREET: Forvalter Peter Warren mener det er galskap hvordan store investeringsbanker gamblet på videre oljeprisoppgang.

Foto: Erlend Aas NTB scanpix
 • Hans M. Jordheim
Publisert:

– Investeringsbanker på Wall Street sikret seg ikke mot prisfall. Det er galskap. Kan hende konsensus for videre prisoppgang var så stor at man brydde seg lite om risiko, sier mangeårig investor Peter Warren.

For få uker siden var oljeprisen godt på vei mot 90 dollar fatet. Analytikere kjempet mot hverandre for å være mest «bullish», altså å tro på videre prisoppgang.

November har imidlertid bydd på kraftige prisfall for nordsjøoljen som på sitt laveste har dukket under 60 dollar fatet.

Prisen på nordsjøoljen Brent avsluttet november på 59,10 dollar fatet, fra 82,85 dollar fatet i slutten av september og 74,58 dollar fatet i slutten av oktober, ifølge Infront.

En betydelig del av fallet må tilskrives optimismen til investeringsbanker på Wall Street, hevder storbanken Goldman Sachs. Disse har vært selgende part når oljeselskaper i økende grad har kjøpt salgsopsjoner for å sikre seg mot prisnedgang.

– Vanligvis ville det da vært naturlig for disse bankene å sikre seg ved å kjøpe tilsvarende eller andre opsjoner. Det gjorde de ikke. Så da prisen begynte å falle, krevde plutselig ulike risikomodeller at man måtte selge fordi risikoen hadde økt.

– Men jo mer som selges, jo lavere går prisen, desto raskere faller markedet og dermed signaliserer modellene ytterligere salg – noe som fører til enda kraftige fall i oljeprisen. En skikkelig snøballeffekt grunnet ekstremt dårlig risikohåndtering, altså, forklarer Warren.

Les også

Skiferoljen gir hodepine for Opec: – Skaper et problem for markedsstyringen

Panikksalg

Han mener analytikerstanden bommet på det aller meste da de spådde 100 dollar fatet innen året var omme.

– Iran-sanksjonene var priset inn allerede og i tillegg undervurderte de hvor stor andel av olje for fremtidig levering som var kontrollert av rene spekulanter – altså aktører som aldri kommer til å ta levering.

Samtidig så man ifølge Peter Warren at antallet salgsopsjonskontrakter steg voldsomt på børsene i september og oktober, da en rekke oljeselskaper begynte å sikre seg mot nedsiden ved å kjøpe seg rett til å selge olje på 70, 65 og 60 dollar fatet.

– Det logiske da er faktisk å spørre seg om hva som skjer og ikke minst stille spørsmål ved de vurderinger man selv har lagt til grunn, men på Wall Street var det mangel på kritisk tenkning, sier han.

I stedet fikk man en prisnedgang som utløste en rekke panikksalg, ifølge Goldman Sachs. Det hele minner mye om det som skjedde for ti år siden, mener Peter Warren. Da ble det finanskrise.

– Likhetene er skremmende. Den gang hadde investeringsbankene utstedt et voldsomt antall konkursforsikringer (CDS) på amerikanske boliglånsobligasjoner, uten å ha sikret seg.

En million fat ekstra

Porteføljeforvalter Torbjørn Kjus i Vistin Pharma bekrefter at analytikere til en viss grad lar seg drive av konsensus og at man må ha mye mot for å avvike stort fra det.

Porteføljeforvalter Torbjørn Kjus i Vistin Trading.

Foto: Asgeir Aga Nilsen/E24

Han forteller at noe av det man bommet på nå var et mindre enn ventet kutt fra Iran, ettersom åtte land fikk fritak fra sanksjonene, i tillegg til at oktoberproduksjonen til USA og Libya, som ble rapportert i november, var overraskende høy.

– Det førte til mellom 500.000 og en million fat ekstra i markedet. Og så vet vi i tillegg at disse spekulative posisjonene var store i oktober. Da er det alltid en risiko for store nedsalg, sier han til E24.

Oljeeksperten ser imidlertid ikke noen åpenbar parallell til finanskrisen.

– I finansmarkedet ble det gitt lån til en rekke folk som ikke burde fått lov til å kjøpe bolig. Og etterpå fikk vi et langvarig krasj i boligmarkedet som utløste en haug av andre negative effekter. Dette nedsalget vi nå har sett i oljemarkedet siden oktober er ikke like fysisk og er et kortvarig krasj sammenlignet med finanskrisen.

Har ikke lært

Peter Warren presiserer at selv om en oljepriskollaps kan destabilisere enkelte økonomier, er det snakk om et mindre marked, både i størrelse og betydning. Flertallet av land i verden er nettoimportører som tjener på lavere oljepris.

Men han er kritisk til at finansverdenen nok en gang viser at den ikke har lært.

– Dette kan absolutt skje igjen og lignende situasjoner vil nok oppstå ved jevne mellomrom, når kritisk tenkning blir tilsidesatt.

Les også

Nordea-strateg: – En perfekt storm i oljemarkedet

Han mener at problemet er man de siste årene har blitt belønnet for å være naiv, fordi kvantitative lettelser (økonomisk pengepolitikk som har til formål å senke rentene og øke pengemengden) har sørget for unormalt små svingninger i finansmarkedene.

– Det betyr at en hel generasjon på Wall Street aldri har sett uvær. Dermed er vi enten avhengig av at myndighetene vil fortsette å bruke fellesskapets midler hele tiden for å begunstige dem med lettelser, eller så går vi tilbake til markeder hvor tilbud og etterspørsel styrer, og hvor dumhet blir straffet.

Peter Warren har selv en kjøpsopsjon som gir ham rett til å kjøpe olje til 60 dollar fatet innen utgangen av 2020.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Olje og gass
 2. Torbjørn Kjus

Flere artikler

 1. Warrens skatteforslag får kritikk

 2. Selskap kan stå bak skogbrann i California – raste på Wall Street

 3. Betalt innhold

  Investorprofil om oljekollapsen: – Lik vil ramle ut av skapene

 4. Annonsørinnhold

 5. Analytiker spår oljepriscomeback i november

 6. Warren Buffett: Selskapet er klart for min avgang